9 érdekesség a Rekviem egy álomért című filmről


borito 57Darren Aronofsky 2000-ben készült mesterműve, a Rekviem egy álomért mindmáig az egyik legkiemelkedőbb film a kábítószer témakörében, egy elsöprő erejű emberi dráma, függőségről, szerelemről és a bennünk rejlő szörnyetegről.  Darren Aronofsky második mozija Hubert Selby azonos című regénye alapján készült. Erről a klasszikusról gyűjtöttünk össze kilenc, de valójában annál is több érdekességet.

1. A forgatás ideje alatt Aronofsky arra kérte Jared Letót (aki 11 és fél kilót adott le a szerepre való készülés miatt, és összebarátkozott pár brooklyni heroinfüggővel) és Marlon Wayanst, hogy mondjanak le a szexről és a cukorfogyasztásról. A rendező célja mindezzel az volt, hogy színészei minél jobban megéljék a vágyakozás és elvonás okozta szenvedést.

9 4

2. A film során Ellen Burstyn elképesztő átalakulásokon esik át, azonban ez nem feltétlenül csak az ő teljesítményét dicséri. A korábban Oscar-díjjal is kitüntetett színésznő ugyanis napi négy órát töltött a sminkesek kezei között, továbbá átváltozásainak különböző stádiumaiban kövérítő ruhákat, parókákat és extravagáns ékszer összeállításokat is viselt. A testére szereltek egy kamerát, aminek használatát minden nap órákig kellett gyakorolnia, ezenkívül egy 9 kg-os és egy 18 kg-os testprotézissel és pótnyakkal kellett közlekednie a “kövér Sara”-jelenetekben.

10 4

3. Aronofsky elhivatottságát jól tükrözi, hogy a forgatások lezárulását követően képes volt megvenni a Rekviem egy álomért jogait, hogy pár, utólag hozzáadott jelenettel tökéletesíthesse az alkotást. Így került a filmbe a kádas jelenet, amit Satoshi Kon Perfect Blue című remekművéből vett át.

11 2

4. A hitelesség érdekében a filmben igazi kábítószerfüggők is szerepet kaptak. Többnyire statisztaként tűnnek fel, azonban a heroin rakomány érkezésekor egyiküknek még szöveges szerep is jutott. Ellenben a filmben egyik szereplő szájából sem hangzik el a heroin szó.

12 3

5. Egy átlagos film 700-800 vágást tartalmaz, azonban a Rekviem egy álomért több mint 2000-et.

13 4

6. Az ikonikus papírrepülős jelenetben felfedezhető egy kisebb logikai bökkenő. Az ugyanis jól látható hogy Jared Leto egy tompaorrú repcsit készít, azonban az eldobott gép már hegyes profillal rendelkezik.

14 3

7. Aronofskyra kisgyermekként olyan jelentős hatást gyakorolt a hip-hop hangzásvilága, hogy eredetileg rapzenével szerette volna ellátni a készülőfélben lévő moziját is. Ám végül nem talált olyan számot, ami megfelelően illeszkedett volna a film hangulatához, így jött képbe Clint Mansell és a később legendássá vált zenéje.

15 3

8. Aronofsky egy kisebb szerep erejéig saját szüleinek is bizalmat szavazott a filmben. A rendező apja a metrón keveredik szóváltásba Ellen Brustynnal, míg az anyuka a nő egyik napozó barátnőjét alakítja.

16 3

9. Harry és Sarah közös jeleneténél a korábban precízen megszerkesztett képarány pár pillanat erejéig felbomlik. Ugyanis Ellen Burstyn pazar alakítása, itt beszél arról, milyen érzés megöregedni, megríkatta a kameránál ügyködő Matthew Libatique-t, így az operatőr képtelen volt tartani az addig alkalmazott felosztást.

17 2

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Megérkezett a Valós halál (Altered Carbon) 2. évadának teljes előzetese
Következő cikk Csodálatos előzetes és fotók a 10. Wes Anderson filmből