A Micimackó, mint pszichológiai tanulmány


22 1

Noha egy közel 100 éves történetről van szó, a Micimackó még mindig az egyik, ha nem legnépszerűbb gyermekesének számít. Ez pedig nem is különösebben meglepő, hiszen Alan Alexander Milne egy lenyűgözően naiv, ikonikus karakterekkel teletűzdelt kis világot alkotott, ami generációk sorozatának kisgyermekkorát aranyozta be. Ám vannak, akik ebbe a látszólag ártalmatlan történetbe jóval többet látnak bele, a cselekményt egyfajta pszichológiai jellemtanulmányként értelmezve…

Az elméletbe még a Disney filmek eredettörténetit összegző írásunk kapcsán futottunk bele, jellemzően a különböző internetes fórumokon. A teória lényegében egy mélyreható pszichológiai értekezésként értelmezi a Micimackót, ahol a karakterek mindegyike valamilyen lélektani rendellenességet reprezentál. Egy egészen elrugaszkodott, gyermekkorunk talán kedvenc meséjét dermesztő megvilágításba helyező elképzelés ez, amit  mégis érdemes komolyan venni.

Micimackó, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, obszesszív-kompulzív zavar, a tévképzetek megszállottja: A főszereplő maci jellemében szembetűnően hangsúlyosak az óvatlan és érzéketlen vonások, amik figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, más néven ADHD-ra utalnak. Továbbá Mici megszállottan imádja a mézet, szinte bármit képes érte megtenni. Ez az Obszesszív-kompulzív zavarának tudható be.

Malacka, általános szorongás: Malacka hajlamos túlaggódni a dolgokat, amihez egyfajta szorongás is társul. Ezek a kényszeres szorongás (GAD) jellemző tünetei, ami rendszerint a sérült önmegítélésben gyökeredzik.

Bagoly, diszlexia: Bagoly még egész szerencsésen megúszta a Százholdaspagonyt sújtó betegséghullámot, hiszen a bölcs kuvikot csak mezei diszlexiával diagnosztizálták. Igaz a betűvetéssel kapcsolatos nehézségei igencsak felértékelődnek, ha figyelembe vesszük, hogy Bagoly rendre a Pagony önjelölt mindentudójaként tetszeleg.

horror

Nyuszi, obszesszív-kompulzív zavar és enyhe autizmus: A rendszerető tapsifüles diagnosztikájában a már a Micimackó leleteiből is ismert Obszesszív-kompulzív zavar és némi autizmus vegyül. Ebből fakad Nyuszi beteges rendszerezettsége, illetve az annak veszélyeztetettségéből keletkező frusztrációja.

Füles, depresszió: Szegény Füles jellemzavarait nem kell túlmagyarázni. A mélabús csacsi ugyanis egyértelmű depresszióban szenved, amit kóros pesszimizmusa és folyamatos levertsége is alátámaszt.

Tigris, hiperaktivitás: Szintén a legkisebb kockázat nélkül kijelenthető hogy Tigris kóros hiperaktivitásban szenved. A bohókás nagymacska megállás nélkül ugrándozik, pattog és viháncol, ismétlődően borsot törve Nyuszi orra alá.

mici

Zsebibaba, autizmus, spektrumzavar: Zsebibaba az autizmus egy sajátos formájában szenved, ahol képtelen felmérni tettei következményét, illetve érzékelni a rá leselkedő veszélyek nagyságát.

Kanga, szociális szorongás: Kanga zárkózott és hajlamos túlbonyolítani akár a legegyszerűbb szituációkat is. Ráadásul problémáit rendszerint gyermekére is kivetíti, anyai szerepkörét jócskán félreértelmezve betegesen védelmezi Zsebibabát. Igaz látva a kis kenguru szétszórtságát ez az attitűd valamelyest értelmet nyer.

Róbert Gida, skizofrénia: Habár a többi karakter is komoly pszichikai rendellenességekkel lett diagnosztizálva, a legsúlyosabb szerep mégis Róbert Gidának jut a teóriában. Az elmélet szerint ugyanis a történet egyetlen emberi szereplője súlyos skizofréniában szenved, és a különböző személyiségei az állatok formájában öltenek alakot. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs Micimackó és semmiféle Százholdaspagony, az egész történet csak egy tudathasadásos kisfiú elméjében létezik.

dis

Hátborzongató értelmezés, nemde? Igaz annak csekély a valószínűsége, hogy Alan Alexander Milne ténylegesen ilyen mögöttes gondolatokat rejtett volna a művébe, hiszen az író erre soha, semmilyen formában nem utalt. Legjobb tudomásunk szerint a Róbert Gida karakterét inspiráló Christopher Robin sem szenvedett semmiféle személyiségzavarban, így az elmélet mindörökre megmarad egyszerű hipotézisnek. Mindenesetre azért érdemes rá megfelelő figyelmet fordítani, hiszen lehet tagadni, esetleg egyetérteni vele, de annyi biztos hogy egészen új, elgondolkodtató megvilágításba helyezi gyermekkorunk ezen kedves meséjét…

winne pooh

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 100 Filmajándék a Filmarchívumtól
Következő cikk A jó, a rossz és a csúf ünnepi árnyalatai - Karácsonyi filmek listája