9 kedvenc Fekete tükör (Black Mirror) részünk


borito 35

A Black Mirror (Fekete tükör) egy 2012-ben indult brit antológia sorozat, ami egyaránt feszeget aktuálpolitikai és a technológiai fejlődés veszélyeivel kapcsolatos kérdéseket. A sorozat eddig négy évadot élt meg, mi pedig ezekből a szezonokból választottuk ki a kilenc kedvenc részünket.

The National Anthem (Himnusz)

Jóllehet a Black Mirror debütáló epizódja a megszokottnál kevésbé disztópikus szálakat pedzeget, ám mégis kiváló alapja volt az akkor még csak szárnyait bontogató sorozatnak. A rész egy kissé szürreális, ám mégis dermesztően közeli jelenséget mutat be. A Royal Family egy tagját elrabolják és a fogvatartók csak egy beteges feltétellel engedik szabadon.  Az ország miniszterelnökének szexuális kapcsolatot  kell létesítene egy disznóval, az aktust pedig az összes televíziós csatornának közvetítenie kell. A terrorizmus egy egészen új, szélsőséges formája ez, ami napjaink világpolitikai viszonyaiban nem is annyira elképzelhetetlen. Az egyszerre abszurd és drámai eseten keresztül a készítők olyan témákat érintenek, mint az államférfi felelőssége, politika és média kapcsolata, vagy az ilyen helyzetekben a kormányra nehezedő társadalmi nyomás.

 

Entire History of You (Az emlékchip)

Az első évad záróepizódjában az agyukba helyezett gép segítségével az emberek képesek utólagosan visszapörgetni emlékeiket. Liam, a fiatal ügyvéd egy régi ismerőssel való találkozás után kezd el kutakodni felesége fejében. A férfi az ügy megszállottjává válik, egyre inkább elveszik az emlékek útvesztőjében, ám végül megdöbbentő felfedezésre jut. A nézőt valósággal beszippantja, ugyanakkor megrémíti az emlékezet világa. A gépezettől a karakterek szánalmasan sebezhetőek, múltjuk nyitott könyvvé válik. Annak ellenére, hogy a gép hatalmas előrelépés lenne kriminalisztika, tudomány vagy a hétköznapok világában, mégis a legjobb, ha régmúlt eseményeit mindenki önmagában éli meg.

 

Be Right Back (Rögtön jövök)

A második évad első része vitathatatlanul a sorozat legromantikusabb epizódja. Az érzelmileg rendkívül összetett történetben Martha barátja életét veszti egy autóbalesetben. A nő igénybe veszi egy titokzatos vállalat szolgáltatását, akik képesek elhunyt szerelme internetes profiljaiból rekonstruálni annak a személyiségét. A mesterségesen előállított jellemet pedig egy hasonmás testébe installálják, ami így megkülönbözhetetlenné válik az elhunyttól. A rész a technológia és érzelmek kapcsolatát járja körül, arra az örökös kérdésre keresi a választ, hogy képes-e a mesterséges intelligencia pótolni az emberi tényezőt?

 

The Waldo Moment (Waldo)

A The Waldo Moment-et sokan a sorozat egyik leggyengébb epizódjaként tartják számon. Ám mint oly sok esetben, a közönség véleménye most tekinthető mérvadónak. Ugyanis a 43 perces rész kiváló példázata a 21. század populista politikájának, ám pont ez a rétegelt és nehezebben befogadható üzenet okozta viszonylagos bukását. A történet szerint Jamie az olcsó humorista egy Waldo nevű kék medvét irányítva pocskondiáz különböző közéleti személyiségeket. Ám vannak, akik a bugyuta poénban meglátják politikai potenciált, így Waldóra veszélyesen nagy figyelem kezd irányulni. A maci kegyetlenül beleszáll minden vetélytársába, nem képvisel semmilyen értékrendet és pont ettől válik népszerűvé. Manapság, amikor ez az irányelvek nélküli, kiszámíthatatlan ingadozás egyre több politikai régióban üti fel a fejét, Waldo története égető aktualitással bír.

 

Nosedive

Noha a harmadik évad első epizódja a jövőben játszódik, ám mégis ijesztően sok egyezést mutat a 2018-as állapotokkal. A 63 perces rész a közösségi média jelenségét veszi elő, illetve annak társadalmi és lélektani hatásait. A készítők kiválóan érzékeltetik, hogy az online jelenlét milyen mértékben változtatja meg az alapvető emberi viszonyokat, a játékidő során egy beteges közösség képe körvonalazódik. Az internetes statisztikák a mindennapi élet szerves részévé válnak, így azok sem maradhatnak semlegesek, akik alapvetően idegenkednek a világháló használatától. A közösségi média a társadalmi megkülönböztetés kialakításának új eszközévé vált, hasonló szerepet betöltve, mint korábban a származás, bőrszín vagy vallási beállítottság.

 

Shut Up and Dance

A Shut Up and Dance a sorozat kevés jelenben játszódó epizódjainak egyike. A történet szerint Kenny az átlagos tinédzser gépét feltörik, majd kompromittáló adatok közzétételével kezdik zsarolni. Ennek elkerülése érdekében a fiúnak különféle kétes feltételeket kell teljesítenie, amik egyre betegesebb szituációkba sodorják. Egy mindvégig elképesztő tempót diktáló dráma ez, ami a legutolsó pillanatig képes meglepetést okozni. A fináléra egy okos fordulat egészen új megvilágításba helyezi a karaktereket, majd jön a kegyetlen lezárás, ami valósággal kitapossa a néző lelkét. Technikai érdemei mellett a rész pedig rámutat az internet veszélyeire, aki látta az epizódot az biztosan elgondolkozik laptopja kamerájának leragasztásán.

 

Men Against Fire

Megszámlálhatatlan rémtörténet kering arról, ahogyan a modern hadiipar lélektelen gyilkológépekké változtatja a  hétköznapi katonákat. A vietnami háborúban sokszor egész szakaszoknak adagoltak be önkívületet előidéző drogokat, legújabban pedig számítógépes szimulációk segítségével trenírozzák őket az érzelemmentes gyilkolásra. A Men Against Fire is egy hasonló esetet mutat be, egy disztópikusan lepusztult környezetbe helyezve. A haditechnikai vonatkozások mellett a történet pedig megpendít komolyabb morális kérdéseket is, a társadalmi krízisek kezeléséről és az ember élethez való jogáról.

 

Hated in the Nation

A sorozat harmadik évadának záróepizódja lenyűgöző rétegeltséggel operál. Egyfelől kiváló tanmese az internethasználat sötét oldaláról, továbbá remekül ábrázolja a klímaváltozás hatásait egy nagyságrendileg húsz éves távlatban. Mindez pedig egy kiélezett nyomozós történetben ölt alakot, ahol egy rejtélyes gyilkos egy internetes játék segítségével szedi áldozatait. Vérbeli detektív dráma ez, aminek csöppet sem árt, hogy egy nagyrészt fiktív környezetben játszódik. A Hated in the Nation fantáziaelmékből álló világa rendkívül kidolgozott, a készítők atmoszférateremtésből jelesre vizsgáznak. A néző kiválóan bele tud helyezkedni a felvázolt jövőképbe, ez pedig még inkább ráerősít az amúgy is idegtépően izgalmas cselekményre.

 

Crocodile

A negyedik évad harmadik epizódjában a készítők visszanyúlnak a korábban megismert emlékfelidézés jelenségéhez. Igaz annyi változással, hogy a múlt megelevenítéséhez most egy benyomásra, például hangra, szagra vagy egy konkrét tárgyra van szükség. Ez a módszer indukálja a cselekményt, amiben egy jó hírében álló családanya fiatalkori hibája visszatér jelenlegi életébe. A nő semmiképp nem szeretné elveszíteni családját, ennek érdekében pedig akármire képes. Furcsa hogy a néző egy alapvetően negatív karaktert kap azonosulási pontként, ám épp ezt teszi a cselekményt dermesztően lehangolóvá. Az Izlandon forgatott epizód atmoszferikus, a szinte szakadatlan félhomály és a mindent befedő hó utánozhatatlan hangulatot teremt.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Michael Caine megválaszolta az Eredet végét
Következő cikk A szerkesztők ajánlásával