Te (You) 1. évad – kritika


youYou, készítők: Greg Berlanti, Sera Gamble, szereplők: Penn Badgley, Ambyr Childers, Elizabeth Lail, Luca Padovan, Zach Cherry, amerikai romantikus krimi, 45 perc, 1 évad, 10 rész, 2018 –

Szimpatikus pszichopata?!

A gyilkosok és aberrált főhősök iránt már egy ideje mindenféle bűntudat nélkül megtanultunk szimpátiát érezni, így a Gossip Girl sztárjával készült, kicsit hasonló karaktert játszó Joe-t is megkedveltük, aki most egy romantikus, szerelmi történetben helyezi ezt a sztalker figurát. A végeredmény egy eléggé „csajos” darab lett, a jobbik fajtából.

A sorozat alapját Carolina Kepnes regénye adja, ami 2014-ben jelent meg. A főhős, Joe egy mindenki által kedvelt, szerény, visszahúzódó fiú, aki egy könyvesbolt tulajdonosa, így bájos személyiségét még vonzóbbá teszi intellektusa, ugyanis Joe rengeteget olvas. Egy nap betoppan a boltba Beck, és szeplőtlen szépségével egyből magába bolondítja Joe-t. Kapcsolatuk lépésről lépésre halad, randizgatnak, ami egy teljesen átlagos tinisorozat is lehetne, annyi különbséggel, hogy Joe egy szociopata és követi, social media felületeit feltöri és kapcsolatait megnyirbálja csak azért, hogy szerelmük beteljesüljön. Mindezt természetesen a lány háta mögött. Tetteinek létjogosultságot is ad folyamatos narrációjával (ahogy már azt más pszichopata is tette, lásd. Dexter) a sorozat alatt, ami egyébként velünk is elfogadtatja, hogy olykor döntései mennyire legitimek.you 1Maga a zaklatói titulus nagyon hasonlít Penn Badgley Gossip Girl-ben megjelenő Dan-ére, amit ő maga is elismert, sőt, megjegyezte, hogy ez a fajta elmebeteg is válhatott volna a srácból. A YOU után a színész rengeteg rajongói levelet kapott nőktől, akik teljesen érhetetlen módon kérték tőle, hogy kövesse őket, így a sorozat sikere már borítékolható is volt. Magáról a zaklatásról egyébként edukációs jelleggel is próbál nekünk mesélni, ami egy elég erős pozitívuma a szériának. Megmutatja, hogy miért fontos mindig jelszóval levédeni a technikai kütyüinket, a rengeteg instás képeinkről hogyan tudhatja meg bárki, hogy épp merre járunk és hogyan válhatunk tudtunkon kívül áldozatokká. Mennyire kell vigyázni, hogy mennyit és hogyan és hol osztunk meg az életünkről, mert amennyi előnye is lehet az online népszerűségnek és amennyire simogatja a lelkünket a rengeteg pozitív reakció, olyan sok kárt is okoz a valódi, fizikális életünkben.you 2A történet romantikus csokorba való burkolása természetesen ad hozzá egy nagy adag cukormázat, ami bevallom, számomra már olykor túl sok volt. Főleg Beck és a barátnői találkái okoznak mentális fájdalmat a rengeteg picsogással és a felszínes beszélgetéseikkel. A zaklatással kapcsolatos komplikációk, valamint Beck és az életében szereplő emberek titkai pedig olyan szinten túl vannak halmozva, hogy ez néha súrolja az élvezhetőség határát, hiszen egy idő után ez a rengeteg plusz infó elveszi a valódi történet élvezeti faktorát és a valóság kezd megborulni, hiteltelenné válik az egész. Ez egyébként a sorozat vége felé válik csak feltűnővé, a részek végi cliffhanger nagyon darálóssá teszik a szériát, még szerencse, hogy Netflixes, így ezt meg is lehet tenni.

A színészek egyébként nagyon sztereotip karaktereket alakítanak, így senkit nem lehet kiemelni, még Penn Badgley-t sem, aki a Gossip Girl-ös betagozódása óta sajnos nem tudott kilépni ebből az ártatlan, de mégis titkokat rejtegető kedves fiú skatulyából. A lányok idealisztikusan szépek, példának okáért a főszereplő, Beck, aki gyönyörű, írói pályára készül, mégis elégedetlen az életével. Nagyon nagy lelki erő kell, hogy ne kérdezgessük minden alkalommal, mikor szenvedős üzenetet tweet-el ki, hogy „Neked mégis mi a fene bajod van?”. Ezért is mutatja jól a sokat kritizált mai fiatalság nihillizmusát, akiket látszólag semmi nem érdekel, mégis folyamatosan ebből gyártanak tartalmakat online felületeikre.

Maga Joe tettei, húzásai, gyilkolásai és az egész folyamat kitervelése és egy-egy ad hoc jellegű komplikáció elég izgalmassá teszik a sorozatot, a folyamatos lebukás veszélyének feszültségét is nagyon jól szinten tudja tartani a remek forgatókönyv, így a fent említett negatívumok ellenére érdemes egyszer megnézni. Hamarosan érkezik a 2. évad, ami New York helyett Los Angelesben fog játszódni.

7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Egy napszemüveg és Wes Anderson mozivá változik az életed
Következő cikk A Halálos iramban: Hobbs és Shaw új előzetese mindent ellő