Sword and Fairy: Together Forever – játékteszt


SAFTF key art

Fejlesztő: Softstar Technology (Beijing); Kiadó: CubeGame, eastasiasoft; Platform: PC, PS4, PS5

A szerepjátékok szerelmeseinek újabb hatalmas meglepetés érkezett, ezúttal a PlayStation konzolokra, ugyanis itt a tavaly PC-re már megjelent Sword and Fairy: Together Forever.

Hiába tombol az uborkaszezon a videójátékiparban, úgy tűnik ezen a nyáron számos érdemes mű érkezik az rpg-ket kedvelő játékosoknak és ez alatt nem csak a nagy megjelenéseket értem, számos kisebb, vagy éppen felénk nem annyira ismert franchise dobott olyat, amire elégedetten csettintünk. Nincs ez másként a Kínából érkező Sword and Fairy: Together Foreverrel sem, ami a szériájának már hetedik számozott része és a tavalyi PC megjelenés után megérkezett végre PlayStation 4 és PlayStation 5 konzolokra is. Jómagam sajnos eddig nem ismertem a szériát, de a hetedik egy olyan belépő részemre, ami miatt nekimegyek majd a korábbi részeknek is. Egy kicsit úgy érzem magam, mint tavaly ilyenkor a WitchSpring3 Re:Fine – The Story of Eirudy megjelenésénél. Na de nézzük is meg miért mondom, hogy ezt a játékot megéri kipróbálni?

SAFTF 01

Hiába tart a sorozat már a hetedik résznél, bátran belevághat bárki mindenféle előzetes ismeret nélkül, ugyanis a Sword and Fairy: Together Forever hiába kapcsolódik a korábbi részekhez, tökéletesen megállja a helyét önálló játékként is. Attól sem kell megijedni, hogy a történet során számtalan dolog jön a kínai mitológiából és a taoista filozófiából, ezeknek beható tudása nélkül is legalább olyan jól fogunk szórakozni. A játék sztorija szerint afféle menny és pokol csatájában fogunk részt venni a szépen lassan verbuválódó kis csapatunkkal. Igazából semmi extra nincs ebben a felütésben, de a világ egzotikus és szerintem sokak számára ismeretlen mivolta miatt bőven tud újat mutatni. Le kell szögezzem, hogy hamisítatlan fantasy amit látunk és nagyon teátrális is, de egyszerűen olyan jól építkezik a történet, hogy a stílusra nem éppen vevő játékosok is izzadó tenyérrel fogják várni a következő eseményt.

SAFTF 02

A Sword and Fairy: Together Forever, sok egyéb rpg-hez híven szakít a hagyományokkal és elengedi a körökre osztott harcrendszert, hogy a manapság modernebb, trendibb akció rpg vonalat erősítse, azonban ezt nagyon folyékonyan és egyszerűen teszi. Ahogy írtam nincsenek bonyodalmak, nem kell egy csomó fejlesztést és kombinációt megjegyezni, az egész harc és a fejlődés szögegyszerű, bárki, bármikor bekapcsolódhat és jól fogja magát érezni. Természetesen az átadandó tudást még mindig el kell olvasni, jó keleti játékhoz hűen, de aki ezeket kihagyja annak is lesz sikerélménye, mert a rendszer tényleg intuitív, nem fog fejtörést okozni. Egyetlen komolyabb negatívumként talán a harcok során az ellenfelek automatikus befogását tudnám említeni, ami a kameraműködéssel és a pörgő akcióval együtt egy kicsit néha átláthatatlanná teszi a csatateret, azonban nem megszokhatatlan és egyáltalán nem mondanám kezelhetetlennek. Talán egy jól láthatóbb kijelölés vagy erősebb kapocs a kijelölt ellenfélre lágyított volna az összképen.

SAFTF 03

Audió és vizuális szempontból is szinte csak pozitív dolgokat tudok mondani a Together Forever alcímű epizódról. A grafika nagyon pofás és határozottan jól is muzsikált az öregecske fat PlayStation 4-emen, ami a mai játékok között már önmagában egy nagyon komoly teljesítmény. Természetesen látom a különbséget a jelen generációs és a korábbi között, de azért nem mondanám, hogy nem tettek meg mindent a készítők a látványorgiáért a korábbi PlayStation modellen is. Persze kisebb textúrahibák előfordulnak és gyakran a talaj is elég csúnya, de összességében ez egyáltalán nem zavaró. A hangok is rendben vannak, ennek ellenére azért előfordult, hogy itt-ott beakadt bizonyos dallam, amit csak a szoftver újraindítása orvosolt, de ez legyen a legnagyobb probléma. Szinkronból csak a kínai változat érhető el, ami szerintem egyáltalán nem zavaró, sőt! Akinek viszont ez problémát jelent, legyen rá felkészülve, hogy bizony itt hadarni fognak erősen és az angol felirat is elég gyors, így résen kell lenni, ha valaki nem akar lemaradni a párbeszédekről.

Összességében a Sword and Fairy: Together Forever egy nagyon jó játék, kellemes felüdülés ebben a pangásban, ami a piacot jellemzi. A játék azonban egy erősebb megjelenési szezonban is bőven említésre méltó lenne, ugyanis valóban élvezet a világába merülni és mindemelett technikailag is teljesen rendben van. Alsó hangon 25-35 órát vérmérséklettől függően el tudunk benne tölteni, így azt gondolom a szavatosságra sem lehet panasz. A stílus kedvelőinek kötelező darab, de más is nyugodtan tehet vele egy próbát, minőségi darab született. Mire vártok még, kardot a kézbe és irány megállítani a gonoszt!

85

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Turrican Anthology Vol. I & II – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Sandman: Az álmok fejedelme - kritika
Következő cikk 25 éve tűnt el Damon Hill, Palik László pedig azóta is filmeket kommentál