Squad 51 vs. the Flying Saucers – játékteszt


squad51keyart

Fejlesztő: Loomiarts, Fehorama Filmes; Kiadó: WhisperGames, Assemble Entertainment; Platform: PC, majd ősszel Switch, PS4, Xbox One

Az ’50-es évek sci-fi mozijait idézi a Squad 51 vs. the Flying Saucers című lövöldözős árkád játék, amiben az idegenek ördögi tervének kell gátat szabnunk.

Kínai-brazil koprodukcióban térhetünk vissza a régmúlt mozik sci-fi világába, a Squad 51 vs. the Flying Saucers olyan klasszikusok előtt rója le tiszteletét, mint például A repülő csészealjak támadása vagy a 9-es terv a világűrből, s mindez shoot ’em up videojáték formájában történik. A szűk két óra alatt végigjátszható tesztalanyunk sztorija szerint földönkívüliek érkeznek a világűrből azzal az ígérettel, hogy jobb jövőt biztosítsanak az emberiség számára. Hátsó szándékuk azonban hamar lelepleződik, miután Zarog, a Vega Corporation nevű szervezet igazgatója kimutatja foga fehérjét. A nép válaszul létre hozza az 51. osztagot, mely minden erejével az idegenek visszaszorításán szorgoskodik.

squad51 1

Mintha visszacsöppentünk volna az ’50-es évekbe. A fekete-fehérben pompázó oldalnézetes lövöldözős cím nem csupán színvilága miatt főhajtás a fent említett nosztalgiamozik előtt, hanem megvalósítását tekintve is. Az alkotók a járművek kapcsán bevetették a hajdanán oly jellemző stop-motion technológiát, aminek köszönhetően mai szemmel nézve ugyan kezdetleges, de látványos animációkat sikerült összehozni.squad51 2A játékmenet hasonlóképpen hűséges műfajának retro képviselői előtt. Tulajdonképpen csak cikáznunk és lövöldöznünk kell, de a pályák végeztével vagy elhalálozásunkkor a megfelelő pontszám elérése után újabb és újabb képességeket aktiválhatunk (hogy végül együdejűleg akár 20 különböző talentumot alkalmazzunk). Ennek köszönhetően folyamatosan egyre könnyebbé válik az invázió visszaszorítása, mivel a fegyverzetünket, az életerőnket vagy a tűzerőnket jelentősen felturbózhatjuk.squad51 3Összesen 11 pályán vadászhatunk űrlényekre, közeledésükre a képernyő különböző szegletein felbukkanó kör alakú kópiahibák figyelmeztetnek, ezzel is fokozva az élményt. Az eseményeket élőszereplős FMV tartalom színesíti, melyben amatőr és profi dél-amerikai színészek egyaránt felbukkannak, mindezt eredeti portugál nyelvvel vagy angol szinkron hanggal, többféle választható felirattal spékelték meg – a magyar sajnos nincs közöttük. A szegényes díszlet utalás arra, hogy anno mennyire alacsony költségvetést áldoztak egy ilyen kaliberű alkotásra.

Helyi együttműködésben vagy egyedül veselkedhetünk neki bolygónk megmentésének. A Squad 51 vs. the Flying Saucers kifejezetten egyszerű játék, de mindennek ellenére szórakoztató és repkedésünk közben kizárólag a sok és egyben túlzásba vitt robbanás cunami zavaró benne.

7 szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Scathe – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (451.)
Következő cikk 55 érdekesség az 55 éves Denis Villeneuve rendezőről