Nyitva – kritika


kep 13

Nyitva, rendező: Nagypál Orsi, szereplők: Radnay Csilla, Kovács Lehel, magyar romantikus komédia, 96 perc, 2018. (16)

Hálószobafogság

Van, akinek egyszerűen nem való a swinger klub, persze mindez nem derül ki addig, amíg ki nem próbálja. Nagypál Orsi filmje talán egy kicsit bátortalanabb, mint az előzetes, de eléri azt, hogy az ember képes legyen saját magán nevetni. Az pedig nagyon egészséges.

Az anyakönyvvezető Fanni (Radnay Csilla) és az urológus Bálint (Kovács Lehel) sok éve alkotnak egy párt. A pénz utáni hajsza, a hétköznapok monotonitása egyfajta rutint visz a szerelmi életükbe, és amikor már nem lobog úgy az a tűz, úgy érzik, tenniük kell valamit. Nyitnak, ami nem várt következményekkel jár. Butaság lenne azt várni és remélni, hogy minden olyan lesz, mint régen, a kapcsolatok ugyanis változnak, átalakulnak, és ha a partnerek úgy állnak hozzá, fejlődnek. A közös élet magával hoz egy csomó problémát, amit együtt kell megoldani, együtt kell átvészelni a nehéz időszakokat, egy párkapcsolat soha nem arról szól, hogy minden szép és jó. Mikor két ember úgy dönt, kinyitja a hálószoba ajtaját, meg kell állapodniuk a játékszabályokban: mennyire tárják ki azt, kit és mit engednek rajta be, illetve ki. Fanninak és Bálintnak nincs tapasztalata ebben, kénytelen másokra hallgatni, a kérdés az, ki lesz az, aki szívesen beszél erről és mennyire őszinte.

kep1 2

Hülye tanácsot bárki tud adni. Amióta világ a világ, minden a férfiről és a nőről szól. A történelem, a művészet, a tudomány, minden. Az ember eljut abba a korba, amikor már vannak saját tapasztalatai és élményei és bár ezek nagy része magánügy, rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel csak megosztunk bizonyos dolgokat. A saját történetekre így rakódnak rá mások történetei, melyeknek vagy van tanulsága, vagy nincs, minden esetre bőséges alapot nyújtanak ahhoz, hogyan vélekedjünk erről az egészről. Filmek, könyvek, újságok, tévé- és rádióműsorok sokasága foglalkozik ezzel, mintha mindenki szakértő lenne, de akkor miért élnek ilyen sokan hazugságban, rossz kapcsolatban. A Nyitva egy pár történetén keresztül avat be minket a témába rengeteg pozitív és negatív élménnyel, tapasztalattal, tévedéssel, kudarccal. Azt persze a vak is látja, hogy Fannit és Bálintot a jóisten is egymásnak teremtette és attól még nem kell temetni egy kapcsolatot, mert valami újra, valami másra vágynak.

kep3 7

Nagypál Orsi mozifilmes debütálása a humor nyelvén kommunikál, ugyanakkor egy pillanatra sem felejti el a helyzet drámaiságát. Ha válságnak nem is nevezném, egy párkapcsolati problémáról van szó, amit meg kell oldani. A két főszereplő alaptermészetéből adódóan igyekszik könnyedén viszonyulni az élet kihívásaihoz, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy félvállról vennék a dolgokat. Az egymáshoz való kötődés, az egymás iránti tisztelet és a bizalom jele, hogy képesek nevetni a saját tökéletlenségükön, és a néző velük együtt nevet. Mert mindannyian emberek vagyunk, tévedünk és hibázunk. A film nem ítélkezik, nem mondja ki azt, hogy a Fanni és Bálint által választott út a helyes vagy éppen helytelen, hanem szórakoztató módon felvázol egyet a sok lehetséges közül.

Bátor döntés volt főszerepet bízni Kovács Lehelre, mint ahogy bátor döntés volt egy mozis berkekben kevésbé ismerős arcot mellé rakni. Bátor, de jó döntés, mert működik. Ezekről a dolgokról igenis beszélni kell, mert mindannyiunk életében ott vannak, a hallgatás, mismásolás nem megoldás. Őszintén, humorosan, ahogyan a Nyitva teszi. Itt-ott döcög, meginog és vannak üresjáratok is, talán bátrabb is lehetne egy kicsivel, de az év vége felé megszaporodó hazai vígjátékok közül ezzel együtt is kitűnik.

75

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Keira Knightley nem engedi, hogy lánya egyes Disney meséket megnézzen
Következő cikk 20 éves A nagy Lebowski és Bridges, Goodman, Buscemi újra összeültek