Serious Sam: Tormental – játékteszt


sstormental keyartFejlesztő: Gungrounds, Croteam; Kiadó: Devolver Digital; Platform: PC

Hosszú ideig tartott, de a Serious Sam: Tormental végre kibújt a korai hozzáférés fázisa alól, így hát megnéztük, hogyan sikeredett a címszereplő legújabb akciókalandja.

Alig, hogy idén februárban megjelent a Siberian Mayhem című Serious Sam epizód, máris üdvözölhetjük az akció franchise következő fejezetét (pontosabban spinoff-ját), mely a Tormental alcímet viselni. A Croteam az előző megjelenéséhez hasonlóan újfent csak részben felelőse a fejlesztésének, ugyanis jelen tesztalanyunk fő alkotója a veterán gamerekből kollaborált Gungrounds nevű aprócska indie csapat: mechanikája és látványvilága alapján Sam Stone legújabb kiruccanása leginkább a Spitfire c. felülnézetes rogue-lite akciójátékukhoz hasonlítható. Ám nem ez a főszereplő debütáló részvéte az FPS világán kívül. A bő 21 éve útjának indult sorozat történelme során átél(het)tünk már közel azonos szintű (műfajú) agymenéseket, hisz az emlékezetesebbek közül valamelyest a Serious Sam: Tormentalra hajaz például a Bogus Detour, vagy a platformer Double D XXL, de a The Random Encounter révén az RPG műfajába is belekóstolhattunk már kedvenc egoista hősünkkel.

sstormental 1

A Serious Sam: Tormental fejlesztése 2019 áprilisára datálódik vissza, közel féléves csúszást követően ekkortájt bukkant fel először az Early Access égisze alatt a legfelkapottabb PC-s videójáték terjesztő alkalmazás virtuális polcain. Története szerint Egyiptomban, egy elhagyatott templom mélyén járunk, aminek legsötétebb bugyraiban egy átokkal sújtott relikvia lelhető fel. Amennyiben e tárgyat sikerülne megkaparintania, Sam végérvényesen leszámolhatna az emberiséget terrorizáló Mental nevű szörnnyel és vérszomjas hordáival.

sstormental 2

Az események középpontjában álló karakterünkkel fölső kameranézetből operálhatunk, legalábbis akkor, ha van merszünk újra és újra nekiveselkedni a sablonos, de egészen szórakoztató lövöldözős játéknak. Ellenségeinkből összesen több, mint 40 különböző típussal találkozhatunk, de teszem azt, a kleer skeleton vagy a gnaar fajok révén a széria népszerű példányai is az életünkre törnek. És mivel ezek a rosszarcú lények kezelésre szorulnak, nem árt, ha tisztában vagyunk, milyen fegyverarzenállal lehetünk úrrá rajtuk – nincs is meglepetés abban, hogy számos vadiúj puska mellett összeszedhetjük a régről ismert mordályokat is. Alapvetően kalapáccsal és pisztollyal vágunk bele a felfedezésbe, de alternatív megoldásként sok lehetőség áll előttünk.

sstormental 3

A kezdeti, maximum 300-at érő életerőnk első látásra talán soknak tűnik, de nemeziseink kellőképpen nagyot tudnak rajtunk sebezni ahhoz, hogy egy-kettőre a túlvilágon találjuk magunkat – és akkor kezdhetjük a zúzást a bevezető pályától. HP-kat és nem kevésbé haszontalan pajzsokat pedig kifejezetten ritkán lelhetünk fel. Mindenesetre érdemes a kiiktatott egységekhez minél közelebb merészkedni, mert elhalálozásuk után érméket potyogtatnak ki magukból. Ha úgy érezzük, hogy összegyűjtöttük belőlük a megfelelő mennyiséget, keresnünk kell automatákat, ahol vásárolhatunk belőlük többféle klassz cuccot, legyen az mondjuk puska vagy +25% vitalitás, de a listát folytathatnám a végtelenségig.

Zónáról zónára kutathatjuk át a területeket és addig nem léphetünk át egyikből a másikba, míg 100%-ig ki nem pucoltuk. Valamennyi alkalommal jutalom üti a markunkat, de a legfontosabbak közülük a kulcsok, amik ajtókat vagy ládákat nyitnak, ekként pedig további sanszunk van költekezni. Néhány NPC révén akadnak mellékküldetések is, melyek teljesítése után bónusz motyókhoz juthatunk, továbbá helyi kétjátékos módban is játszhatunk a Serious Sam: Tormentall. Főhadiszállásunkon összesen négy különböző, némileg eltérő tulajdonsággal rendelkező karaktert válaszhathatunk ki. Nem mondanám, hogy nehéz játékot sikerült összehozni a Gungrounds embereinek, de hozza megszokott hangulatot és főként társaságban kellemes órákat lehet eltölteni vele.

6. szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

The Darkside Detective 1-2 – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Mindenki utálja Johant - kritika
Következő cikk Megérkezett Olivia Wilde második rendezésének, a Nincs baj, drágám trailere