A zajos 1986 és Queen varázslat a Népstadionban


queen 1986 002

queen1986. cseppet sem volt unalmas év, elég, ha csak Ali-Bakr Attasz jemeni államfő beiktatására gondolunk. A magyar csapat a Mákostészta-hadművelet során alulmarad a Szovjetunióval szemben, akik ennek ellenére mégis megkezdik a csapatkivonást Afganisztánból. A következetes amerikai politika szerint ebben az évben a tálibok és az irániak barátok, Kadhafi viszont nem, így Ő nem válthatja be a kedvezményes vásárlásra feljogosító Stinger kuponjait. A csernobili atomerőmű és a Danubius Rádió egyaránt megkezdi sugárzását, a Mc’Donalds pedig megnyeri a határozatlan időre szóló magyar közétkeztetési tendert. A szovjetek megkezdik a Mir űrállomás építését, ahol később Bruce Willis és Steven Tyler is látogatást tesz. Mihail Gorbacsov leszerelési nyilatkozatot tesz, később kiderül, hogy ez nem a fegyverekre, hanem a nyilvános telefonfülkékre vonatkozott. Kamerunban a Nyos-tó felrobban és megöl 1700 embert. Még a helyiek sem hitték el, hogy ilyen létezik. Ugyancsak felrobban a Siemens-vezér autója, ez utóbbi azonban már a RAF számlájára írható, akik azonban nem a brit királyi légierő, hanem a német Bader-Meinhof csoport. Stockholmban megölik a svéd miniszterelnököt, majd ugyanitt konferenciát tartanak biztonság és bizalomépítés címmel. A franciák és az angolok megegyeznek, hogy a következő normandiai partraszállás egy víz alatti alagúton keresztül fog megvalósulni.  És végül ismét egy hazai vonatkozású esemény, megkezdi működését Palik László játszótere a Hungaroring.

Kulturális téren sincs mit szégyellni. Sting és Bono ebben az évben is megmenti az éppen arra rászorulókat. A Salt n’ Pepa nyomott hangulatba kerül, a Beastie Boys házibulit csap, Madonna összeveszik az apjával, Falco Mozartot hallgat, Whitney nem tudja, Bon Jovi pedig imádkozik. A legújabb Stallone-film bemutatóján hosszú sorok kígyóznak a mozipénztárak előtt, Tom Cruise folytatja szárnyalását, Oliver Stone összeszed egy szakasznyi sztárt, az idegenek újabb népsavazást tartanak, Kurosawa pedig Shakespeare-t olvas. Színre lép Krokodil Dundee, aki nem Dundika édesapja, viszont civilizált emberek közé kerülve hajlamos úgy viselkedni, mint Győzike Párizsban.

Míg Wallace (itt még Gromit nélkül) elég csúnya halált hal, addig létezik egy skót, akinek az öröklét jut osztályrészül. McLeod a hegyekben lakik, ritkán jön le, akkor is mindig elveszti valaki a fejét. A hős életét bemutató film ebben az évben kerül a mozikba és sikerének egyik titka a Queen felejthetetlen zenéje. II. Erzsébet és a zenekar között annyi különbség, hogy az utóbbi járt Magyarországon. Mivel az itteni fizetések mellett a vasfüggöny túloldalán megszokott jegyárakkal még a felcsúti focipályát sem lehetett volna megtölteni, felmerül egy koncertfilm ötlete, melyen a kor nagyjai dolgoznának. Miután a párt rábólint és a Tiszai Vegyi Kombinát is felkarolja az ötletet, minden akadály elhárul és a siker nem marad el. queen6 735Ezt a koncertfilmet újították most fel mind a kép, mind a hangzás terén és kiegészítették a BBC, valamint az osztrák tévé interjúival (sajnos magyar feliratozás nélkül). Ezekből megtudhatjuk, hogy a magyar egy nagyon kedves és nyitott nép, van neki Váci utcája, Dunája és még Parlamentje is. Az állami hanglemez boltokban már lehet kapni nyugati zenét, igaz, jugoszláv importból, ugyanakkor Gálvölgyi János már akkor is nagyon népszerű. Roger Taylor nálunk tartja születésnapját, miközben Freddie rendületlenül gyakorolja a Tavaszi szél vizet árasztot, melyből egy idő után, mivel erősen izzad a tenyere, tádám, tádám, virágom, virágom lesz. Mindez semmit nem von le a gesztusból és a művészi értékből. Külön meg kell emlékezni a hangulatfelelős veresegyházi asszonykórusról és susogós szabadidőruhában ugrabugráló Janicsák Istvánról, valamint a gokartozásról a Hungaroringen. A zenekarral a hazai közönség számára Aczél Endre készített egy rövid interjút, angolsága bármelyik mai közszereplőével felveszi a versenyt.
Keserű nosztalgiával néztem végig a filmet, mert akkor még nem volt ciki MillaTriós pólóban koncertre járni, a Malév és a Hungarocamion pedig létező cégek voltak. Megtekintése nem csak a Queen-rajongók számára ajánlott, már csak John sárga rövidnadrágja és Freddie fehér szigetelőszalaggal feltuningolt pólója miatt is.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 15 hollywoodi sztár megosztja veletek kedvenc halloweeni jelmezét - videó
Következő cikk Dolph Lundgren elárulta mi történt Dragóval a Rocky IV után

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .