9 érdekesség a 20 éves Rekviem egy álomért című filmről


Darren Aronofsky idén 20 éves mesterműve mindmáig az egyik legkiemelkedőbb film a kábítószer témakörében, egy elsöprő erejű emberi dráma, függőségről, szerelemről és a bennünk rejlő szörnyetegről.  Erről a klasszikusról gyűjtöttünk össze 9 olyan érdekességet, ami talán még a legnagyobb rajongók számára is újdonság lehet.

1. A forgatás ideje alatt Aronofsky arra kérte Jared Letot és Marlon Wayanst, hogy mondjanak le a szexről és a cukorfogyasztásról. A rendező célja mindezzel az volt, hogy színészei minél jobban belehelyezkedhessenek az elvonás lélektanába.

2. A film során Ellen Burstyn elképesztő változásokon esik át, azonban ez nem feltétlenül csak az ő teljesítményét dicséri. A korábban Oscar-díjjal is kitüntetett színésznő ugyanis napi négy órát töltött a sminkesek kezei között, továbbá átalakulásának különböző stádiumaiban kövérítő ruhákat, parókákat és extravagáns ékszer összeállításokat is viselt.

3. Aronsofsky elhivatottságát jól tükrözi, hogy a forgatások lezárulását követően képes volt megvenni a Rekviem egy álomért jogait, hogy pár, utólag hozzáadott jelenettel tökéletesíthesse az alkotást. Így került a filmbe a kádas jelenet, amit Satoshi Kon Perfect Blue című remekművéből vett át.

4. A hitelesség érdekében a filmben igazi kábítószerfüggők is szerepet kaptak. Többnyire statisztaként tűnnek fel, azonban a heroin rakomány érkezésekor egyiküknek még szöveges szerep is jutott.

5. Egy átlagos film 700-800 vágást tartalmaz, azonban a Rekviem egy álomért több mint 2000-et.

6. Az ikonikus papírrepülős jelenetben felfedezhető egy kisebb logikai bökkenő. Az ugyanis jól látható hogy Jared Leto egy tompaorrú repcsit készít, azonban az eldobott gép már hegyes profillal rendelkezik.

7. Aronofskyra kisgyermekként olyan jelentős hatást gyakorolt a hip-hop hangzásvilága, hogy eredetileg rapzenével szerette volna ellátni a készülőfélben lévő moziját is. Ám végül nem talált olyan számot, ami megfelelően illeszkedett volna a film hangulatához, így jött képbe Clint Mansell és a később legendássá vált zenéje.

8. Aronofsky egy kisebb szerep erejéig saját szüleinek is bizalmat szavazott a filmben. A rendező apja a metrón keveredik szóváltásba Ellen Brustynnal, míg az anyuka a nő egyik napozó barátnőjét alakítja.

9. Harry és Sarah közös jeleneténél a korábban precízen megszerkesztett képarány pár pillanat erejéig felbomlik. Ugyanis Ellen Burstyn pazar alakítása megríkatta a kameránál ügyködő Matthew Libatique-t, így az operatőr képtelen volt tartani az addig alkalmazott felosztást.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Megérkezett a Valós halál (Altered Carbon) 2. évadának teljes előzetese
Következő cikk Csodálatos előzetes és fotók a 10. Wes Anderson filmből