80 Days / Overboard! – játékteszt


Screenshot 4

Fejlesztő: inkle, Kiadó: ININ Games; Platform: PC, Nintendo Switch

Két igazán különös csemegét jelent az 80 Days és Overboard! párosa, ráadásul egy istállóból.

A brit inkle egy egészen különleges fejlesztőcsapat. Eredetileg még 2011-ben alapította meg két, nagy cégeknél, komoly projekteken dolgozó, de megfáradt játékfejlesztő Cambridge-ben. A brigád állandó létszáma ma is leginkább maroknyi, munkáikat legtöbbször inkább más csapatokkal, vagy szóló fejlesztőkkel való koprodukciókon keresztül abszolválják. Most két jelentős játékukat tárgyaljuk ki, ami talán sejteti hogy egyik sem új darab, de a cikk végére az is kiderül, hogy mégis miért van most aktualitásuk.

Ha a 80 Days kapcsán Jules Verne jut eszetekbe, akkor jó helyen kopogtattok. Ez a játék Phileas Fogg legendás fogadását dolgozza fel, miszerint körbe lehet-e utazni a Földet 80 nap alatt. Teszi ezt igen különleges módon, egy minimál grafikával megáldott szöveges kalandjátékban, amely steampunk köntösbe csomagolja a klasszikus történetet. Ránk az inas, vagyis Jean Passepartout szerepe vár, feladatunk pedig az lesz, hogy az út minden apró kis részletét megtervezzük, menedzseljük.

A regénytől eltérően itt többféle útvonalon is próbálkozhatunk, melyek természetesen eltérő költségekkel járnak. Már önmagában ez lehetőséget ad rengeteg elágazásra, de a játékmenetet egészen megkavarja, hogy csak egy maroknyi tárgy lehet egyszerre nálunk. Ezekből többet a megfelelő helyen használva extra bevételhez juthatunk, de hasznosak lehetnek rövidebb útvonalak felfedezésénél, vagy az idősödő kenyéradó gazdánk egészségi állapotának fenntartásánál is.

Egy próba nagyjából 2 óráig tart, de ne legyenek illúzióink, hogy egyből sikerrel járunk. A játék savát-borsát épp az adja, hogy egyre több tapasztalattal felvértezve újra és újra nekifussunk a kalandnak, az pedig garantált nem lesz két egyforma utazás. A történet ugyanis rengeteg elágazással bír, a szöveges anyag pedig több mint 500.000 szóra rúg. A célközönség tehát az olvasni szeretők tábora, azon belül is az angolt jól értőké, jutalmuk pedig egy egészen különleges és minőségi irodalmi utazás. Ha szeretnénk alaposan elmélyedni és minden eshetőséget kivesézni, akkor 30 óránál is több játékóra várhat ránk.

A másik projekt, az Overboard! láttán egy újabb neves író juthatna mindenki eszébe, de nem, ennek semmi köze Agatha Christie-hez. A miliő viszont abszolút őt idézi, egy rejtélyes bűnüggyel van dolgunk, ami egy hajón történik maroknyi szereplő között. A fura fejlemény viszont az, hogy pontosan tudjuk ki a gyilkos, ezt a szerepet ugyanis a játékos kapja. Veronica Villensey egy szép napon megelégeli férje hűtlenségét és nemes egyszerűséggel a tengerbe löki a fedélzetről. Másnap reggel még mindig kicsit kábán térünk magunkhoz a kabinunkban az inas kopogására, itt kapjuk meg az irányítást.

A feladat többrétű, először is a gyanút kell magunkról elterelni, ezután pedig elintézni, hogy esetleg valami hasznunk is legyen az egészből. Minderre több lehetőségünk van, jó pár tárggyal tudunk operálni, illetve ha kiismerjük a szereplőket, illetve hogy ki mikor és merre mozog a hajón, akkor könnyedén felállíthatunk egy sikeres tervet. Merthogy ebben a játékban is a többszöri nekifutás lesz a barátunk, itt azonban sokkal rövidebb, mindössze 15-20 perc egy kör (a játék idősíkjában ez nyolc órának felel meg). Kb. ennyi időnk van ugyanis addig, amikor is elkerülhetetlenül megvádolnak a bűntettel.

A szereplők közül majd mindenkinek van valami stiklije, így válogathatunk a módszerekből, hogy elcsábítunk-e vagy bedrogozunk-e valakit, vagy csak szimplán másra kenjük a dolgot. Persze ez utóbbihoz idegen kabinokban kell kutatni, pletykákat felkutatni, hogy kulcsfontosságú bizonyítékokhoz, vagy zsarolási alaphoz jussunk. Olvasnivaló ugyan itt is akad, de jóval szerényebb mennyiségben, valamint a karikatúra stílusú grafika sokkal könnyedebb hátteret ad. Nem fogunk addig megállni, míg nagyjából 2-3 óra és számos próbálkozás után össze nem hozzuk a lehető legjobb kimenetelt Veronica számára.

S hogy mi az apropó, amiről az elején beszéltem? Nos az, hogy a két játék Nintendo Switch változata most egybecsomagolva újra megjelenik, méghozzá fizikai formában. Az egyszerűbb, 2000 példányra korlátozott kivitel mindössze magukat játékokat, a picit drágább, 999 darabban elkészülő gyűjtői kiadás viszont számos extrát, például Fogg úr fésűjét, képeslapokat, posztert, römi kártyát és a zenei hanganyagot is tartalmazza. Az ININ Games gondozásában készülő példányokat a Strictly Limited Games oldalán lehet előrendelni, amíg a készlet tart.

Mindkét játék elbűvölő és zseniálisan megalkotott mind a történetek csavarjait, mind a kicsit minimalizmusra törekvő látványt tekintve. Részemről az Overboard! talán egy picit jobban tetszett a könnyedebb stílusa miatt, az 80 Days viszont sokkal nagyobb mélységet kínál, amire hosszú-hosszú órákra el lehet merülni, ha valakinek bejön a dolog. Ami viszont közös, hogy mindkét kaland rengeteg variációval bír, de ennek ellenére se lesz kellemetlen újra és újra nekifutni egy újabb végigjátszásnak, sőt inkább egyre jobban élvezhetjük majd ezt.

85

Legutóbb ezt teszteltük:

PowerWash Simulator – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Viccesen, de őszintén a Stranger Things 4. évadáról
Következő cikk Ms. Marvel - kritika