Tormented Souls – játékteszt


keyart 1Fejlesztő: Dual Effect, Abstract Digital; Kiadó: PQube Limited; Platform: PC, PS4 & 5, Xbox One & Series X|S, Nintendo Switch

Vérfagyasztó hang- és képi megoldásai miatt a klasszikus túlélő horrorok előtt tisztelgő Tormented Souls figyelemre méltó játék, aminek helye van az idei indie paletta legjobbjai között.

A Tormented Souls sztorijának középpontjában Caroline Walker áll, aki egy Winterlake nevű helyen eltűnt ikerlányok után szimatol. A fiatal nő azonban egyszer csak eszméletét veszti és egy kastély vérrel teli fürdőkádjában tér magához, méghozzá szemet gyönyörködtetően teljes Éva kosztümjében: úgy tűnik, a keresgélés jó irányba halad, ugyanis a szálak „véletlenül” ebbe a titokzatos építménybe vezetnek. Rövidesen fény derül olyan misztériumokra, melyek befolyással lehetnek a múlt és jövő történéseire egyaránt.

1 2Alone in the Dark, Silent Hill és Resident Evil. Csak, hogy az elmúlt 30 esztendő ismertebb túlélő horrorjainak címeit említsem, amikből egyébként felemás minőségű szélesvásznú adaptációk is készültek és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a PQube Limited megörvendeztessen bennünket hátborzongató megjelenésével. A mozgó, de főleg fix kamerabeállítások a legrémisztőbb mozik képsorait idézik, ugyanakkor balszerencsés esetben olykor ez a Tormented Souls legnagyobb negatívuma is, mivel előfordulhat, hogy nemeziseinket pont úgy likvidáljuk, hogy azok a képernyő közepén feküdnek ki. Így pedig akarva akaratlanul is „cenzúrázzuk” kijelzőnk bizonyos részét.

2 2Ellenségeink első ránézésre irtózatos démoni lények, kikkel a játékban tapasztalható setét helyiségekben nem szívesen akasztanánk össze a bajuszunkat, de a történet előrehaladtával kiderül, hogy többek ők szimpla szörnyetegeknél. Leküzdésükhöz elektrosokkot, pisztolyt és puskát használhatunk; mindegyiket különböző alkatrészekből kell összetákolnunk. Lőszertárunk persze korán sem véges, ezért az épület valamennyi szobáját érdemes a lehető legtüzetesebben átkutatni és a muníció mellett a könyveket, tárgyakat magunkhoz venni.

3 1Sajnos a nyolc választható nyelv között nem találjuk meg a magyart, ezért a Dual Effect és Abstract Digital koprodukciójában megalkotott játéknak javallott valamely támogatott külföldi nyelv ismeretében nekiveselkedni. A továbbjutásunkhoz (pontosabban talányok megfejtéséhez) jellemzően ezekből az irományokból, vagyis naplókból nyerhetünk ihletet. A felszerezhető tárgyak az események bővülésével és az új színterek bejárásával válnak elérhetővé, ugyanakkor sokszor erőltetetten hat, hogy csak azért vesszük fel egyik-másik cuccot, mert jóval később biztos felhasználható lesz valamire – de ez a tesztalanyunkhoz hasonló kalandjátékokra egyébként is jellemző vonás.

Izgalmas produktum kerekedett ki a három eltérő befejezést tartalmazó Tormented Souls-ból: ha az éjszakai órákban nyüstöljük, érdemes felkészülni arra, hogy az adrenalin szintünk a kezdeti „jump scare”-ek után az egekbe ugrik. A hanghatások és a misztikus zene telitalálat, mindemellett a grafikára rossz szavunk sem lehet – leszámítva talán azt, hogy a kevéske karakter hasbeszélő. Nosztalgikus hangulatú és tempójú játék, a műfaj kedvelői elégedettek lehetnek.

10 7

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

The Medium – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Guillermo del Toro sztárokkal pakolt mozija látványos előzetest kapott
Következő cikk Kötelező filmek: A tengeralattjáró