Moonscars – játékteszt


moonscarskeyart

Fejlesztő: Black Mermaid; Kiadó: Humble Games; Platform: PC, Nintendo Switch, PS4|5, Xbox One & Series X|S

Acél idegek kellenek a Moonscars című rendkívül látványos akciójátékhoz, mely már indulásakor mélyvízbe hajítja az elszánt játékost.

A soulslike címek egyik legfrissebb gyöngyszeme került terítékre, a gótikus Moonscarsban ugyanis egy Szürke Irma nevű agyagharcos nőt irányítunk, aki a holdfény leple alatt vív élet-halál harcot, hogy eljusson alkotójához, a Szobrászhoz, ki felfedheti létezésének titkát. A rougelike elemekkel megspékelt kétdimenziós slasher nem tartozik a legegyszerűbben végigjátszható címek közé, gyanítom, még az Elden Ring legelszántabb rajongóinak is meggyűlik vele a baja, ugyanakkor megpróbáltatásaink teljesítéséért kifejezetten adakozó tud lenni.

moonscars1

Ellenségeink ömlesztve érkeznek hősünk orra elé és bizony reflexeink folyamatos megpróbáltatásokon mennek keresztül, hogy ne kerüljünk túlvilágra. Rosszakaróink legyőzéséért „cserében” eltérő volumenű por kerül birtokunkba: kellő mennyiséggel a zsebünkben fejleszthetjük szablyás karakterünket. A sötét tükröknél akár a gyorsutazást is igénybe vehetjük és persze életerőnk automatikus feltöltése mellett mentési opcióként is kifejezetten hasznos, de vigyáznunk kell, mert eme romlásnak indult tárgyak igénybevétele után az „egyszerűbb” ellenségeink reinkarnálódnak.

moonscars2

Farmolásnak (ergo gyűjtögetésnek) viszont csak akkor van értelme, ha időmilliomosok vagyunk és nem zavar, ha beleőszülünk a porszemcsék felhalmozásába. Érdekesség, hogy olykor alteregónkkal is össze akaszthatjuk bajuszunkat, aki ráadásul a sajátunkhoz hasonló képességekkel igyekszik legyűrni bennünket. Őket valamennyiszer kötelező két vállra fektetünk, ha nem akarjuk, hogy kísértsenek, de az sem mellékes, hogy a sztori szerves részét képzik.

moonscars3

Egyébként a legjobban akkor járunk, ha a különböző zugok feltárásán szorgoskodunk. A klasszikus metroidvania játékokra jellemző térkép igazán grandiózus, ám könnyű elveszni benne, mivel gyakorta vissza kell merészkednünk a korábbi helyszínekre, ha túlélésünket segítő eszközöket magunkhoz akarjuk venni. A nagyobb főellenségek elleni harcok valamennyiszer praktikus jutalmakkal járnak, melyek közül ki kell választanunk azt az egyet, amelyiket használni akarjuk. Viszont nem árt körültekintően döntenünk, mivel elhalálozásunk esetében némelyiket elveszíthetjük.

Baljós, de rendkívül hangulatos zenével spékelték meg az ukrán-moldáv boszorkánykonyhából érkező Moonscarst. Pixelart külcsíne minimalista, de helyszínei és a karakterei, csakúgy, mint mozgásuk és némelyikük háttértörténete igazán figyelemre méltóan sikerült. Atmoszférája beszippantja a játékost és számos izgalmas fordulatot tartalmaz, aminek következében legfeljebb csak a repetitív újra próbálkozások miatt válhat kissé monotonná.

8.szék

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Resident Evil Village Gold Edition – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Joaquin Phoenix és Rooney Mara ismét közös filmben
Következő cikk Amszterdam - kritika