Wreckfest – játékteszt


3aac201a 812c 43d9 be00 7d3c3700a45a

Fejlesztő: Bugbear Entertainment, Kiadó: THQ Nordic; Platform: PC, PS4, PS5, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch

Ha nem is olyan szép mint más platformokon, de Switchen is állati jó móka a Wreckfest.

Az autóversenyeket nagyon sokan szeretik, igaz akad egy réteg akik inkább a hatalmas balesetekért vannak oda. Amíg a komolyabb, szimulátor jellegű feldolgozásokban ez kimondottan nem menő viselkedési forma (pláne multiplayerben, ahol tönkreteszik az ilyen játékosok mások szórakozását), addig az arcade-ebb stuffokban simán belefér. Na és a Destruction Derby óta meg létezik egy olyan műfaj, ahol kifejezetten feladat az agresszivitás, no meg a törés-zúzás.

screenshot06 2

A finn Bugbear ilyesmiben utazik már jó ideje, legismertebb tőlük talán a Flatout sorozat, de a Wreckfest is már négy éves és igazság szerint csak az nem játszott vele aki nem akart (mindkét nagy konzolon szerepelt már az ingyenes címek közt az olyan havidíjas szolgáltatások keretein belül, mint a PS Plus, vagy a Gamepass). A Nintendo Switch tulajok viszont kimaradtak a mókából eddig, így mindenképpen óriási hír, hogy erre a masinára is megjelent végre. Tesztünkben elsősorban annak jártunk utána, hogy a relatíve gyengécske hardware-en hogy muzsikál a játék, élvezhető maradt-e a roncsderbi.

screenshot03 2

A játékmenetre nem is térnék ki különösebben a fentebb említett okokból, legyen elég annyi, hogy egy nagyon korrekt addiktív kampányt raktak össze a srácok. Lehet hogy ismétlődnek a pályák, mégsem lesz unalmas a menet, mert mindig vannak újabb és újabb feladatok, amelyek kihívást jelentenek. A játékmódok is eléggé váltakoznak (mindenki mindenki ellen, sima versenyek, mini bajnokságok, last man standing, stb.), valamint a verdák is – a fűnyírók, kombájnok, száguldó kanapék pedig külön, sajátos ízt adnak a hétköznapibb versenyzős stuffok után. A többjátékos mód Switchen maximum 16 főt jelent, ami ugyan kevesebb picit a többi változathoz képest, de így is több mint elég egy jó online játékélményhez.

screenshot04 2

No és akkor lássuk a lényeget, vagyis hogy hogyan fut a Wreckfest az Android alapú konzolon. Meg kell mondjam nagyon kíváncsi voltam, ugyanis a játék pont azzal írta be magát a videojátékos történelembe, hogy sajnos az első változatok (talán a PC-t leszámítva) nem voltak különösebben jól optimalizálva. Amikor az új generációs konzolok megjelentek és a Bugbear ezekre is kiadta a művét, akkor tudta élesben megmutatni a stuff az oroszlánkörmeit.

screenshot01 2

Switchen persze hiába is keresnénk 60 FPS-t és 4K-t (nemhogy együtt, külön-külön is utópia), ha valaki erre vágyik, akkor rögvest a PS5 és a Xbox Series X (vagy esetleg egy csúcs PC) irányába terelgetném. Ami viszont itt is megvan, az a stabil 30 FPS és a visszajátszásokat valamint pár nagyon ritka pillanatot leszámítva tudják is tartani a fejlesztők ezt a teljesítményt. A dolognak persze ára van, mégpedig a felbontás, ami érzésem szerint a full HD-t sem éri el (talán 900p lehet saccra), cserébe mind dokkolt, mind handheld módban jól teljesít, még a legnagyobb tömegjelenetek közben is.

S akkor el is érkeztünk a lényeghez: handheld mód. Kijelenthetjük, hogy a Wreckfest Switch változata a legcsúnyább a platformok közül; de amikor ezt mondom ne egy játszhatatlan otromba portra tessék gondolni. Nagyon is látszik rajta a törődés, meg hogy a fejlesztők csak annyira vettek vissza mindenből a nagygépes változatokhoz képest, hogy az élvezhető játékmenet megmaradjon. Cserébe valami olyasmit tud mutatni a gyengébb konzol, amit a vetélytársak nem (oké, a Steam Deck igen, majd talán ha 2025 környékén kapni is lehet rendesen belőle, akkor tényezővé válhat – szarkazmus off): magaddal viheted bárhová. Plusz mivel a játék már eleve önmagában is jó (hihetetlenül ki lehet ereszteni benne a gőzt, nagyon jó a fizika, egyedül a rendkívüli addiktivitás miatt kell aggódni), ezzel a kombóval igazán vonzóvá válhat a Switch tulajok számára.

8.szék

Legutóbb ezt teszteltük:

Starship Troopers: Terran Command – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Starship Troopers: Terran Command – játékteszt
Következő cikk 40 éves a Szárnyas fejvadász 35 érdekesség és videók