Matthew McConaughey: Zöldlámpa – könyvkritika


Matthew McConaughey neve minden filmkedvelő számára ismerős, az Oscar-díjas színész számtalan mozival a háta mögött (a közelmúltban például az Úriemberek, Csillagok között vagy a Mielőtt meghaltam), már a tévésorozatok terén is legendássá vált a True Detective Rusy Cohle-jával, végleg maga mögött hagyva a töménytelen romkom szépfiú szerepeit.
A texasi színész a kamera elől beült az íróasztal mögé, hogy megírhassa Zöldlámpa című “életrajzi” könyvét. És milyen jól tette! Azért bátorkodtam idézőjelbe írni az életrajzi szót, mert habár McConaughey életéről szól, korántsem olyan mint egy hagyományos biográfia, egyfajta oázist képez azok sivatagában.
A Zöldlámpa sok szempontból is különleges, kezdve a külsejétől, mely egy, a könyvtől kisebb méretű védőborítót kapott rajta a színész arcával, ami alatt egy szerény borító húzódik meg. Ennek elején egy zöld közlekedési lámpával, a hátulján pedig a “just keep livin” felirat és McConaughey aláírása köszön vissza. Belelapozva rengeteg fotóval, kézzel írt oldalakkal, cetliken lévő gondolatokkal és versekkel találkozhatunk. A cetliken reklámszövegek, lejegyzett gondolatok láthatóak, melyet élete során gyűjtött az író, a verseket pedig ő maga írta. A fekete fehér betűk között felüdülés a borító belsejét betakaró zöld szín, és a “zöldlámpa” azonos színű. A 21. század kiadó remek munkát végzett, akiknek szeretném ezúton is megköszönni, hogy biztosították számomra a könyvet, így életem egyik legjobb olvasói élményét.

1603447864 greenlight 1180 550 6McConaughey biográfiája egyfajta szerelmeslevél az élethez, leírva benne mindazt, amit az 50 éve alatt megélt. A 8 fejezet mindegyike egy olyan sorral kezdődik, amely betekintést enged az aktuális rész témájába, és magában foglalja a “tanulságot” ami levonható belőlük. Nem akar tökéletesnek látszani, ehelyett rendkívül közel engedi magához a befogadót -egyes részeken talán túl közel is – , olyan élményt adva, mintha évek óta ismernénk a színészt. Baráti hangvételű történetmesélés, mely által úgy érezzük, mintha magunk is ott lettünk volna élete azon szakaszaiban, melyekbe belepillanthatunk, a fotók és kéziratok pedig tovább fokozzák az élményt.

Nem akar tanítani, utat mutatni, egyszerűen csak leírja azt, amit gondol, egy-egy helyzetben az érem mindkét oldalát megismerhetjük. Matthew McConaughey bátran beszél a gyerekkori jó és rossz emlékeiről, Istenbe vetett hitéről, magánéleti problémáiról és arról, hogyan is lett belőle az, aki. Olvasás közben úgy éreztem, mintha én lennék a főszereplője a történetének, ő pedig csak egyfajta idegenvezető lenne. Van benne csalódás, öröm, szerelem, vér, boldogság, szenvedés. A zöldlámpa motívuma végig jelen van, a legfőbb eszköz amit McConaughey használ. A legfőbb üzenete talán az, amit ezáltal közvetít, hogy bármi is történjen az életben, a piros lámpa után, mindig jön a zöld, és az élet megy tovább.10 9

A könyv az alábbi linken megvásárolható:
https://21.szazadkiado.hu/zoldlampa-matthew-mcconaughey

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A cápa vs. Pancsoló kislány - videó
Következő cikk Spirál - kritika