Ralph lezúzza a netet – kritika


ralph lezuzza az internetetRalph lezúzza a netet (Ralph breaks the Internet), rendező: Phil Johnston, Rich Moore, szereplők: John C. Reilly, Sarah Silverman, Kristen Bell, amerikai családi animációs film, 112 perc, 2018. (12)

A világot jelentő háló

A mostanság megszokottól némileg hosszabb idő után tér vissza a kedves óriás, valamint cuki barátnője, hogy kicsit és nagyot megnevettetve vezessenek be minket az internetezés rejtelmeibe. A Ralph lezúzza a netet 434 önálló karaktert vonultat fel, ami minden eddiginél több, de nem csak ettől látványos és szórakoztató.

Hogy hívják az orosz internetet? Internyet. Ezzel a nem túl új és nem túl jó viccel lehetne legrövidebben leírni a szóban forgó animáció cselekményét, melynek első része 2012-ben fogant a játéktermi nosztalgia jegyében. A Rontó Ralphot Oscar- és Golden Globe-díjra  jelölték, kapott egy BAFTA-t, de a mozipénztáraknál sem kellett szégyenkeznie (49 millióból csinált 471-et). Amíg az első rész egyfajta óda a videojátékokhoz, addig a folytatás a világhálót veszi célba. A készítők már 2012-ben úgy álltak a dologhoz, hogy siker esetén ebből egy sorozat lesz, ahol is az online, valamint a konzol játékok világába kalauzolnak el minket. 2014-ben és 2016-ban mindössze annyi történt, hogy megerősítették a folytatás tényét és többen csatlakoztak a produkcióhoz (régi-új tagok, többen más feladattal), az érdemi munka 2017-ben kezdődött el. Hogy 2018-ban se maradjunk hír nélkül, a Disney elvetette a Rontó Ralph 2 címet, valamint elárulta, hogy az internet lezúzásáról fog szólni a cselekmény.  A második rész 175 millió dollárból készült és már most 405-nél tart, valamint ezt is jelölték Golden Globe-ra és nevezték Oscarra (január 22-én teszi közzé az Akadémia a jelöltek listáját).ralph lezuzza az internetet 1A helyszín ezúttal is a játékterem, ahova bekötik a netet, de ismeretlen és veszélyes dologról lévén szó, a játékok szereplői számára tiltott a belépés. Egy nap az egyik játékgép kormánya eltörik, félő, hogy a kukában végzi és ez Ralph kedvenc barátjának, Vannelopének is a véget jelentené, így mikor az ebayen eladásra kínálnak egyet, mégis bemerészkednek az internetre. És innentől a Ralph lezúzza a netet arról szól, ahogy Ralph lezúzza a netet. Hősünk őrült ámokfutásba kezd a világhálón, hogy megszerezze a hőn áhított kormányt, mi pedig megismerkedünk az internet működésével, előnyeivel, hátrányaival, veszélyeivel stb.. Internetes vásárlás, rendelés, fizetés, közösségi média, hírek, kamuoldalak, átverések, vírusok, jutyuberek, influenszerek, lájkolás, megosztás, kommentelés, gamerek, függőség, reklámok, film, zene, letöltés, játékok, minden, ami belefér a közel kétórás játékidőbe. Ami Ralphot illeti, ő tényleg csak segíteni akar, de szegény annyira béna, hogy bit biten nem marad utána, ami valljuk be őszintén, elég vicces dolog.ralphA másik szál Ralph és Vannelope barátsága, jobban mondva úgy általában a barátság, a másikra való rátelepedés. Mivel ezt is kreatívan és viccesen sikerült megoldani, a mondanivaló, a cselekmény minden korosztályt kiszolgál, ami egy családi mozinál nem hátrány. Ráadásként az első rész óta a Disney gyakorlatilag felvásárolt mindenkit, így rengeteg filmes utalással is találkozhatunk. Az egyik pillanatban még a Tronban motoroznak, máskor meg rohamosztagosok üldözik őket vagy Disney hercegnők öntik ki a lelküket Vannelopének.

Látványos és szórakoztató családi mozi, aminek mondanivalója is van, gyerek és szülő nem fog csalódni. Lehet, hogy az egeres stúdiónál egy ideje már minden a pénzről szól, de meg is dolgoznak érte. Hogy ne csak dicsérjem, a rengeteg felsorakoztatott karakter ellenére kizárólag a két főszereplő kap lehetőséget a kibontakozásra, illetve nagyjából félidőben olyan érzésem volt, mintha egy másik csapat ült le volna a számítógépek mögé. Ha nem sietünk sehova, üljük végig, elképesztően hosszú a stáblista, de maradt még néhány kacagtató jelenet a tarsolyban.

8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Sírhant művek 1-5. évad - kritika
Következő cikk A TI MOZITOK (23.) – Egy élet veled