Nagykarácsony – kritika


nagy karacsonyNagykarácsony, rendezte: Tiszeker Dániel, szereplők: Ötvös András, Zsigmond Emőke, Rujder Vivien, magyar romantikus vígjáték, 109 perc, 2021., 12 éven aluliaknak nem ajánlott!  

Vásárfia, vásárlánya

Mit kezdjen a parancsnok egy felszarvazott tériszonyos tűzoltóval? Elküldi a karácsonyi vásárba, ahol jól becsajozhat. A dolog persze nem ilyen egyszerű, hosszú út vezet a boldogsághoz, csak ne felfelé kelljen menni.

A karácsony sokunk számára egy kötelező dolog, amit le kell tudni, hogy aztán újra többé-kevésbé normális életet tudjunk élni. Nem szép dolog ilyet állítani, de most úgyis egymás között vagyunk, igazán lehetünk őszinték. Ma is úgy tartják, hogy a szeretet ünnepe, pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy a definíciója már régen nem követi azt, amiről éppen szól. Most éppen az akciókról, a kuponokról, az idegbajról és egymás túllicitálásáról. Mindezt persze maszkban. Karácsony előtt jönnek a karácsonyi filmek is, amik ugyancsak arról szólnak, hogy szeressük egymást, mert az jó. Kit érdekel, hogy erre ott van az egész év?szabo kimmel tamasA Nagykarácsonyt akár gyűlölhettem is volna mindezek miatt, de mégsem tettem, mert vicces és jópofa és Zsigmond Emőke olyan cuki, hogy meg kell zabálni. És nem, ez nem a magyar Igazából szerelem, de nincs is rá szüksége (nekem sem), hogy az legyen.
Amikor Arnold (Ötvös András), a bátor tűzoltó meg akarja kérni barátnője (Rujder Vivien), kezét, kénytelen szembesülni azzal, hogy felszarvazták. Ettől kezdve minden bevetésen megjelenik előtte a kínos jelenet, amitől lefagy és tériszonya lesz. Parancsnoka újra vizsgázni küldi, de addig is a földre parancsolja, egy karácsonyi vásárban kell felügyelnie. Itt ismerkedik meg a kisiskolások betlehemi előadását levezénylő tanító nénivel (Zsigmond Emőke), aki akár a soron következő nagy Ő is lehetne, de ehhez előbb rendbe kéne tennie néhány dolgot az életében. nagy karacsony 1A karácsonyi vásáron több szerelem is kibontakozóban van és megismerkedünk néhány olyan embertípussal, akik egyszerre tudnak teljessé és humorossá tenni egy romantikus vígjátékot. A hányattatott sorsú gesztenyeárustól, a gyerekét egyedül nevelő és a válását könyvekben feldolgozó anyukán (még ismerek is ilyet) át a mindenkit lehúzó, de csupaszív árusig különböző történeteket hallunk, különböző sorsok keresztezik egymást és fonódnak össze és persze a volt barátnő sem adja fel. A műsorra készülő gyerekek szülei önmagukban megérnek egy misét, köztük sajnos én is magamra ismertem. csuja nagykaracsony

A tűzoltós dolog banális, de működik. Van egy összeszokott csapat, akik szó szerint tűzbe mennének egymásért, ugyanakkor minden alkalmat megragadnak, hogy a feszültséget levezetve egymást ugrassák. Az időzítésen múlik az egész, hiszen nagyon komoly és fontos munkát végeznek. A parancsnok elvárja a tiszteletet és megköveteli a fegyelmet, de kiáll a beosztottjaiért és ha kell, elviszi a balhét a kisebb-nagyobb kihágások miatt. A tűzoltók ráadásul az egyenruhásokon belül is egy egészen különleges és tiszteletreméltó társaság, akiknek nehéz döntéseket kell meghozniuk a pillanat törtrésze alatt, miközben nem csak a saját életüket teszik kockára, hanem másokét is (és akkor még nem beszéltünk a vagyoni kárról). Lehet valaki akármilyen bátor és eltökélt, a mindennapi élet is tartogathat meglepetéseket és bizony előfordul, hogy az ember halogatja a döntést vagy rosszul választ.

A Nagykarácsony a giccshatáron belül marad, egyáltalán nem ciki és már csak azért is tudtam szeretni, mert csak minimálisan él vissza azzal, hogy az ember a nagy áhítatban sokkal elnézőbb a karácsonyi filmekkel…is. Nem tökéletes, vannak üresjáratok és szar poénok is, de egy kedves, tanulságos, vicces karácsonyi mese, ami nem is annyira mese, hiszen semmi olyasmi nem történik benne, amit az élet ne dobna fel. Tét nélküli családi mozizásra minden szempontból alkalmas, a 12-es korhatár is tök okés. Külön jó pont, hogy a megtekintése után sem akartam magamhoz ölelni az egész világot és arra sem éreztem késztetést, hogy minden megtakarított pénzem teljesen felesleges ajándékokra költsem.  7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Gucci-ház - kritika
Következő cikk Jeremy Renner ikonikus szerepeiről mesél, bár az Érkezés és a Wind River is kimaradt