85 éves Morgan Freeman, aki kétszer is eljátszotta Istent


morgan k 00285 éve, 1937. június 1-jén látta meg a napvilágot Morgan Freeman, aki nagyságát nem csak emblematikus hangjával és méltóságteljes karakterével vívta ki, hanem a világ iránt töretlenül érdeklődő kíváncsi és érdekes természetével. Nem hiába játszotta már el kétszer is Istent filmjeiben és vezetett jó pár dokumentumfilm sorozatot, aminek a halál és az Isten-keresés állt a középpontjában: ha le kéne írni, hogy milyen az Úr, valami hasonló személyiséget képzelnénk el neki.freeman k

morganMindig végtelen nyugalom árad a ma 85 éves Morgan Freemanből, aki a Tennessee állambeli Memphisben született, amire mindig is büszke volt és szívesen jár vissza szülőföldjére. Apja borbély volt, anyja takarítónő. Már gyermekként megcsillogtatta színészi tehetségét, ugyanis előszeretettel játszott iskolai darabokban és drámaversenyt is nyert. Ezt mások is elismerték, ugyanis 18 évesen színészi ösztöndíjjal mehetett volna a Jackson Állami Egyetemre, azonban visszautasította, hogy az Egyesült Államok Légierejénél dolgozhasson.
Merész álmait azonban megcáfolta az élet, hiszen ahelyett, hogy repülőgépekben vehetett volna részt a bevetéseken, szerelőként dolgozott lent a földön. Csak négy évet szolgált itt, de a repüléssel kapcsolatos álmáról nem tette, 65 évesen megszerezte a magánrepülőkre szóló jogosítványát és saját kisgépeket is vett. Egyébként más sportok iránt is rajong, például szeret vitorlázni, de a golfot is imádja. Olyannyira, hogy a legextrémebb pályának
számító Dél-Afrikai Legend Golf and Safari Resort terepén ő tartja a rekordot.

Legelső komolyabb szereplése a tv-ben volt, a The Electric Company című műsorban 1971-ben, ahol egy gyerekeknek szóló műsorban játszott két karaktert is, de véleménye szerint hamarabb ott kellett volna hagynia a műsort, mert félt, hogy bekategorizálják. A 80-as években már nagyon sok filmben játszott, de leginkább mellékszerepekben tűnt fel. Első Oscar-jelölését az 1987-es Hamis riport című filmjéért kapta, így hírneve egyre nőtt és megkaphatta 1990-ben a Miss Daisy sofőrje című film címszerepét, aminek köszönhetően az Oscart nem, de végül a Golden Globe-díjat elvitte.

Nagyon karakteres és erényes megjelenése ezután már inkább a karakterszínészek közé juttatta be őt, de azok közül is a legkiemelkedőbb lett. Sok ma már kultuszfilmnek számító alkotásban szerepelhetett és nagy rendezőkkel dolgozott együtt. Brian De Palma Hiúságok máglyája című filmjében, David Fincher Hetedik című klasszikusában a filmtörténelem egyik legjobb zsarupárosát hozta a maga műfajában kiemelkedőnek számító filmben Brad Pittel, és a Frank Darabont (The Walking Dead) rendezte legjobbnak kikiáltott Stephen King feldolgozásban, A remény rabjaiban is kiemelkedő szerepet nyújtott. Mindmáig a rengeteg jelölés ellenére „csupán” egy Oscar-díjjal büszkélkedhet, mégpedig Clint Eastwood Millió dolláros bébi című filmjében nyújtott alakításáért zsebelte be, ahol remekül alakította a kiégett, de mindig odaadó bokszolót.

A magánéleti botrányok jó darabig elkerülték, noha két feleséget is „elfogyasztott”, ráadásul született két házasságon kívüli gyereke, de első felesége lányát meg adoptálta. Egyetlen nagyobb hír a családban Morgan mostohaunkájához köthető, E’Dena Hineshoz, akit 2015 nyarán késelt halálra saját barátja kábítószer hatása alatt. Anno felröppent a híre, hogy a mostohaunoka és Morgan között szerelmi kapcsolat van, ami a lány 17 éves kora óta viszonzásra talált. 2018-ban aztán a #metoo vádak őt is elérték, de el is ültek, karrierjére nem voltak hatással.freemanmorgan cicaMorgan Freeman pályája utolsó harmadában már leginkább olyan színész volt, aki ízlése szerint válogatta a szerepeket és sohasem a megélhetéséért szerepelt, ezért nem tudnék tőle most egyetlen olyan filmet sem mondani, ami óriási baklövésnek mondható. Ez a kiegyensúlyozottság az életvitelének is köszönhető.
Rengeteg érdekes dokumentumfilmet forgatott a halál és Isten keresését illetően, így nem meglepő, hogy a South Parkban sem merték őt egy az egyben kiparodizálni: inkább ő lett a nagy bölcs, akit mindig meg lehetett kérdezni, ha az életről vagy bármilyen elvont fogalomról volt valami felvetése a srácoknak.

A dokumentumfilmekben nem csak narrátorként vett részt, hanem sok esetben ő is segített a kutatásban, na meg producerként is tevékenykedett. Már a 8. évadnál jár a „A féreglyukon át” című dokumentumfilm sorozata, ahol a tér-idő-kontinuum és az élet-halál kérdéskörét vizsgálja vallásokon, spirituális hiedelmeken és tudományterületeken átívelően. Másik ismert, két évados kutatása Isten nyomában címmel a világon lévő vallások és tudományos vizsgálatok segítségével próbálja megfejteni, hogy Isten valóban létezik-e. Ezeket egyébként érdemes megnézni azon túl, hogy baromi érdekesek és izgalmasak, Morgan Freeman egy csomó fan factet elárul életéről és hasonló spirituális élményeiről. Nem hiába alakította kétszer is Istent, egyszer 2003-ban A minden6óban, utána 2007-ben Evan, a minden6óban.

morgan freemanIdősebb korára már hasonló korú bajtársaival (Robert De Niro, Michael Douglas, Jack Nicholson) inkább vígjátékokban vállalt előszeretettel szerepeket, mint A bakancslista, Last Vegas vagy a Vén rókák, illetve Nolan Batmanjében ő maga jelentkezett Lucius Fox szerepére, ugyanis imádja a Batmant. Legutóbb Michael Douglas barátjához ugrott be A Kominsky-módszer 3. évadába, kicsit önmagát is kiparodizálva.

Egyébként  karakterisztikus és egyedi arcát a dermatosis papulosa nigra nevű betegségnek köszönheti, aminek a jóindulatú pöttyök az egyik ismertetőjegye és főleg fekete bőrtípusú embereknél alakul ki. Mára már „Morgan Freeman-pöttyöknek” nevezik, mivel általa vált ismertté ez a betegség.

Reméljük, kedvenc bölcsünk még legalább 100 éves koráig köztünk marad, de elvont személyisége és mindenre kiterjedő tudása alapján azon sem lepődnék meg, ha valóban ő lenne a Mindenható, amit egyébként be is vall Az Isten nyomában című dokumentumsorozatának egyik részében:

“ Oly sok mindent jelent Isten az embereknek:  a Nap meleg fényét, az édes zene hangját, a belső hangot, ami előrevisz, egy barátot. Ha megkérdik tőlem, hogy ki Isten, azt mondom, mindnyájunkban van egy kis isteni. Isten Önökben van, Isten bennem van. A bennem lévő Isten az, aki igazán vagyok, a lényem. A bennem lévő Isten a legjobb felem. A bennem lévő Isten az, aki lenni akarok. Az, akinek lennem kell.”freeman 2

De egy biztos, hogy a modern kor gyermekeként ő is beintegrálódott a társadalomba és ezt a szerény megállapítást tette:

Örökké fogok élni, van Facebook oldalam.”

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Robert Zemeckis élőszereplős Pinokkiója előzetest kapott, Tom Hanks aranyos Gepetto
Következő cikk A Cinema Niche sorozatban Memoria vetítések Tilda Swintonnal a Toldiban és a pécsi Apollo moziban

1 Comment

  1. […] 7. Morgan Freeman legendás narrációja a forgatás megkezdése előtt, mindössze negyven perc alatt lett rögzítve. Ám a technikusok minimális háttérzajt véltek felfedezni az anyagban, amit képtelenek voltak kiszűrni. Újrafelvétel következett, ami több mint három hétig tartott. […]