Meghalt Michael Chapman, a Taxisofőr és a Dühöngő bika operatőre


michael chapman84 éves korában elvitte a szíve Michael Chapmant, a Taxisofőr, a Dühöngő bika A szökevény operatőrét.

Gordon Willist tartotta mesterének, olyan filmek forgatásán edződött mint A keresztapa vagy A cápa. Az első önálló munkája Az utolsó szolgálat lett, amit Hal Ashby rendezett és Jack Nicholson téblábolt a kamerája előtt. Rá három évre már Martin Scorsese kérte fel a Taxisofőrhöz, aztán Az utolsó valcer dokuhoz, majd a Dühöngő bikához. Ez utóbbiért és A szökevényért Oscarra is jelölték, de végül az Amerikai Operatőrök Szövetsége honorálta életművéért.scorsese chapmanMichael Jackson 18 perces Bad videóklipjét is ő fényképezte (Scorsese dirigálta), ahogy karrierje során számos Steve Martin (Halott férfi nem hord zakót, Agyban nagy) és Bill Murray (Szellemirtók 2., Viszem a bankot, Szellemes karácsony) vígjátékot is ő fényképezett, ismertebb címek még munkái közül: Az elveszett fiúk, Ovizsaru, Space Jam vagy éppen a Legbelső félelem.
Az idő homályába vész, de több filmet is rendezett, például az ifjú Tom Cruise-zal fémjelzett Tökéletes mozdulatokat vagy a méltán feledésbe merült A Barlangi Medve népe címűt Daryl Hannah jelenlétével.
Ráadásul egy-két moziban még “színészként” is bevillant, ezek közül A mélység titkát érdemes érdekességként megemlíteni. Amúgy a Csupó Gábor rendezte Híd Terabithia földjére volt az utolsó mozifilmes operatőri munkája. Az utolsó éveiben már főleg csak tanított. Jó utat!

Ezzel a videóval emlékezünk rá:

Amikor ő mesélt:

Kapcsolódik:

40 éves a Taxisofőr

9 filmkockában klasszikus mozik és sorozatok

Minden idők 10 legjobb sportfilmje

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hivatalos: Tom Cruise ezúttal tényleg az űrbe megy
Következő cikk A befejezésen gondolkozom - kritika