MLB The Show 21 – játékteszt


mlb the show21 hero banner listing thumb 01 en 06jan21

Fejlesztő: SIE San Diego Studio; Kiadó: Sony Interactive Entertainment, MLB Advanced Media; Platform: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S

Aki tökéletes baseball szimulációra vágyik az ezúttal sem fog csalódni a sorozatban, idén viszont bejöttek olyan ismeretlenek is az egyenletbe mint az új generáció és azon belül is teljesen váratlan új platformok.

A Sony egyik kétségtelenül legnagyobb fegyvere, hogy saját platformjain hihetetlenül minőségi exkluzívokkal látja el a nagyérdeműt. A PlayStation játékosok ráadásul ezek közül is kedvükre válogathatnak, de nem is említenénk külön címeket, hiszen kinek ez, kinek az a kedvence, s szinte minden esztendőre jut 2-3 nagyágyú. Van viszont egy olyan sorozat, ami már 2006, sőt ha az elődjét is számoljuk, akkor már 1998 (vagyis a PS1 korszak) óta porondon van. Ugyanakkor talán egy kicsit háttérben figyel, vagyis inkább csak a játékosok egy bizonyos rétegét szólítja meg.

MLB21 PR PS5 Flaherty

Az MLB The Show sorozatról van szó, amely természetesen a baseball elkötelezett rajongóit kápráztatja el évről évre, hiszen a hivatalos licenszet ez az egyetlen cím birtokolja. Éppen ezért óriási fegyvertény volt, hogy ezidáig csupán a PlayStation gépeken nyüstölhették a rajongók kedvenc sportjukat. Idén azonban minden megváltozott, ugyanis a sorozat történetében először (a sportág mögött álló szövetség nyomására) más platformra is ellátogat a játék. Sőt! Tulajdonképpen ez az első alkalom, hogy a tavaly létrehozott PlayStation Studios égisze alatt megjelenő termék Xboxra is kijön, ráadásul úgy, hogy rögtön a megjelenés napján már a Game Pass kínálatának részesévé válik.

MLB21 PR PS5 Lindor

Másrészről tavaly év végén megjelentek az új generációs konzolok, így idén már PS5 és az Xbox Series masinák is bekerültek a repertoárba. Ezzel kapcsolatban az egyik legégetőbb kérdés, hogy mit tud profitálni a sorozat a friss hardverekből. Sajnos rögtön le kell kicsit hűtenem a kedélyeket, ugyanis egyelőre még talán nem annyit, mint várnánk. Kevés volt még az idő, hogy az új hardverekre optimalizálják az élményt a fejlesztők, de máris számos előnyét láthatjuk, ha a fent nevezett gépek egyikével rendelkezünk. Az egyik ezek közül mindenképp a töltési idők rövidülése, hiszen mindkét konzol SSD tárhellyel rendelkezik. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez most még nem lett teljes mértékben kiaknázva, vagyis ne várjuk, hogy a Marvel’s Spider-Man: Miles Moraleshez hasonlóan pillanatok alatt megszabadulunk a töltőképernyőktől. Viszont mindenképp gyorsabban juthatunk el a játékig, mint az előző generációs masinákon, vagyis PS4-en és Xbox One-on.

MLB21 PR PS5 Tatis

További pozitívum, hogy az új konzolokon már erőlködés mentesen 4K-ban 60 FPS mellett élvezhetjük a meccseket (igaz ezt a tavalyi PS4 változat is tudta már, amennyiben PS5-ön futattuk). Látványban nincs igazán nagy változás, de ez tulajdonképpen nem feltétlenül baj, a külcsín ugyanis már tavaly is szinte makulátlan volt. A játékosok részletessége, mozdulataik sokrétűsége eddig is arról tanúskodott, hogy olyanok rakták össze a produkciót, akik maguk is szeretik az alapanyagot és mindent elkövetnek hogy élethűen intepretálják a sportot a játékosok felé. Egyetlen dologról azonban le kell mondani: ahogy fentebb is írtam már, nem szabad nextgen élményt várni. PS5-ön ugyan van 3D hang integráció és DualSense támogatás is, de egyelőre egyik sincs olyan mértékben kiaknázva, mint mondjuk a minden PS5 tulaj által jól ismert Astro’s Playroomban.

CRE1279 MLB21 Stadium Creator 001Tartalmi oldalra áttérve a játék négy fő módja ugyanaz maradt. Talán a Road to the Show változott leginkább, amely idén sokkal interaktívabb és életszerűbb lett. Az igazi újdonságot azonban a Pinpoint Pitching elnevezésű új dobási mechanika jelenti, ami nagyjából annyiból áll, hogy a jobboldali analóg karral kell egy megadott mintát a lehető legtökéletesebben leutánoznunk. A PS5 és Xbox Series konzolok tulajdonosai pedig nemcsak magával a sporttal, hanem a körítéssel is elbíbelődhetnek, nekik ugyanis rendelkezésükre áll a stadionépítési funkció, melyet aztán meg is oszthatunk másokkal is.

Mint látható az MLB The Show 21 egyelőre még nem az igazi nextgen baseball élményt hozza el, sokkal inkább egy hibrid, amolyan első lépcsőfok a jövő felé. A játék minősége azonban ettől nem lett gyengébb, így aki a széria és a sportág kedvelője, az bátran bizalmat szavazhat az új résznek is. Egyedül a túlzott várakozásokat kell otthon hagyni, hiszen ne feledjük hogy egy évenként megújuló sorozatról beszélünk. Úgyhogy az idei változat gyakorlatilag inkább az eddigi recept aktualizálása és tökéletesítése, ami talán nem is baj, hiszen tavaly sem lehetett ok a panaszra.75


Legutóbb ezt teszteltük:

Paradise Lost – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk James Cameron életjelet adott a bunkeréből, "sírva" vágja az Avatar 2-3-at
Következő cikk Az új Mortal Kombat jelenete Palik László közvetítésével kegyetlenebb