Pac-Man Museum+ – játékteszt


pacman keyartFejlesztő: Now Production; Kiadó: Bandai Namco Entertainment; Platform: PC, PS4, Xbox One, Switch

Ugyan nem jubilál, de idén tölti be 42. születésnapját a videojátékok legemblematikusabb sárgasággal küzdő golyófeje: Pac-Man.

Ennek apropóján a Bandai Namco előrukkolt egy 14 különböző játékot magába foglaló csomaggal, aminek Pac-Man Museum+ a neve. Nem újkeletű prezentáció, hogy 1980-ban történt felbukkanása óta – a Pixelben is feltűnt – Ivatani Tóru fia muzeális golyóvá avanzsálódik, ugyanis 2014-ben jelent meg a pluszjel nélküli változat, amiben összesen tizenegy különböző címnek veselkedhettek neki a franchise legvérmesebb rajongói. Az új pakkban közel mindegyik korábban „kiállított” produktum megtalálható, de akadnak köztük porosodó, rég (vagy egyesek számára soha) nem látott epizódok is.

pacman 1

Fellelhető közöttük a futkározós játékok atyjának számító Pac-Land, a platformer Pac-In-Time, a Tetris-klón Pac-Attack vagy a tókiói székhelyű cég válasza a Sonic-szériára, vagyis a Pac’n Roll Remix. És persze az eredeti Pac-Man mellett helyett kaptak még az olyan klasszikusok is, mint a Super Pac-Man, a Pac & Pal, a Pac-Mania, a Pac-In-Time, a Pac-Man Arrangement árkád- és PSP-verziója, a Pac-Man 256, a Pac-Man Battle Royale és a Pac-Man Championship Edition.

pacman 2

Létezik olyan gamer, ki netán nem ismerné eme játékok alapvető tulajdonságait? Nos, azoknak dióhéjban annyit elárulnék róluk, hogy jellemzően egy labirintus küllemű területen kell aprócska pöttyök felhalmozásán szorgoskodnunk. Nehezítésként közben folyamatosan egyre gyorsabb és rafináltabb szellemek törnek az életünkre, akiket ideiglenesen elfogyaszthatunk, ha előtte lenyeljük a nagyobb pöttyöket. Bónuszként pedig gyümölcsöket és a kiadó vállalat ismertebb figuráit dézsmálhatjuk fel, aminek köszönhetően extra pontokhoz jutunk.

pacman 3

Hősünket ezúttal egy virtuális múzeumban is kontrollálhatjuk a saját ízlésünk szerint feldíszített játékteremben. E funkciónak azonban nem sok értelmét látni, mivel mindössze két különböző boltban költhetjük el érméinket díszítő elemekre, illetve az egyik automatánál visszahallgathatjuk a fent felsorolt címek valamennyi melódiáját. A játék amúgy 500 zsetonnal startol, melyeket az árkád masinák püfölése során vígan elherdálhatunk. Mindegyik játéknak jóformán azonos küldetéseik vannak, ám azok semmiféle egyediséget nem tartalmaznak. Az önismétlő feladatok között megadott számú szellemeket és pöttyöket kell ennünk, vagy bizonyos mennyiségű pálya teljesítésén kell serénykednünk. Ha egy megbízatással sikerrel jártunk, akkor pénz mellett spéci dekoráció ütheti markunkat.

A Pac-Man Museum+-ból a sorozat számos felvonása hiányzik, de ember legyen a talpán, aki fejből felsorolja mindet (kommentben azért várjuk). Jóval színesebb lett a kínálat, mint korábban, azonban az átgondolatlan és fölösleges „Sims light” funkció helyett jobb lett volna, ha változatosabb missziók tárulnak elénk.

65

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Tunic – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Cinema Niche sorozatban Memoria vetítések Tilda Swintonnal a Toldiban és a pécsi Apollo moziban
Következő cikk Séfként sokkol Ralph Fiennes A menü hátborzongató trailerében, Anya Taylor-Joy és Nicholas Hoult is nála eszik