Xenoblade Chronicles 3 – játékteszt


XB3

Fejlesztő: Monolith Soft; Kiadó: Nintendo; Platform: Nintendo Switch

Ez a nyár bizony a szerepjátékok bűvkörében telik, olyannyira, hogy a Xenoblade Chronicles 3 exkluzivitása egy újabb nyomós ok egy Nintendo Switch konzol vásárlása mellett.

Jelenleg a játékipar afelé tendál, hogy a címek a lehető legegyszerűbben, a lehető legtöbb emberhez eljussanak, ennek remek módja a rengeteg előfizetési csomag és azoknak még több variációja, melyek lehetőséget biztosítanak, hogy nagy AAA játékokat streamelhessünk akár a mobiltelefonjainkon is. Ennek a trendnek továbbra is makacsul ellenáll a Nintendo, akik mindig is szerettek kicsit kilógni a sorból és a saját útjukat követni. Nincs ez másként jelen esetben sem, ugyanis a Xenoblade Chronicles a mai napig csak a Nintendo masináin érhető el hivatalosan. A 2010 óta töretlen sikernek örvendő sorozat bejárta a Wii, a 3DS, a WiiU és a Switch konzolokat is, azonban akinek csak a jelenlegi hibrid masina áll rendelkezésére, az is tudja tolni az összes részt, így nem marad ki semmiből. Na de lessük is meg, hogyan sikerült a Xenoblade Chronicles 3.

XB3 03

A történet szerint két nemzet a Keves és az Agnus feszül egymásnak, egy látszólag értelmetlennek tűnő, végtelen háborúban, melyet az elesettekből kinyert életerőért vívnak. Minden karakter teljesen egyetért ezzel az értelmetlen és felesleges pusztítással, sőt még a 10 év szolgálat után automatikusan önmaguk feláldozásával járó “leszerelést” is boldogan várják. Azonban az első néhány óra játék után egy tényleg váratlan fordulat után, nagyot fordul a főszereplőinkkel világuk, melynek eredményeként száműzöttként kénytelenek menekülni és kérdéseikre választ találni. A Xenoblade Chronicles 3 történetének kezdetén olyan jól adagolják az elvakultságunkat tápláló információkat és a karakterek is annyira könnyen fogadják el sorsukat, hogy már azon gondolkoztam, hogy talán velem van a gond és ez így teljesen normális, azonban a korai konfliktus után szépen kinyíló cselekmény nagyon jól van felépítve és remekül fogja utaztatni a játékost az alaphangon is 55-60 órás kaland során. A maximalisták nyugodjanak meg, állítólag bőven 100 óra felett lehet mindent összeszedni.

NSwitch XenobladeChronicles3 01 image950w

A Xenoblade Chronicles 3 alapjáraton egy manapság divatos akció rpg, annak minden egyes jó és rossz tulajdonságával, azonban fontos csavar van a harcrendszerben, itt ugyanis az mmorpg-kben megszokott automatikus harc az alaptézis. Ezt úgy kell érteni, hogy az álatlunk irányott karakternek van egy hatósugara – egy szép kék körénk rajzolt körrel ábrázolva – amelyik ellenfél ezen belülre kerül azt azonnal el is kezdjük csápolni és csak hátra dőlve figyelhetünk. Vagyis csak figyelhetnénk, mert hamar elérkezik az a pillanat, ahol már be kell vetnünk némi furfangot a különböző képességeinkkel és taktikázással karöltve. Mert ezek a képességek bizony erősebbek mint az alap hirig, de kell is nekik egy kis idő mire újra tudjuk őket használni, valamint az sem mindegy milyen sorrendben kerülnek aktiválásra, mert a megfelelő besorolás esetben ezek növelhetik a sebzést. De az sem mindegy milyen irányból daráljuk az ellent, erre is oda kell figyelni, mert van aki az egyik irányból immunis a csapásainkra míg a másikból már megfelelően, vagy még jobban sebezhető.

XB3 02

Technikai szempontból a játék nagyon rendben van, minden megfelelően mutat és jól is szól, természetesen a hardver adta korlátokon belül. Mert azért aki másik jelenlegi konzolja felől sandán pillant erre, az nem biztos, hogy elégedett lesz a látvánnyal, annak ellenére, hogy tényleg kisajtoltak mindent, amit csak lehetett a Nintendo hibrid masinájából. Az átvezetők külön elismerésért kiáltanak, mert rendkívül jól kidolgozottak és kellemesen hosszúak is. Lényeg a lényeg, hogy nem nagyon van mibe belekötni a játék technikai tulajdonságaiban sem.

Összességében a Xenoblade Chronicles 3 egy párját ritkító alkotás, amely még az elmúlt hetek erős jrpg megjelenései között is egy kiemelkedő darab. Lényegében minden nagyon erőse kimunkálásra került. Erős a látvány, a hangzás, a játékmenet, a sztori és még sorolhatnám. Bár számomra a harcrendszer nem igazán jön be az automatizmusa miatt, azonban az is hibátlanul teszi a dolgát, így erre sem panaszkodhatok. A játékot bátran tudom ajánlani bárkinek, aki szembe kerül vele és nyugodt lelkiismerettel merem javasolni, akár a teljes ára megvásárlását is, mert tényleg van benne annyi érték, amit manapság elkérnek érte. Ne habozzatok, vágjatok bele minél előbb!

10 9

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Sword and Fairy: Together Forever – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Stranger Things casting directora idézi fel, hogyan is állt össze a szereplőgárda
Következő cikk 160 érzelem filmekből szemléltetve egy remek videóban