GRID Legends – játékteszt


GL key artFejlesztő: Codemasters; Kiadó: Electronic Arts; Platform: PC, PlayStation 4/5, Xbox One, Xbox Series S/X

Ha a Gran Turismo 7-et egy kicsit feszesnek találtad, ne aggódj, itt egy sokkal lazább versenyzős cucc, csak győzd tartani a lépést!

Az autós játékokat régebb óta nyúzóknak biztos nem hangzik ismeretlenül a Codemasters stúdió neve. Számos remek franchise jött a kezeik alól az elmúlt néhány évtizedben, melyek között voltak olyan sikeres címek, mint a Colin McRae Rally sorozat, a GRID játékok vagy a TOCA széria, de számos emlékezetes Forma-1-es címet is szállítottak és most már, mint az Electronic Arts által tulajdonolt vállalat ontják tovább a benzingőzös cuccokat. Persze azért a nosztalgia még mindig nagy úr, így a legújabb játékukban is felsejlik itt-ott a régmúlt kellemes bája.

ginetta g55 sn 1Na de lessük is meg mit kapunk manapság az kezdetekben magasan szárnyaló GRID franchise legújabb darabjától. Az első és talán legszembetűnőbb újítás a karrier mód, vagyis az azt keretes szerkezetbe foglaló élőszereplős átvezető videók. Ezen epizodikus elbeszélésben egy GRID Legends nevezetű versenyszéria mindennapjaiba kaphatunk betekintést, egyfajta dokumentarista, ám néhol mégis erősen vasárnap délutáni romantikus/dráma sorozatokra emlékeztető megközelítéssel. Az alaptörténet szerint az egyik feltörekvő istálló pilótájaként meg sem állunk a csúcsig, ahol az ügyeletes gonosz és gazdag ficsúrok csücsülnek. Külön megemlítendő, hogy ismert színészek is szerepet vállaltak és a GRID játékok múltjából ismerős karakterek is visszatértek. Gyakran kínos a színészi játék, a dramaturgia, mégis izgalmassá teszi a versenyeket az átvezetők jelenléte, van egy kis feszültség. Érezni lehet a puskaport a levegőben, ettől egy kicsit átélhetőbb az egész, figyeled az ellenfelet és a már visszatérőnek számító Nemesis rendszert is jobban érzékeli az ember, mert személyeket társítunk a pályán elénk kerülő riválisokhoz.

gl story cinematic 3Természetesen a lényeg nem változott, autóversenyzés lesz, egészen pontosan annak néhány alfaja, de semmi őrült vagy az aszfaltcsíkoktól elrugaszkodott. Nem kell semmi extrára vagy újdonságra számítani, sőt igazi biztonsági játékot hozott az EA és a Codemasters, mert igazából az elmúlt GRID játékok legélvezetesebb részeit gyúrta össze és hozta el nekünk. Tehát nem kell félni lesz itt szuperkategóriás verseny, túraautó bajnokság, de még driftelni is lesz lehetőségünk. Mindezt egy kb. 7-8 órás kampányban vagy számos egyjátékos és többjátékos módozatban, ami az ég egy adta világon semmi újat nem fog adni, hacsak nem a száguldás örömét, azt viszont egészen jól.

audi london day 3 4kGrafika terén nem lehet okunk panaszra, mert a tesztelt Xbox One X verzió is nagyon jól festett, mindemellett többnyire a 60 képkocka/másodperces képfrissítést próbálta tartani, egészen sikeresen. Persze, ha kicsit közelebb ülünk a monitorhoz, azért látszani fog a háttereken, hogy azért a látványban mire kellett áldozni a stabil fps érdekében. Engem ez speciel nem zavart, de erősen fura látvány a már-már statikus világ és belső nézetben pilóta váltási animációjának hiánya. Úgy értem ezeket én speciel simán beáldozom a képfrissítés oltárán, de azért számos példát lehetne, hozni, ahol szebb grafika mellett is maradt részletesség, valamint stabil maradt a képkockák száma is. Az audió is egészen jól működik, bár számomra mindig hiánycikk az ütős soundtrack, a versenyzéshez elkélne egy pofás, adrenalinpumpáló, licenszelt lista.

Összességében a GRID Legends egy élvezetes autós játék, csak persze most jelent meg a Gran Turismo 7 is, ami azért bitang erős konkurencia. Aki viszont nem akar erősen belemerülni, csak alkalmanként csapatna néhány kört lehet jobban jár, ha a GRID Legends-et választja, mert a könnyed és nagyon laza árkád fíling a javára szól. Emellett azonban középszerűsége megfojtja és a legtöbben valószínűleg nem fogják elővenni a sztori mód végigjátszása után egyszer sem. Ennek ellenére bátran ajánlom, főleg a könnyed autós szórakozást hajtóknak, de bármilyen benzinfejű örömmel fogja róni virtuális volánja mögött a köröket.

7 szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Aztech Forgotten Gods – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az Obi-Wan Kenobi sorozat trailerében John Williams régi zenéje a legerősebb
Következő cikk Különös új világok felé veszi az irányt a Star Trek új sorozata, itt az előzetes