Újdonságokkal vár idén a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál


zsig

Idén harmadik alkalommal rendezik meg Szegeden az operatőri munkára fókuszáló Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált május 28 – június 1. között.  

A díjakról szakmai zsűri dönt: Szabó Gábor HSC operatőr, Fekete Ibolya filmrendező, Pataki Ágnes producer, Pohárnok Gergely HSC operatőr, Joe Cook (UK) operatőr, a tavalyi verseny fődíjasa és Steve Kovacs (USA) producer.

A szervezők ebben az évben három műfajban hirdettek versenyt: nagyjátékfilm, kisjátékfilm és kísérleti film. A beérkezett pályaművek mennyisége, s azon belül a nagyjátékfilmek ugrásszerű növekedése arra utal, hogy a fiatal fesztivál egyre ismertebbé kezd válni. A több mint 300 nevezésből az előzsűri válogatása után 9 nagyjátékfilm, 23 kisjátékfilm és 9 kísérleti film került a versenyprogramba.

A magyar filmek közül versenybe száll a legjobb operatőr címért a Tegnap, a Genezis és a Rossz versek. Mellettük 1 olasz, 1 norvég, 1 brit film – a Calibre című, melyet a magyar Győri Márk fotografált -, továbbá 3 belga alkotás jutott a legjobbak közé. Utóbbiak közt van a Girl is, a tavalyi cannes-i fesztiválon legtöbb díjat elnyerő produkció.

zsA versenyszekció mellett olyan érdekes kísérő programokkal várják a szervezők az érdeklődőket, amelyek az operatőri munkához, a látványvilág megteremtéséhez, illetve áttételesen a névadó Zsigmond Vilmoshoz kapcsolódnak.

Így például Zsigmond Vilmos Oscar-díja inspirálta  Az Oscar lépcsőjén című, évente visszatérő sorozatot, melyben az Oscar jelölés valamely listájáig eljutó, vagy a díjat megkapó magyar művek láthatók újra. Idén többek között a Sisyphus (Jankovics Marcell, jelölés 1975.), a Maestro (M. Tóth Géza, jelölés 2007.) és a 2018-ban diák-Oscart nyert Ostrom, utóbbi kapcsán Kovács István rendezővel is találkozhat a közönség.

Különleges eseménynek ígérkezik a 2018-ban elhunyt holland operatőrről készült, Living the Light – Robby Müller című dokumentumfilm magyarországi bemutatója. Müller többek között Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier munkatársa volt – akik az archív felvételek bejátszása mellett hosszan mesélnek róla és a közös munkáról. A vetítés után Kende János, Szabó Gábor és Pohárnok Gergely operatőrökkel és Steve Kovacs, magyar származású producerrel beszélget a filmről Báron György.

Rajk László a filmes látványvilág szimbolikus rétegeiről tart előadást A londoni férfi című film vetítése után.

Fontos változás, hogy a patinás szegedi Belvárosi Mozi felújítása miatt a fesztiválközpont idén átköltözik a Tisza másik oldalára. A versenyfilmek vetítése és a programok egy része az újszegedi Délvidék Házban zajlik majd, ám a mozi egyetlen, az átalakítás alatt is működő, Csőke József kamaratermében is lesznek vonzó fesztivál-események.

mo

Itt vetítik a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál két partnerfesztiváljának, a Malter – Vándor Filmfesztivál és a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál díjnyertes filmjeit, továbbá a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeiből egy olyan válogatást, amely a zsűri filmalkotó tagjaihoz kötődik.

Akik annak idején elszalasztották, most tehát bepótolhatják többek között a Meteo (op. Szabó Gábor), a Fekete kefe, az Utóélet (op. Pohárnok Gergely), vagy a Fehér tenyér (producer Pataki Ágnes) című filmeket.

dijA jövő mozi-nézőire gondolva született meg az Aprófeszt ötlete. A kisiskolások délutáni vetítésen megnézhetik Dargay Attila 1979-es remekét, a Lúdas Matyit, a nagyobbak pedig  a Fábri Zoltán által rendezett A Pál utcai fiúkat (1968)  – ezt a művet egyébként 1969-ben jelölték a legjobb külföldi film Oscar-díjára is.

Újdonság, hogy idén szabadtéri mozival is gazdagodik a fesztivál programja. A város központjában, a Széchenyi téren ingyenesek lesznek a vetítések, itt több más hazai filmsiker mellett A Tanú Cannes-ban nagy tetszést arató, cenzúrázatlan változatának magyarországi premierje, Fekete Ibolya Anyám, és más futóbolondok a családból c.  elsöprő sikert arató alkotása, továbbá Zsigmond Vilmosra emlékezve a Bánk bán című operafilm is látható lesz.

A fesztivál június 1-én ünnepélyes díjátadóval zárul, ekkor derül ki, hogy ki nyerte el a pénzdíjjal is járó, Popovics Lőrinc által alkotott szobrocskát, s ekkor kerül átadásra a fesztivál életműdíja, amit idén Kende János operatőr kap.

További infókat a programokról az esemény hivatalos oldalán vagy Facebookján találtok.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Millie Bobby Brown énekpárbajba bonyolódott
Következő cikk Boncolda: Trónok Harca 6. epizód (8. évad), finálé