Kojak, T. J. Hooker, Starsky és Hutch, San Francisco utcáin


KOJAKEgy neve elhallgatását kérő mozibolond Medicinek hála, YouTube-csatornánk értelmet nyer. Filmemlékeinket felszínre hozva, eddig még kiadásra nem került egykori kasszasikerekből, időszakos klasszikusokból, kedves mosollyal felidézett sorozatoktól, műsorokból szemezgetünk. Legendás vagy éppen méltán elfeledett arcok tűnnek fel az elsárgult tablókon. Hajdani VHS-óriások, vasárnapi matinék ászait gyömöszöljük a lejátszóba. Ismerős főcímzenék, és mindez felbecsülhetetlen magyar szinkronnal! Az alkotók közül megannyian már az égi forgatócsoporttal dolgoznak, ezért hálánk jeléül, rájuk emlékezve helyezünk el egy-egy mécsest az oldalunkon.

AZ AMERIKAI ZSARUK A LEGTÖKÖSEBBEK…. FŐLEG A TÉVÉBEN! Ha már nosztalgiázva visszatekintettünk, hogy dolgoztak az NDK/NSZK-ban a 70-80-as évek rendőrei, akkor most odaát is szétnézünk.

KOJAK (1973-1978)

Theo Kojak, Dél-Manhattan rendőrkapitányságának bőrhajú hadnagya, aki bebizonyította, hogy nyalókázva is lehet tökös egy rendőr (egyébként Telly Savalas azért kapaszkodott a pálcikába, mert  éppen a cigiről akart leszokni). Egy Buick Century Regalt kormányozgatott a sorozatban, miközben környezetében megforduló embereket, “picinyem”-ként vagy “bébi”-ként szólongatott. A 125 epizódban későbbi sztárok sora tűnt fel (Richard Gere, Sylvester Stallone, William Hurt, Christopher Walken…). Telly még öccsét (George Savalas) is benyomta a növényimádó Stavros szerepébe. Itthon Inke László hangja tett még népszerűbbé a görög származású hekust, olyannyira, hogy még egy paródiát is készítettek vele (Kojak Budapesten). Afro-amerikai reinkarnációja Ving Rhames 2005-benpróbálta feltámasztani a figurát, ám az 1.évad végét sem érte meg, talán nem véletlen.

San Francisco utcáin (The Streets of San Francisco, 1972-1977)

A helyszín adott, hol  a krumpliorrú veterán, Mike Stone (Karl Malden) és az  iskolázott zöldfülű,  Steve Keller (Michael Douglas) hétről hétre dagonyázott egy kiadósat a bűn mocsarában. A széria 119 részt ért meg, Douglas 98-nál kiszállt, mert nyakig volt a Száll a kakukk fészkére produceri munkálataiban. Az emlékezetes főcímzene Patrick Williams munkája, amit azóta rengetegen feldolgoztak. Szabó Sándor és Szakácsi Sándor szinkronja külön patinát kölcsönzött a sorozatnak.

Starsky és Hutch (1975-1979)

89 epizódban száguldozott a piros fehér csíkos Ford Torinoval a keményöklű Starsky (Paul Michael Glaser) oldalán  a művelt és felettébb udvarias Hutch-csal (David Soul).  Hangsúlyos szereplői a szériának: a vicces feka, Huggy (Antonio Fargas) és a fiúkat mindig helyretevő Dobey kapitány (Bernie Hamilton). A címszereplők karrierje később nem írt le akkora ívet, de a sorozat  Todd Philips-féle moziváltozatában azért feltűnhettek. Érdekesség, hogy Paul Michael Glaser a fentebb tárgyalt két krimisorozatban is játszott, míg David Soul 2011-es szereplését az Eldoradoban, már csak a szenzációs gárda miatt is nagyon várjuk. A széria dallamvilágáért Lalo Schifrin (Mission: Impossible) is felelős.

T. J. Hooker (1982-1986)

T.J. Hooker (William Shatner) a korosodó rendőrőrmester a jelvény helyett az utcát választja, nyakába varrják a forrófejű Romanot (Adrian Zmed), és szorgosan körül dongja őket a helyes szöszi Stacy (Heather Locklear). Ezzel a kombinációval aztán maximálisan kiszolgálták a nézők összes nem és korú képviselőit. Az űrszekérről rendőrségi volán mögé átszálló Shatnerrel öt évadnyit zakatolt a sorozat. A játékgyártók tonnaszámra gyártani kezdték el gyártani a T.J. Hooker bilincseket és kiegészítőket. Az elvakult rajongók itt gyülekeznek. A házi komponista Mark Snow volt, aki majd az X-aktákkal válik világhírűvé.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk John Wick: 3. felvonás - Parabellum új előzetese nem finomkodik
Következő cikk Íme a Deadwood film első előzetese

1 Comment

  1. […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]

Leave a reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..