Resident Evil Village Gold Edition – játékteszt


REVGE key art

Fejlesztő: Capcom; Kiadó: Capcom; Platform: PC, PlayStation 4 és 5, Xbox One S/X, Xbox Series S/X

Megérkezett a Resident Evil Village Gold Edition, ami tovább mélyíti az amúgy is nagyon szuper eredeti kiadást. Ha akkor kimaradt most nagyon megéri pótolni.

A Resident Evil franchise minden túlzás nélkül a Capcom fejős tehene, ezt kezeljük tényként és máris megértjük a széria részeinek minőségében látható hullámzását. A kezdetben nagyon minőségi, túlélőhorror zsánerben alapműnek számító epizódokat, egy idő után felváltották a különböző elrugaszkodott, akcióorientált fércművek, ezt kiegészítve a moziban való “szerepléssel” sokan kezdték temetni a sorozatot. A lejtő legalja felé való száguldást a Resident Evil VII állította meg és ez emelte vissza a franchise-t az őt megillető helyre és ezt a tündöklést a Resident Evil Village csak tovább fokozta. Na de eltelt már azóta több mint egy év és be is futott a Resident Evil Village Gold Edition, ami a kötelező kiadás lehet azoknak, akik esetleg tavaly kimaradtak a mókából. Az eredeti játék elemzésébe nem mennék bele, ugyanis tavaly már górcső alá vettük, így bővebben abban a tesztben tudtok olvasni az alapokról. Most inkább merüljünk el abban, hogy milyen újdonságokat is hozott a bővített változat az eredeti játékhoz képest.

REVGE 03

Az első és talán egy sokak által nagyon várt újítás a third person mode, mely a nagy sikerű Resident Evil 2 és 3 Remake-ekben használt váll feletti, harmadik személyes megjelenítés alkalmazása. A korábban említett Resident Evil VII és az eredeti  Resident Evil Village is belső nézetből hozta ránk frászt elősegítve ezzel a jobb beleélést, Ethan rettegésének átérzését. Személy szerint úgy gondolom részben ez a megoldás hozta el a sikert és tette annyira élvezetessé újra a játékokat, de megértem azt is aki a külső nézetre szavaz. Egy kicsit talán kevésbé érezzük a feszültséget a sajátunknak, ami többeknek teheti elérhetővé a játékot, ergo így annyira nem félelmetes. A külső nézet egyébként az esetek többségében rendkívül jól működik, de a szűkebb helyeken azért érződik, hogy nem erre tervezték a gyakran klausztrofób folyosókat, szerencsére a külső és belső nézet opcionálisan választható a történet kezdetén, így mindenki saját szájíze szerint ugorhat neki a pokoljárásnak. Többségében érdekes az új perspektíva és aki már letudta az eredeti kalandot, az is kap némi motivációt, hogy újra neki álljon Ethan kelet-európai tortúrájának. Külön érdekes, hogy a Capcom még így is igyekszik Ethan arcából a lehető legkevesebbet mutatni.

REVGE 01

Bővítésre került a Mercenaries mód is, ahol mostantól három új szereplővel darálhatjuk az ellenfelek ránk törő hordáit, név szerint Chris Redfield, Heisenberg és Lady Dimitrescu lesznek ebben segítségünkre. Nagy titkot gondolom nem árulok azzal el, hogy a felsorolt szereplők mind hozzák a rájuk jellemző stílusú speciális támadásaikat, amik igazán szórakoztatóak és garantáltan bomlasztóak az ellenfelekre nézve.  A karakterek mellett két új pálya is érkezett, melyek szintén az álmos kis kelet-európai faluban és annak környékén találhatóak. Technikailag a Resident Evil Village Gold Edition ugyanúgy rendben van mint, a korábbi változat, tehát ezen ne aggódjon senki, valamint van lehetőség képfrissítést vagy felbontást priorizáló módokban is játszani. Természetesen jár a csomagban a Resident Evil Re:Verse is, ha valaki szereti magát ilyesfajta dolgokkal kínozni.

REVGE 02

A másik nagy újdonság és talán legjobban várt dolog pedig egy sztori dlc, mely a Shadows of Rose címre hallgat és 16 évvel játszódik az alaptörténet után. Ebben a történetben Rose Winterst alakítjuk, aki szépen cseperedik immáron biztonságban, Chris Redfield felügyelete alatt. A leányzó azonban olyan különleges képességekre tett szert, amiktől mihamarabb szabadulna, így az első adandó alkalommal habozás nélkül ugrik is a dolgok sűrűjébe. Ebben az szegmensben szigorúan külső nézetben terelgethetjük egy cirka 4 órás egyszemélyes kaland során a leányzót, ahol számtalan, a Village-ből már ismert helyszínt járhatunk be, néhol kicsit átdolgozva és Rose különleges képességeit lépésről lépésre fejlesztve haladhatunk előre. A rövidke kampány jól egészíti ki a teljes történetet és ad is egy egészen jó befejezést a Winters família történetének. Ajánlom viszont, hogy aki még nem tette, az először a Village sztorijának ugorjon neki, mert ellenkező esetben kemény spoilerekbe lehet belefutni.

Összességében a Resident Evil Village Gold Edition egy remek kiadás azoknak, aki most terveznek belekóstolni ebbe a nem mindennapi kalandba. Mindenhez egyben juthatunk hozzá és bőven elég tartalmat kaphatunk ebben a kiadásban. Tehát, ha még nem volt meg a Village nyújtotta borzongás, ez a kiadás rátok vár, ideális választás lehet a halloweeni hosszú hétvégére.

10 9

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Swordship – játékteszt

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az 1899 trailere megvett minket, bár eleve bízunk a Sötétség alkotóiban
Következő cikk Az Utódlás 4. évadának teasere ádáz családi harcot ígér