A Cinema Niche sorozatban Memoria vetítések Tilda Swintonnal a Toldiban és a pécsi Apollo moziban


memoriaA Cinema Niche vetítéssorozatában a kortárs szerzői film méltán körülrajongott, Arany Pálma-díjas (Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire) thaiföldi rendezőjének Tilda Swintonnal közös új mozgóképes meditációs kísérlete itthon először mozikban, Budapesten kettő, a pécsi Apolló moziban egy alkalommal.

Szinopszis:
Amióta Jessica (Tilda Swinton) egy reggel hangos „durranásra” ébred, nem tud aludni. Miközben Bogotában próbálja megfejteni a hang forrását, ahol épp a húgát látogatja, összebarátkozik Agnes-szel (Jeanne Balibar), egy régésszel, aki egy épülő alagút munkálatai közben felfedezett emberi maradványokat tanulmányoz. Jessica Ágneshez utazik az ásatás helyszínére. Egy közeli kisvárosban találkozik Hernannal (Elkin Diaz), a halásszal, akivel megosztják egymással emlékeiket a folyó mellett. Ahogy a nap a végéhez közeledik, Jessica is egyre közelebb kerül a körülötte történő különleges események megértéséhez.

„Számomra a Memoria a személyes és a kollektív emlékek összefonódását mutatja be. Az emberi civilizáció nyomai ott rejlenek a dzsungelek mélyén, a hegyek között, ahol a természet is őrzi az emlékeit. Főszereplőnk is ezért járja ezt a vidéket, hogy felkutassa és összekapcsolja ezeket az emlékeket.”Apichatpong Weerasethakul

Apichatpong Weerasethakul a kortárs film egyik legeredetibb képviselője, az álmok, emlékek, szerelmek és szellemek világának egyedülálló filmnyelvű és érzékenységű gondolkodója, a Slow Cinema-ként hivatkozott irányzat egyik legtöbbet emlegetett, sokoldalú alkotója (olyan rendezők mellett mint Tsai Ming-liang, Chantal Akerman, Abbas Kiarostami, Carlos Reygadas, Lav Diaz vagy éppen Tarr Béla). Korábbi hét játékfilmje, rövidfilmjei, installációi és a közelmúltbeli élő fellépései széles körű nemzetközi elismeréssel és számos díjjal jártak: 2010-ben Cannes-ban a legjobb filmnek járó Arany Pálmával jutalmazták a Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire) című filmjét, a Tropical Malady 2004-ben ugyanott elnyerte a Zsűri díját, a Blissfully Yours pedig 2002-ben az Un Certain Regard fődíját. Első filmjének, a Mysterious Object at Noon-nak (2000) a kópiáit Martin Scorsese World CinemaFoundation-je restaurálta 2013-ban.
memoria 2
Első vetítés:

Június 10. péntek este 20:00, Toldi mozi. A filmet felvezeti Mazzag Izabella, filmrendező. Jegyvásárlás június 2-től a Toldi mozi honlapján.

Memoria vetítés facebook link

Itt tudtok jegyet venni az első vetítésre:


A vetítés után a Cinema Niche sorozat újraindulása alkalmából a Barcode szervezőcsapata
lepi meg a Toldi mozi közönségét egy bulival, amely a jegyet váltott nézők számára ingyenes.

Barcode Night Showmemoria 3Mi az a Cinema Niche?

A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban be nem mutatott,kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Keressük azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatjuk a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveketés más személyes kedvenceinket. Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak afejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.

https://www.facebook.com/CinemaNiche
Instagram

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 85 éves Morgan Freeman, aki kétszer is eljátszotta Istent
Következő cikk Pac-Man Museum+ – játékteszt