A halottak hadserege – kritika


aa halottak hadserege 3Army of the Dead, rendező: Zack Snyder, szereplők: Dave Bautista, Elle Purnell, Omari Hardwick, Ana de la Reguera, Theo Rossi, Matthias Schweighöfer, Nora Arnezeder, Hiroyuki Sanada, Garret Dillahunt, amerikai akció, horror, 148 perc, 2021 (16)

Viva Lost Vegas!

Zack Snyder a 300-ban újraértelmezte a poros szandálfilmeket, aztán a Watchmennel elkészítette az eddigi talán legjobb szuperhőskalandot, hogy aztán beszippantsa őt a DC felemás, sötét moziuniverzuma. Most meglepetéshúzásként visszatért a kezdetekhez, amikor is elsőfilmesként sikeresen vérfrissítette a zombitémát George A. Romero Holtak hajnalának újragondolásával. A különbség csupán annyi, hogy A holtak hadseregében egy film rebootolása helyett több más sztoriból fércelte össze a maga Frankenstein-zombiját…a halottak hadserege2Az Army of the Dead trailerének végignézése után kapásból az ugrik be a nézőnek, hogy vajon mi történik azzal az emberkével, akit megharap a Siegfried & Roy show megboldogult szupersztárja, az élőhalottá változott fehér tigris, Valentine? A film vége felé természetesen megtudjuk – sőt, furcsamód statisztaként feltűnik egy igazából funkciónélküli zombiló is –, ám a kaszinóvárosi mészárlás kapcsán túl sokat nem kell agyalnunk: elég majdnem két és fél órára lemerülnünk Vegas romjai közé, ahol annyi halálos esettel találkozhatunk, amit még a CSI helyszínelői sem láthattak az összes évadjuk alatt!
Óóóó, mama! Hangulatos rock ’n’ rollra spriccel a vér, a kaszinóban halomra hullanak a népek, halálukból feltámadt szerencsejátékosok és táncosnők belezik a még élő tisztes honpolgárokat: a bűnös város sosem merült még ilyen mélyre a pokolban! Ám a hadsereg gyorsan közbelép – mivel a felvezető jelenetből kiderül, természetesen ők az egész káosz okozói – először szétbombázza, majd hatalmas konténerfallal veszi körül a zombivész sújtotta metropoliszt.a halottak hadsere 2Szigorúan lassított felvételeken megismerkedhetünk a sztori későbbi főhősével, Scott Warddal (Dave Bautista) és leendő társaival, ahogy igen művészien aprítják az élőhalottakat. Jut persze dráma is a nézőnek, de elsősorban vérbő, tarncsírozós fekete humor, amit később sem nélkülöz a történet. A vész elmúlt, Ward „Én csak a szakács vagyok itt!”-stílusban éli tovább az életét és küzd önálló, önfejű lányával, Kate-tel (Ella Purnell – Wildlike, Demóna). Teljesen váratlanul, remek ajánlattal egy japán „üzletember”, Mr. Tanaka (Hiroyuki Sanada) keresi fel a nyugdíjba vonult harcost: saját, verbuvált zsoldosai élén be kell jutnia a falak mögé, hogy kimentsen 200 millió dollár kápét még azelőtt, hogy a sereg atomot dobna a városra.
Ward persze a szebb jövő reményében összerántja a csapatát, beosonnak a városba, ott azonban szembesülniük kell a ténnyel: ezek a zombik, az alfák nem holmi csoszogó agyhalottak, hiszen üzletet kell kötni velük a szabad áthaladásért és ha beüt a ménkű, szinte szektaként működve, vezérük nyomában, szervezetten, hadseregként rontanak rá a (még) élő betolakodókra…halottak hadseregerSnyder író-rendező-operatőrként nem tette magasra a lécet, bár némi drámát, gyenge moralizálást csempészett a sztoriba – ami miatt párszor le is ül a történet –, nyilvánvalóan a látványra, az akcióra koncentrált.  Ezekre persze nem lehet panasz: bár az elején néha már zavaró a szándékosan használt képéletlenség, a romokban heverő Vegas jól néz ki és a film fő „mondanivalója”, a bűnös, mocskos, véres, beles, agyas gyilok is rendben van – remek zenei aláfestéssel mindkét oldalról változatos elmúlásokat láthatunk.
Kár, hogy pár érdekes, feldobott sztorielemet – a vánszorgók az esőben életre kelnek (?), időcsavar-teória – nem bontanak ki. Emellett fájó a történet sablonos ötlettelensége, hiszen számtalan más mozi elemeiből rakták össze. Jóindulatúan mondhatjuk azt, hogy ez egyfajta homage, főhajtás az elődök részére: az alapsztori a Menekülés New Yorkból-t és a Peninsulát, a csapat összeverbuválása az Armageddont, a zombik téli álma a Legenda vagyokot és a Kiéhezetteket idézi, de többek között kapunk csúnya árulást és egy kemény Vasquez-figurát is – mindkettőt az Aliens-ből kölcsönözve. Ezt a furcsa wedding dead érzést valamennyire ellensúlyozza pár érdekes, őrült figura: a helikopterpilóta (Tig Notaro, eredetiben komikus), a youtuber (Raúl Castillo – Egy igazán dühös ember) vagy Tanaka megoldóembere (Garret Dillahunt többek között a Fear the Walking Deadben edződött). De ami igazán jól működik, az Matthias Schweighöfer sikítozós széftörője és Omari Hardwick kigyúrt zsoldosának kettőse: talán a legszórakoztatóbb poénok is a duó ténykedéséhez kapcsolódnak.halottak hadseregHoltak alkonya… Lehet átokgolyózáport szórni A halottak hadseregére, hogy lopott anyag, gyenge párbeszédekkel, feldobott, de nem kidolgozott ötletekkel, többségében sablonos fordulatokkal, de a keveset, amit a film kimondatlanul is vállalt, azt megharcolta: egy agyvelőzúzó, néha megakadó, de látványos gyilokmachine, aminek – nem titok! – nyitott fináléjában végre méltó helyet kap a Cranberries klasszikus Zombie-ja is! Talán csak – Bill Murray után szabadon – egy zombi Tom Jones vagy Celine Dion hiányzik még belőle…

Akinek pedig még nincs elege az élőhalottakból, tanúja lehet majd a Zombiverzum kibővülésének: Snyder atyáskodása mellett Christian Slater és Vanessa Hudgens színre lépésével jön majd az Army of the Dead: Lost Vegas című – részben a mostani szereplőket is hadra fogó – előzményszéria. Emellett Schweighöfer már meg is rendezte magát és Nathalie Emmanuelt (Trónok harca, Halálos iramban-széria) a keresztségben Army of Thieves névre hallgató felvezető moziban. Hadseregekből tehát nem lesz hiány, csak kapjunk válaszokat az eddig meg nem válaszolt kérdéseinkre!

Elvis elhagyta az épületet! Thank you! Thankyouverymuch!6. szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Emma Stone eljátszotta Steve Martin híres káromkodós jelenetét
Következő cikk 24 ok, hogy a 101 kiskutya és A bárányok hallgatnak ugyanaz a film