The Darkside Detective 1-2 – játékteszt


the darkside detective offer 1uv10

Fejlesztő: Spooky Doorway;  Kiadó: Akupara Games; Platform: PC, Nintendo Switch, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S

Klasszikus kalandjáték kedvelőknek keresve sem lehetne jobb elfoglaltságot találni, mint a The Darkside Detective epizódjai.

Nagyon becsülendő, amikor egy játék a megjelenése után sem hagyja magára a játékost, hanem további tartalmakkal látja el. Persze a DLC-k fogalma jól ismert, pláne mint további fizetési forrás. Na de mi van, ha ingyenesen érkezik? A The Darkside Detective sorozat pont ebben jeleskedik. Mindkét része 6-6 fejezetből áll, de utólag kiadtak hozzá továbbiakat is. A 2017-es elsőhöz szám szerint hármat, a tavaly ilyenkor megjelent folytatás (A Fumble in the Dark) most jár a másodiknál – épp ez adja a cikkünk aktualitását.

14117862 890844831019631 3872472090843751076 n

“One Flew Into The Cuckoo’s Nest” – ez a friss etap alcíme és máris remek felütést ad ahhoz, hogy mivel is van dolgunk. Ehhez hasonlatosan más fejezetek is híres filmek, könyvek elferdített változataiként lettek elnevezve (Tome Alone, Don of the Dead, Buy Hard, ….), de maga a játék is rengeteg filmes, klasszikus vagy éppen pop-kulturális utalást rejt. Az egyik pillanatban még H. P. Lovecraft ás Edgar Allan Poe szellemét látjuk vitázni, hogy melyikük is szállította a nagyobb rémmeséket, a másikban meg már Twin Peaksben járunk a vörös függöny mögött.

A történetek központi figurája Francis McQueen, az egyetlen detektív Twin Lakes Cityben, akire minden sza…. vagyis olyan ügyet rá lehet sózni, amit senki más nem vállal el. Ezek jellemzően okkult, földöntúli akták, amelyek a városka sötét oldalához kapcsolódnak, így az egyszemélyes ügyosztály a Darkside Division nevet kapta. Ennek ellenére azért akad egy állandó társunk Patrick Dooley tiszt személyében. A közrendőr a nép egyszerű fia, abszolút hisz egy rakás összeesküvés elméletben és képes rácsodálkozni a világ legtermészetesebb dolgaira is. Az ő személye hozza a legtöbb a vidámságot a kalandba, minden helyszínen érdemes a karakterére klikkelni, ha szeretnénk valami meghökkentőt hallani (nem csoda hogy a készítők annyira kiaknázták, hogy elméletei saját weboldalt, aranyköpései pedig egy külön twitter fiókot kaptak).

DSD OpeningScene

A The Darkside Detective legfőbb alappillére tehát a humor. Hihetetlen mennyiségű szöveg kapott helyet a játékokban, amelyek igen jól vannak megírva. Fel kell készülni rengeteg szóviccre és már-már a fárasztó stílusba hajló poénokra, de összességében nagyon szellemes, kellemesen szatirikus olvasnivalónk lesz (sajnos csak az, ugyanis szinkron nincs, ami fájó hiányosság). Maga a játékmenet klasszikus point-n-click stílusú, viszont rengeteg interakciós lehetőséget kapunk, így a műfaj szerelmesei elégedetten csettinthetnek.

DSD2 9

Az egyes fejezetek nem függnek szorosan össze, mondhatni mindegyik egy külön történetet mesél el, amelyben csupán a főszereplők állandóak. Persze lesznek egy idő után visszatérő arcok és egyben utalások is korábban történtekre, de semmiképp sem egy nagy egészként kell elképzelni a sztorit. Az ügyek nagyjából egyenként 30-60 perc alatt megoldhatóak, de a bónusz DLC-k között akad ennél rövidebb is. Főleg az első részre jellemző, hogy alig pár szobás helyszíneket kapunk (amivel nekem semmi bajom nem volt), de mivel ez sok kritikát kapott, a folytatás már sokkal összetettebb és hosszabb élményeket kínál. A kalandjátékos vonalat néha kiegészíti egy-egy lightosabb puzzle feladvány is, ezek azért felüdülést jelentenek a pixelvadászat és poénesők közepette.

A igényes pixelart kedvelőinek talán nem kell ecsetelni a grafika szépségét (hiszen valószínűleg szerelem volt első látásra), és a dolognak az a külön hozománya, hogy akármilyen platformot is választunk (szinte mindenre megjelent a két rész), semmilyen hardware-t nem fog megizzasztani. Az általunk tesztelt Switch változatnak azonban határozottan előnyére vált a touchscreen irányítás, meglehetősen intuitív módon tudjuk így átélni a kalandokat. A második rész még tartogat egy ingyenes DLC-t, ami még idén kijön, utána pedig csak remélni tudjuk, hogy 1-2 éven belül újra viszontláthatjuk a lüke nyomozó párost egy újabb modern klasszikusban.

85

Legutóbb ezt teszteltük:

 

MotoGP 22 – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az 50 éves Dwayne Johnson felhúzza szemöldökét, ökölpacsizik és szétüt mindent
Következő cikk Mindenki utálja Johant - kritika