100 Filmajándék a Filmarchívumtól


film

A tavalyi nagy sikerű akció után a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum ismét karácsonyi ajándékkal lepi meg a filmszerető közönséget. Két hétig, december 21-től január 4-ig 100 film lesz szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján. Az ünnepi napokban a közönség szabadon élvezheti a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született eredményeit, klasszikusokat és kultfilmeket, közönségkedvenceket és újrafelfedezésre váró értékeket éppúgy, mint sosem látott ritkaságokat.

A listán 54 rendező 100 filmje szerepel, összesen 4200 percben, a legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik – játék és dokumentumfilmek, animációk egyaránt.

A válogatásban helyet kaptak az idén 85 éves Sára Sándor filmjei: a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alatt, vagy a hadifogságot túlélők emlékeit feldolgozó Lefegyverzett ellenséges erők. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.

Szerepelnek olyan különös csemegék is, mint a 60-as évek egyik legizgalmasabb krimije, a Hamis Izabella, Zolnay Pál két formabontó, Sebő-zenére forgatott filmje, a Fotográfia és a Sámán, vagy Fehér György izzó drámája, a Szenvedély. Olyan mozilegendák, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, a Pendragon legenda, vagy a Falfúró mellett lesznek örökzöld vígjátékok is, mint a Hyppolit, a lakáj, a Butaságom története és a Sose halunk meg.

Az idei válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció, minden korosztály számára. A nagyfilmek – Jankovics Marcell Sárga tengeralattjárót is idéző János vitéz-e és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő – mellett a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből válogatunk. Felújított minőségben nézhetők Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjei. Igazi kuriózumot jelentenek Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámfilmjei.

A nem fikciós műfajban a magyar dokumentumfilm kiváló alkotóinak, többek között: Almási Tamás, Schiffer Pál, Forgács Péter és Gyarmathy Lívia kevésbé játszott filmjei szerepelnek.

Sokak érdeklődésére tarthat számot a Budapest-film blokk, retro hangulatú színes felvételekkel a hatvanas évek elejéről. Néhány olyan felfedezést is bemutatunk, amelyek 100 év után most láthatók először. Az archívumi kutatómunka során került elő az a kétórányi kameranegatív, amely az 1918-19-es filmhíradók forgatásakor készült, és amelynek képsorairól – feliratok híján – úgyszólván semmit sem tudunk. Az itt publikált első két tekercs megfejtőkre vár, akik a videók alatti komment-mezőkben megoszthatják értékes gondolataikat, tippjeiket a helyszíneket, személyeket és eseményeket illetően.

A 100 Filmajándék válogatással a nagyközönség bepillanthat az archívum munkájába is. Látható lesz magyar játékfilm gyűjteményünk egyik legkorábbi darabja, az 1912-es Keserű szerelem. Felidézzük az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar filmet, A beszélő köntös-t is (Radványi Géza, 1941), amelynek 10 perces színes betétje 15 évvel ezelőtt a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális felújításra.

A filmek 2018. december 21.-től 2019. január 4.-ig a Filmarchívum Vimeo csatornáján láthatók: https://vimeo.com/filmarchivum

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk David Bowie – Loving The Alien (1983-1988)
Következő cikk A Micimackó, mint pszichológiai tanulmány