9 érdekesség A remény rabjairól


1 3A legendás horroríró Rita Hayworth and Shawshank Redemption című kisregényét a Stephen King specialistának számító Frank Darabont vitte vászonra. A remény rabjai aztán elévülhetetlen klasszikus lett, ami azóta is vezeti az IMDB rangsorát. Az Akadémia persze itt sem jeleskedett, mert a 7 jelölésből végül egyetlen Oscart sem kapott végül a film. Erről a mesterműről gyűjtöttünk össze 9 olyan érdekességet, ami még a legnagyobb rajongók számára is újdonság lehet.

1. Andy és Red első közös jelenete a börtönudvaron való beszélgetés, ahol Red egy baseball-labdával játszadozik. A forgatás kilenc óra hosszáig húzódott, a Redet játszó Morgan Freeman pedig mindvégig zokszó nélkül pattogtatta a lasztit. A színész másnap bekötött kézzel érkezett a forgatásra.

2 1

2. A forgatás ideje alatt Frank Darabont minden vasárnap megnézte a Nagymenőket. A film bevallottan nagy hatást gyakorolt rá, olyannyira hogy később innen emelte át az idő múlását is érzékeltető narrációt.

3 1

3. Brooks varjúja elsőre egy ártalmatlan szereplőnek tűnhet, ám a madár nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A The American Humane Association például kifogásolta, hogy az egyik jelenetben a varjú olyan gilisztákat fogyaszt, amik nem természetes módon haltak meg. A nyomásgyakorlás pedig olyan sikeres volt, hogy a dollármilliókból készülő film forgatása szünetelni kényszerült. A stáb halott giliszták után kutatott, majd mikor eleget gyűjtöttek, a munkálatok folytatódtak.

4 1

4. Andy Dufresne szerepében Tim Robbins kiváló alakítást nyújt, igaz rá is szolgált a sikerre. A 2004-ben Oscar-díjjal is kitüntetett színész a hitelesség érdekében eltöltött pár napot egy magánzárkában.

5 1

5. Habár Redet mindvégig Morgan Freeman játssza, a férfi bűnügyi aktájában mégsem az ő képe szerepel. A történet szerint Red ugyanis fiatalon került börtönbe, így a forgatáskor az ötvenhetedik életévét taposó Freeman nem jöhetett számításába. Helyette a színészóriás akkor harmincöt éves fia, Alfonso adta az arcát a képhez.

6 1

6. Meglepő, de két jelenet erejéig Frank Darabont kezei is szerepet kaptak a filmben. Amikor Andy megtölti revolverét, és mikor nevét cellája falába vési, Darabont úgy érezte, nem tudja megfelelően instruálni Tim Robbinst. A két közeli felvételt ezért utólagosan újrarögzítették immáron Darabont kezeivel.

7 1

7. Morgan Freeman legendás narrációja a forgatás megkezdése előtt, mindössze negyven perc alatt lett rögzítve. Ám a technikusok minimális háttérzajt véltek felfedezni az anyagban, amit képtelenek voltak kiszűrni. Újrafelvétel következett, ami több mint három hétig tartott.

8 1

8. A stúdió által megszabott forgatási idő olyannyira szűkös volt, hogy Darabont pénzbírsággal büntette a munkálatok bárminemű késleltetését. A film két sztárja, Tim Robbins és William Sadler azonban többszörösen elkésett, ám végül megúszták a fizetést. Ám Darabont a stáb többi tagján rendre bevasalta a büntetést, így a forgatás bőven a határidő lezárulása előtt befejeződött.

10

 

9. A magyar címfordítók tevékenységét rendszerint sok kritika éri, ám a Remény rabjai kapcsán a finn kollégák sem végeztek kikezdhetetlen munkát. A skandináv országban a film a kissé spoiler-gyanús Rita Hayworth—The Key To Escape nevet kapta, míg Izraelben a Walls Of Hope címmel került forgalomba. Ám a helyzet mégis Tajvanban a legrosszabb, ahol a filmet mindmáig tisztázatlan okokból az 1995: Fantastic névvel látták el.

9 2

Kapcsolódik:

Őszintén minden idők egyik legjobb filmjéről, A remény rabjairól

 

Morgan Freeman megidézi A remény rabjait, míg Caine beszél a kokainról

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tudjuk mikor játszódik a Trónok harca spin-off sorozata
Következő cikk Mission Impossible – Utóhatás – kritika

1 Comment

  1. […] forrás […]