Neo: The World Ends with You – játékteszt


neo the world ends with you key art gFejlesztő: h.a.n.d.; Kiadó: Square Enix; Platform: PC, PS4, Nintendo Switch

Újabb komoly várakozást megelőző, egy full extrás animére hajazó akció rpg látott napvilágot a Neo: The World Ends with You képében, ami egy klasszikus battle royale történetet dolgoz fel.

Mai alanyunk a 2007-es Nintendo DS sikerjáték, a The World Ends with You című 2 dimenziós akció rpg folytatása, amin olyan nagyágyúk dolgoztak, mint Takeshi Arakawa, Hiroyuki Itou, Tetsuya Nomura és Gen Kobayashi. Ha valakinek nem ismerősek a nevek, annak megsúgom, hogy ezek az emberek állnak több olyan Square Enix cucc karakterdizájnos és produceri hátterében, mint a Final Fantasy vagy a Kingdom Hearts széria. A DS-es első rész keményen tarolt a bevétel frontján is, így folyamatosan tervben volt egy folytatás, ami azonban valamiért nem akart beérni, így mostanáig csak különböző újrakiadásokat láthattunk The World Ends with You: Solo Remix címmel mobilra és egy új fejezettel és karakterekkel kiegészítve, The World Ends with You: Final Remix címen Nintendo Switch-re. Na de tegyük is félre a múltat és lessük meg mi a helyzet a folytatással.

p02 01Ahogy az első részben, úgy most a stilizált japán főváros Tokió, Shibuya negyedében zajlanak az események. Vagyis csak gondolnánk, mert az irányítható főhősünknek Rindonak és lepcses szájú barátunknak Fretnek hamar leesik, hogy az utcán flangálók csupán azért nem vesznek róluk tudomást, mert bizony hiába vagyunk ifjak, sajnos fűbe haraptunk. A felismerést követően apránként vezetik be őket a Reapers Game nevezetű játék alapjaiba. Ez nem másról szól, mint a túlvilági Shibuya kerületeiben zajló battle royale megnyerése, aminek fődíja egy újabb esély az életre. Az előző epizódhoz képest nagy újítás, hogy ezúttal erre csapatjátékként kell gondolnunk. De ahogy az lenni szokott az őrület itt nem áll meg és előbb Fret részéről egy kis elmeolvasási képességgel, majd Rindo részéről az idő manipulálásával bővül ki a nem éppen mindennapi történet.

p08A játék alapjáraton egy akció rpg, melyben a szokványos dolgokat, nem a megszokott köntösben fogjuk lebonyolítani. Nagyon nagy újdonságokra nem kell számítani, lényegében ugyanazokkal a fogd meg, hozd ide, győzd le alapvetésekkel dolgozunk, azonban az egész az alvilági Shibuyában és erősen a japán kultúrkörben mozog. A zsúfolt utcákon járva-kelve oldhatjuk meg az éppen ránk váró feladatokat, ahol Fret képességét használva Zaj névre keresztelt ellenfelekkel futhatunk össze. Öröm az ürömben, hogy amíg ez a tálentum nem aktív, többnyire meg sem tudnak támadni minket, hacsak a történet nem úgy kívánja.

p11 01A harcrendszer viszont már jóval egyedibb megoldást követ, adott a folyamatosan bővülő csapatunk, akiknek az éppen kiválasztott támadását vagy képességét egy-egy dedikált gombbal érhetjük el, amíg az bírja szuflával. Fura és monoton gombpüfölésbe is átmehet a dolog, mert ezek mindegyike elérhető és nyomható egyszerre, azonban ezeket jól beosztva és elsütve komoly taktikai előnyökre tehetünk szert, durván lezúzva az ellenfelet. A kombinálásokról már ne is beszéljünk, ami jelentős bónuszokkal növelheti egyenlegünket a sikeresen befejezett összeütközések alkalmával. A másik érdekesség a harcokkal kapcsolatban a kitűzők rendszere. A játé világában összegyűjthetünk 300 egyedi kitűzőt, melyeknek mindegyike különböző képességekkel látja el a karaktereinket, amiket akár tovább is fejleszthetünk. A kitűzőket zsákmányolhatjuk a harcok eredményeként, de lesz lehetőségünk vásárolni és különböző rejtett helyeken kutakodni is utánuk.

p10 02A Neo: The World Ends with You grafikailag erős, hozza egy jobb minőségű anime látványvilágát, azonban érződik a kompromisszum, amit a Nintendo Switch változat és az optimális képfrissítés oltárán hoztak. Noha a szép, színes és pergő akciót öröm nézni, itt-ott azért lehettek volna zsúfoltabbak az utcák, hogy jobban eladható legyen a csordultig telített japán főváros. A hangok nagyon rendben vannak és a szinkronizált részekben is roppant minőségi a színészek összes megszólalása, azonban amit külön kiemelnék az soundtrack. A zenékben is kőkeményen brillírozik az anyag, ugyanis olyan remek minőségű japán, belpiacos dalok szólalnak meg, a komolyabb metáltól a hiphopig, amitől leteszitek a hajatokat. Néha azonban eléggé be tud akadni a keverő és sűrűn előkerül ugyanaz a szám, ami azért nem a legjobb megoldás, ha már ennyire tág a paletta.

Azt kell, hogy mondjam a Square Enix ezúttal is hozta a kötelezőt, noha a Neo: The World Ends with You nem váltja meg a világot, mégis egészséges vérfrissítést hoz a manapság divatos akció rpg-k világába, azzal, hogy erősen táplálkozik a jrpg-k és a könnyed animék világából és modern, könnyen emészthető formában teszi ezt. Ha csak a történetet akarjuk végig tolni az is bőven 30+ órás elmerülést jelent, azonban, ha minden egyes titkot felfednétek akkor 60, de inkább 70 óra körül fog állni a mutató a kaland végén, ami azt hiszem bőven elég kell, hogy legyen a kiéhezett játékosoknak is. Ne vacakoljatok tovább ez a kaland bőven megéri a befektetést!

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Cotton Reboot! – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 45 éves a csodálatos Audrey Tautou, filmek, fotók, érdekességek
Következő cikk Megérkezett az Oscar-díjas Deák Kristóf első mozifilmjének előzetese