Last Kids on Earth and the Staff of Doom – játékteszt


last kidsFejlesztő: Stage Clear Studios; Kiadó: Outright Games; Platform: Nintendo Switch, PS4, Xbox One, PC

Egy hazánkban kevésbé ismert könyvsorozat, Az utolsó srácok a Földön a Netflix után megkapta a maga videojátékos adaptációját is.

Hollywoodi filmtermés szempontjából napjainkban jóformán a folytatások és (újra)feldolgozások korát éljük, s ebből a hullámból nem maradhatnak ki a videojátékok rajongói sem. Ezúttal egy hazánkban talán kis mértékben népszerű gyerekeknek szánt könyvsorozatra került a sor, vagyis Az utolsó srácok a Földönre, aminek elektronikus adaptációja gyakorlatilag majd’ az összes fontosabb platformot meglátogatta. Az eredeti művek Max Brallier gondolatvilágát dicsérik: a szerző 2015 óta gyakorlatilag minden esztendőben előrukkol legalább egy könyvvel, ezek közül magyar nyelvre honosítottan momentán hivatalosan csak az első két kötet vásárolható meg.

5Rajzfilmes széria is készült a 13 éves szörny- és zombivadász tinédzser, illetve barátainak őrült kalandjaiból, a Netflix az első évadot már 2019 folyamán bemutatta; s várhatóan ősszel teszik kínálatukba a harmadik szezont. Ám a sorozat és a videojáték változat között mindössze a négy főszereplő eredeti szinkronhangja a közös, a streaming szolgáltató gyakorlatilag semmilyen módon nem működött közre a játék készítésekor. Brallier viszont igen, a Last Kids on Earth and the Staff of Doom c. játék történetét másodmagával ugyanis ő szerezte.

3Úgy ültem le a jelen hack’n’slash akció-RPG címünk elé, hogy tulajdonképpen egyetlen epizódot sem láttam a netflixes műsorból, valamint a regényeket sem olvastam. Bár olyan szempontból utánanéztem a franchise történelmének, hogy a sztori főszereplője az ijfú Jack, aki az osztálytársaival egy posztapokaliptikus világban élőhalottak és más rémséges teremtmények ellen harcol. Persze az utóbbiak közül nem mindegyik gonosz szándékú, valamelyikük az életben maradáshoz szükséges jótanácsokkal támogat és feladatokkal is ellát bennünket.

1 1Ezek a küldetések dióhéjban arról szólnak, hogy ki kell pucolni Wakefield városában egy területet, legyen az közpark vagy mondjuk raktárépület, aminek végén jellemzően hatalmas fenevaddal szállunk szembe. Mivel összesen négy eltérő képességű karakter közül lehet mazsolázni, így ezt helyi kooperatív módban akár három barátunkkal társulva tehetjük meg. Ha szerencsénk van, missziók teljesítése után és elrejtett zugokban, de a térképen jól látható helyen összeszedhetünk különféle tervrajzokat, amiket a főhadiszállásunkon, egész pontosan egy faházban tudunk összeeszkábálni. Ezek a blueprintek fegyvert vagy ruházatot jelentenek, ám pénzre is szükség van a fejlesztéshez: érméket kincsesládákból, megbízatások abszolválásakor vagy tárgyak szétzúzását követően harácsolhatunk össze. Nem mondhatnám, hogy az új tárgyak hasznos kellékei volnának a játék mechanikájának, Diablón „nevelkedett” vén fejjel rendkívül kevés kihívásba botlottam bele, s még az alapfelszereléssel is lazán kiiktattam a nemeziseket.

2 1Akárcsak az egyik korábbi tesztünk, a Spirit: Lucky’s Big Adventure esetében megjegyeztem, az Outright Games újfent úgy ajánlja szoftverét, hogy személyi számítógépen kizárólag gamepaddal kutathatjuk fel a „Végzet Botját”. Szerencsére ismét téves információ olvasható a játék steames áruházi oldalán, tudniillik egérrel és billentyűzettel is megtehetjük ugyanezt. Viszont a Beállítások menüpontban az irányítás semmilyen módon nem variálható, ennek azért napjainkban alapkövetelménynek kell(ene) lennie.

A Last Kids on Earth and the Staff of Doom egyértelműen rajongóknak készült, azonban bátran nekiveselkedhetnek azok is, akik hozzám hasonlóan korábban nem ismerték a játék világát.10 6

 


Legutóbb ezt teszteltük:

Swords & Bones – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Őszintén és viccesen a Fekete Özvegyről
Következő cikk Emilia Clarke a sárkányok mellett az akcentusokhoz is nagyon ért