45 éves a csodálatos Audrey Tautou, filmek, fotók, érdekességek


Audrey THa a francia színésznő az Amelie csodálatos élete után bejelentette volna visszavonulását azzal a megjegyzéssel, hogy a továbbiakban a virágkötészetben szeretne kiteljesedni, akkor is imádnánk. Ma ünnepli 45. születésnapját, így pár dolgot összeszedegettünk róla.

audreyAudrey Jastine Tautou Beuamontban született. Apja szájsebész, anyja tanár. A szülei egyébként Audrey Hepburn után keresztelték így. Egészen fiatalon kezdett modellkedni – többek között – a Vogue, az Elle, a Harpers, a Bazaar és a Marie Claire magazinok számára. A mai napig szívesen látott vendég a legnevesebb bemutatókon, a divathoz való érzéke vitathatatlan.

Modern irodalmat tanult, a színészethez való affinitása korán megmutatkozott, a Cours Florent színitanoda hallgatója volt. 17 évesen szerződött le egy ügynökséghez, első televíziós szerepét 18 évesen kapta. 1998-ban a Canal+ csatorna Jeunes Premiers tehetségkutatójában mérette meg magát és elnyerte a legjobb fiatal színésznőnek járó díjat Béziersben. 2000-ben elnyerte a legígéretesebb filmszínésznőnek járó Suzanne Bianchetti díjat.

A Vénusz szépségszalonért megkapta a legígéretesebb színésznőnek járó Césart. Később azt mondta, nem akarta elhinni, hogy Tonie Marshall őt választotta a szerepre. Mikor a rendezőnő felhívta, annyi volt a reakciója, hogy biztosan rossz számot tárcsázott. Marshallnak azonnal megtetszett a természetes megjelenése, öt perc alatt megfogta a karaktert. A film további 3 Césart nyert és 3 jelölést kapott.Amelie

A Szabad gondolkodó nem volt egy nagy durranás, később ő maga is azt mondta, hogy csak a pénzért vállalta el. Ami miatt mégis emlékezetes lehet ez a film, hogy a maguk természetes valójában csodálhattuk meg melleit. Később már gondosan ügyelt arra, hogy ne legyen ennyire direkt a dolog.

A német-francia koprodukcióban készült Amelie csodálatos életéért ismét Césarra jelölték, ez a film hozta meg számára a világhírnevet. Pedig a dolog nem ment olyan simán, mert a rendező Emily Watsonhoz ragaszkodott. Jelentősen javultak az esélyei, mikor Jean-Pierre Jeunet megnézte a Vénusz szépségszalont. A filmet 5 Oscarra jelölték, de bőven kijutott a BAFTA-ból és a Césarból és a Golden Globe-ból is. Különösebben nem zavarja, hogy sokan Amelie-vel azonosítják, szerinte ez nem egy olyan szerep, amit mindenképpen el kéne engednie.audrey 2

Az angol Gyönyörű mocsokságokban Stephen Frears rendezte, míg a Hosszú jegyességben ismét együtt dolgozott Jeunet-vel. Előbbi 1, utóbbi 2 Oscar-jelölést kapott.

aBelekóstolt Hollywoodba is, A Da Vinci-kód finoman szólva is megosztóra sikerült, de azért Hans Zimmer begyűjtött vele egy Golden Globe-jelölést.

A Coco Chanelben is szerettük, a filmet a jelmezért jelölték Oscarra, őt pedig másodszor BAFTA-ra.

A Tajtékos napok Chloéjaként is emlékezetes alakítást nyújtott, Az Oscar-díjas Michel Gondry filmjének egy Cézar-díj és egy jelölés volt a jutalma.

Folytatásokban nem nagyon látni, ám a Lakótársat keresünk trilógia lehetőséget adott arra, hogy végigjátssza Martine karakterének fejlődését. Ő és Romain Duris igazán összeszokott párosnak számítanak.

Bár nem volt akkora visszhangja a Tökmag és Gázolaj – Vakáció négy keréken című filmjének, amelyben egy kissé neurotikus anyukát alakít. A rendező ezúttal is Michel Gondry.

A mélység kalandorában Jacques Cousteau feleségét játszotta.

Utoljára John Turturro rendezésében, ami A nagy Lebowski emlékezetes figurájának, Jesus Quintana önálló mozija volt, tűnt fel. A járvány is biztos közrejátszott, de két éve nem filmezett és a naptárjában sincs előjegyzés.

audreytatouA Chanel No. 5 (Nicole Kidmant váltotta), a Montblanc és a L’Oréal arca.

Négyen testvérek, ő a legidősebb, egy öccse és két húga van.

Folyékonyan beszél angolul.

Majdnem láthattuk őt az egyik Harry Potter filmben.audrey tatou 1Az Amelie után Indonéziában nyaralt a húgával, ahol senki nem ismerte fel.

Hivatalos volt az Amelie zártkörű vetítésére. Mivel korábban már elígérkezett (az öccse aznap tette le a rendőri esküjét), Jeunet azzal mentette ki a francia elnök előtt, hogy Portugáliában van. Mikor később mégis megjelent, azt mondta az elképedt Jacques Chiracnak, legközelebb jobban ellenőrizze a forrását.audrey-tautou

Meryl Streep, Paul Newman, Juliette Lewis, Jodie Foster és Julianne Moore a példaképei.

A Barry Lyndon és a Kifulladásig a kedvenc filmjei.

Gyűjti a róla készült cikkeket.audrey 1A 2013-as Cannes-i filmfesztivál vendége volt.

Meghívták a 2015-ös berlini filmfesztivál zsűrijébe.

Szerepel Charlie Winston I Love Your Smile című számának klipjében.

 „Nem bánom, ha egy vicces amerikai filmben kell játszanom, de a Bizbaz Bla Bla 3-at azért kihagynám, ha érted, mire gondolok.”

audrey tatouReméljük, mihamarabb újraláthatjuk a filmvásznon.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (394.)
Következő cikk Neo: The World Ends with You – játékteszt