Csészefej és Bögrearc 1. évad – kritika


The Cuphead Show! (L to R) Frank Todaro as Mugman and Tru Valentino as Cuphead in The Cuphead Show! Cr. COURTESY OF NETFLIX © 2022

The Cuphead Show; Alkotók: Chad Moldenhauer, Jared Moldenhauer; Szinkronhangok: Tru Valentino, Frank Todaro, Luke Millington-Drake, Joe Hanna; rajzfilmsorozat, 12 perc, 12 rész, 2022

Ne játssz az ördöggel!

Csészefej és Bögrearc – akiket a továbbiakban nem vagyok hajlandó így hívni – a videójátékok között már hódítottak, ezúttal pedig a Netflix animációs felhozatalában próbáltatták meg magukat. Az eredmény egy kissé túl könnyen fogyasztható, de alapos adaptáció.

The Cuphead Show Netflix Publicity H 2022A videójáték adaptációk sajnos többször bebizonyították, hogy a jó alapanyag kevés egy igazán jó film vagy sorozat elkészítéséhez. A Cuphead különös helyzetből indult, hiszen a 30-as évek rajzfilmjeit idéző atmoszférát könnyű volt átültetni a sorozatba, viszont főszereplői és ellenfeleik nem beszélnek, így igazi alapanyagról aligha beszélhetünk. A sorozat némiképp csavar a két testvér történetén: Cuphead és Mugman ezúttal nem az Ördög adósainak lelkeit gyűjtik be, hanem Cuphead veszti el majdnem a lelkét egy trükkös karneválos játékban. Az Ördögöt nem hagyja nyugodni a hiányzó lélek, így mindent megtesz annak visszaszerzéséért. Az epizódokat ez a szál köti össze, és ez sem jelenik meg minden részben, így többnyire különböző zűrös szituációkból kell kimásznia a két bögrének.

TheCupheadShow Season1 Episode1 00 07 21 07A The Cuphead Show története nem tartogat többet a vasárnapi délutánok rajzfilmjeinél, de nem is ebben rejtőznek igazi értékei. Mivel a sorozatot a játék készítői felügyelték, az eddig néma karakterek pontosan olyan személyiségeket és hangokat kaptak, amilyeneket elképzelhettünk a velük való harc közben. A rajzolt stílus mellett helyet kaptak különböző animációs technikák, és egy kis stop-motion is, amik még gyönyörűbbé varázsolják a játék amúgy is páratlan atmoszféráját. Zenei fronton számos darab köszön vissza a játékból, de az új dallamokra sem lehet panasz. A humor helyenként kicsit sótlan, de mindenképpen sajátos ízt ad a sorozatnak, az pedig dicséretes, hogy nem féltek olykor groteszkre venni a figurát a készítők.

Egy áthidalhatatlan problémája mégis van a The Cuphead Shownak: az eredeti játék nehézségéből adódóan főleg fiatalokat és felnőtteket vonzott be, a sorozat viszont kétségtelenül a gyerekeket célozza meg. Ebből adódóan első pillantásra kicsit bugyutának tűnhet a sorozat koncepciója, ha viszont kicsit jobban elmerülünk benne, megláthatjuk benne azokat az elemeket, amik a játékot is kiemelkedővé tették. A Netflix 36 részt rendelt a szériából, amit három etapban fognak kiadni a jövőben.

7 szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Zuhanás a filmekben (Eredet, Szédülés, Birdman...)
Következő cikk A hét röhögései (422.)