2020: Legyen már vége! – kritika


death to 20202020: Legyen már vége! (Death to 2020) rendező: Charlie Brooker, forgatókönyv: Charlie Brooker, szereplők: Hugh Grant, Samuel L. Jackson, Lisa Kudrow, Tracey Ullman amerikai fikciós dokumentumfilm, vígjáték (2020) 70 perc

Ha jól belegondolunk, 2020 világ eseményeit tekintve semmivel sem volt rosszabb év, mint 2019, 2018, vagy az egész évezred. A filmben terítékre kerülő témák az emberiséggel nagyjából egyidősek. Szörnyűbbnek tűnt viszont, mert mintha most mindent egyszerre kaptunk volna a nyakunkba. Pedig az elmúlt évszázadok alatt több száz állatfajt száműztünk a kihalás szélére, a vizeinket, a talajt és a légkört sem ma kezdtük el szennyezni. Eddig is létezett rasszizmus, antiszemitizmus, éhezés, népvándorlás, bűnözés, földrengések, tornádók, árvizek, járványok, olvadó jégtáblák, de mindez nem érintett minket olyan mélyen, hiszen ezek miatt nem kellett magunkra zárnunk az ajtót. Mindezt az ember gazdasági tevékenysége, a környezet üzleti alapokon nyugvó átalakítása okozta.

hugh grantA Netflix áldokumentumfilmje nem csak a 2020-as évre, hanem az egész évezredre reflektál. Kizsákmányoltuk a bolygót, kihúztuk a lábunk alól a talajt. A Fekete tükör (Black Mirror) alkotói a komfortzónánkból kizökkentő világjárvány és annak hatásai köré épülve összegzik a tavalyi esztendőt. Laurence Fishburne-nel narrálva fekete humorral kongatják a vészharangot, melynek főszereplője 2020-ban kétségkívül a Covid volt. Persze más téma is terítékre kerül, úgy mint a klímaváltozás, a Brexit, a hitvány valóságshow-k hangulatát idéző amerikai elnökválasztás, vagy a Black Lives Matter-tüntetések és a rendőri túlkapások.
De hogy látja és éli meg mindezt egy politikus, egy történelemprofesszor, egy riporter, egy viselkedéspszichológus, egy tudós, egy kertvárosi futballfeleség, az y-generáció, a Szilícium-völgy milliárdosai, az átlagember, vagy épp a királynő az ő elefántcsonttornyából. Archív felvételekkel igazolt kőkemény politikai és társadalmi szatíra, abszurd humorral megspékelt kétségbeejtő, sötét jövőkép, melynek minden mondata mögött ott a szomorú valóság.

2020 legyen vegeA kiváló színészi alakítások közül is kiemelném Hugh Grantet, aki történelemprofesszorként van jelen, s bár néha keveri a történelmet a Trónok harcával, nem hittem volna, hogy ez lesz számomra a legjobb alakítása. Diane Morgan szintén kiválóan adja az átlagpolgárt, akinek a hírek összemosódnak a sorozatok világával, és mintha nem nagyon tudná, melyik rendezvényen van. Nem úgy, mint az unatkozó született feleség iskolapéldája, Cristin Milioti által alakított Karen, aki viszont a világ történéseit a közösségi oldalakról és tökéletes otthonából követi.

Nincs másik opció, vigyázzunk a bolygónkra, figyelmeztet évek óta David Attenborough, Greta Thunberg, de erre intettek már az indiánok is, de mi egyikükre sem hallgattunk. Úgy tűnik, a Jelenések könyvének új fejezeteit írjuk, erősen ajánlott mind a kétkedőknek, mind a világvége hívőknek, de úgy általában az egész emberiségnek.
8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Őszintén minden idők egyik legjobb filmjéről, A remény rabjairól
Következő cikk Harrison Ford Daniel Craig füle miatt sem lehet jó James Bond