Spirit: Lucky’s Big Adventure – játékteszt


szilajFejlesztő: AHEARTFULOFGAMES; Kiadó: Outright Games; Platform: PC, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One

Szilaj hamarosan visszatér a mozikba, de mindemellett első videójátékos kalandjára is sor kerül, mely inkább az alsóbb korosztály számára készült.

Nagyvásznakon 2002 nyarán debütált a Szilaj, a vad völgy paripája, ami a kasszáknál ugyan nem hozott eget rengető sikert (a tengerentúlon 80 millió dollárból csupán 72-t sikerült bezsebelnie), de az egészestés rajzfilm amolyan kultikus státuszba emelkedett. Köszönhető ez Hans Zimmer remek zenéjének, Bryan Adams érzelmes dalainak, valamint a kedves és helyenként megható történetének.

1A költségvetési bukással együtt kifulladt a bátor vadló krónikája, míg nem tizenöt esztendővel később a DreamWorks Animation Television a Netflix-szel kollaborálva sorozatként folytatta a franchise-t. A Szilaj, a szabadon száguldó immáron a 8. szezonnál tart, és ha minden jól alakul, a következő etap még az idei év folyamán érkezik a streaming szolgáltató felületére. A címszereplő utódjának kalandja előzménysztoriként bővül tovább a Szilaj: Zabolátlanok c. számítógépes animációs filmben. Szélesvásznon kishazánkban várhatóan július 8-ától láthatjuk Elaine Bogan és Ennio Torresan első mozis rendezését.

5Úgy tűnik, a DreamWorks részéről továbbra is számíthatunk mesélni valóra, ezt bizonyítja, hogy Lucky és Szilaj élményekkel teli mítosza a Spirit: Lucky’s Big Adventure révén nyílt világú akciójátékkal egészült ki. Az események változatlanul az USA és Mexikó határában található Miradero nevű fiktív városban zajlanak. Lucky talál egy rejtélyes kincshez vezető térképet, amiről kiderül, hogy megboldogult édesanyja rajzolta. A főszereplő hűséges paripájával és barátaival kiegészülve pedig azon szorgoskodik, hogy megoldja a rejtélyt.

4Lucky nagy kalandja(i) során egy teljes egészében gyerekeknek szánt mozgalmas, vadnyugati játék bontakozódik ki: a fő küldetésszál mellett rövid, de az alsóbb korosztály számára tanulságos mellékküldetéseket is megoldhatunk. Különösebben nem térnék ki mindegyikre, ám az alkotók gondos hangsúlyt fektettek az állatok iránti tiszteletre és a természet értékeire. Völgyeken és tisztásokon át vágtathatunk a naplementébe, vagy akár hegyet/sziklát is mászhatunk. Grafikai szempontból a meseszerű külcsín kellemes összképet nyújt, ámbátor legkevésbé sem vetekedhet felsőkategóriás címekkel.

3A feladatok felnőtt fejjel minimális kihívást nyújtanak; főleg, hogy az életünket képtelenség elveszíteni, azonban némelyik teljesítése után ruha üti a markunkat, amivel Luckyt öltöztethetjük fel. Eredeti hangját egyébként a Dóra és az elveszett aranyvárosból és az Instant családból ismerté vált Isabela Merced kölcsönzi (akárcsak Zabolátlanokban), viszont furcsa módon nagyon ritkán, pár mondat erejéig szólal meg. A többi karakter mondókáját kizárólag szöveges formában értelmezhetjük. Mindenesetre, ha már így alakult, igazán hozzá adhatták volna a magyar nyelvet is, elvégre a kisebbek nem feltétlenül beszélik középszinten az angolt.

2Habár a játékot úgy reklámozzák, hogy PC-n kizárólag kontrollerrel játszhatjuk, a Spirit: Lucky’s Big Adventure egér és billentyűzet kombinációjával remekül elboldogul. Az irányítása helyenként gyengére sikeredett, merthogy bármi is legyen, például egy egyszerű kerítés, könnyű beleragadni, amiből nyögvenyelősen lehet kiszabadulni. Ezen felül Szilaj meglehetősen fáradékony musztáng, a képernyő alján található patkó jelzi a nyúzottsági szintet: rövid várakozással, vagy lóitató használatával pillanatok alatt feltölthetjük.

Szilaj első komolyabb videojátékos felbukkanása nem mentes a hibáktól, de korrekt szórakozást nyújt, főként leányzók számára.

6. szék

 

 

Legutóbb ezt értékeltük:

Alba: A Wildlife Adventure – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Itt a Maffiózók előzményfilm előzetese, Michael Gandolfini tiszta apja
Következő cikk A Vaksötét 2. traileréből kiderül, hogy a vak emberünk lesz most a hős