Tetragon – játékteszt


keyart 3Fejlesztő: Cafundó Estúdio Criativo; Kiadó: ESDigital Games; Platform: PC, PS4, Nintendo Switch, Xbox One

Szép csendben megjelent a Tetragon: a felemás kivitelezésű logikai platformer összességében vállalható lett.

A dél-amerikai Cafundó Estúdio Criativo nevű fejlesztő csapat logikai platformere hivatalos tájékoztatás szerint a The Witness és a The Talos Principle nyomdokaiba kíván lépni, de az általunk górcső alá vetett DARQ-kal sokkal észszerűbb összehasonlítani. A Tetragon sajnos grafikai és fejtörők szempontjából ugyan kevésbé átfontolt játék, mint az Unfold Games egyedi hangulatú produktuma, de a helyén kezelve elégedettek lehetünk vele.

1 1A két évvel ezelőtt Unknown Planes alcímmel kiegészített, s mobil eszközökön is megjelent Tetragon nyúlfarknyi sztorijának főszereplője Lucios, akinek fiát egy gonosz lény elrabolja, majd egyfajta párhuzamos világba rejti. A favágó keresése során hirtelen egy békével teli, de pusztulásnak indult varázslatos erdőben találja magát, ahol a gravitációs erőt a TetraGen nevű eszköz közreműködésével irányítani tudja.

2 2Feladatunk voltaképpen végtelenül egyszerű: oszlopokat kell vízszintesen vagy függőlegesen mozgatnunk és valamiféle fixen elhelyezett berendezés segítségével forgatnunk a képernyőt, hogy végül egy átjáróhoz eljutva belépjünk azon. S ez így megy több, mint 40 egyképernyős pályán keresztül. A külcsín már első ránézésre sem nagy durranás, de szumma-szummárum kellemes összképet fest. Viszont a hol élénk, hol sötét látványvilág miatt ez a tesztalanyunk legnagyobb mellélövése is, ugyanis – két különböző monitoron tesztelve – gyakorta átláthatatlan, hogy éppen mit tologathatunk. Ilyenkor történik meg az a csúnya dolog, hogy elakadunk, és az egekbe szökik a vérnyomásunk, mert nem találjuk a megoldást; de mielőtt rágcsálónkat darabokká zúznánk, első körben érdemes az aktuális négyzet alakú szint széleit egerünk segítségével végig pásztázni – már amennyiben hozzám hasonlóan PC-n nyüstöljük a Tetragont.

3 2Pechünkre bugoktól sem mentes a brazil cég „bemutatkozó” játéka. A végigjátszáskor gyakran előfordult, hogy felmásztam valahova, aztán főhősünk olyannyira megmakacsolta magát, hogy egy tapodtat sem akart mozdulni. Ilyenkor történik meg az, hogy újra kell kezdenünk az aktuális feladványt. De nincs semmi vész, ha már kiötlöttük a teendőnket, nagyjából 2-3 perc elég ahhoz, hogy átlépjünk a következő fejezetbe.

A Tetragon műfaján belül szerény értéket képvisel, de ettől függetlenül szórakoztató játék lett: jelenlegi vételárát (15 EUR) nem biztos, hogy megéri, de leértékeléskor megérdemel egy esélyt.

6. szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Death’s Door – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (395.)
Következő cikk Stephen King elárulja, melyik a kedvenc horror könyve, melyiken sírt