Tactics Ogre Reborn – játékteszt


TOR key art

Fejlesztő: Square Enix; Kiadó: Square Enix; Platform: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch

A Square Enix nem engedi el a klasszikusait és a rajongóik kezét, itt egy újabb pazar felújítás a Tactics Ogre Reborn képében.

Végtelenül szomorú a taktikai rpg-k hányatott sorsa, nem elég, hogy kevesen kedvelik, de még csak nehezen is kerülnek ki a napfényre, hogy a publikumnak egyáltalán alkalma legyen megismerkedni az amúgy nagyszerű zsánerrel. Legismertebb krónikásai talán a Tactics Ogre és a Final Fantasy Tactics, ám ezek sem voltak olyan marketingvonatra ültetve soha, ami meghozhatta volna az igazi áttörést. Pedig a Tactics Ogre már nem az első felújítását éli meg, az eredeti 1995-ös Super Famicom játék felújítás után járt már az eredeti PlayStation-ön és egy újabb átalakítás után a PlayStation Portable-re is ellátogatott, alapot szolgáltatva a legújabb újjászületésnek, mely ezúttal a Tactics Ogre Reborn címet kapta.

TOR screen 01

A történet szerint egy testvérpár Denam és Catiua ellenálási törekvéseit kísérhetjük nyomon, akik évek óta az uralkodó Galgastani elnyomás alatt élnek. Az első közös küldetésünk, ami kezdetben bosszúnak indult, gyorsan nemes és fontos mentőakcióvá válik, így gyorsan a valódi ellenállás berkeiben találjuk magunkat. Ennek eredményeként ránk hárul, hogy a kontinensen uralkodó, évek óta húzódó konfliktust megoldjuk és elhozzuk a békét népünk és szomszédaink számára. Lesz itt minden a politikai csatározáson és a komoly morális kérdéseken át egészen a kasztok közötti viszonyok megtárgyalásáig. Csalódnunk nem kell a kopottasnak tűnő cselekményben, a Tactics Ogre Reborn ebben az aspektusban nagyon erős. Na de nézzük inkább milyen újítások kerültek be ebbe a remake-be.

TOR screen 02

Az első és valószínűleg legszembetűnőbb változás a grafikát érinti, na nem arra kell gondolni, mint mondjuk a Resident Evil 2-nél, hogy teljesen újraírták a grafikai motort és egy teljesen új játékot kapunk. Ebben a pontban a Tactics Ogre Reborn inkább remasternek hat, mintsem remake-nek, de hozzá kell tenni, hogy tisztes munkát végeztek a fejlesztők és teljesen jól működik a megvalósítás, kellemes pixelart látvány remekül fest és még jobban fut. A tesztelés során ezen oldalon semmilyen hiba sem jelentkezett. Az audió viszont már egy más tészta, a játék teljes szinkront kapott mind japán, mind angol nyelven, ami azért elég sokat dob az atmoszférán, valamint a minden hangot és zenét remastereltek és még teljesen új dalokat is komponáltak az felújított változatba.

TOR screen 03

Taktikai rpg-ről beszélvén viszont mindennél fontosabb a játékélmény és a komolyabb munkát a készítők ebbe fektették szerencsére, na nem mintha az eddigiek nem lennének amúgy éppen elégnek mondhatóak. Az elavult és kopottas harcrendszert szinte teljesen megújították, ami igazán érdemére válik a Tactics Ogre Rebornnak. A régi kasztokon alapuló fejlődést lecserélték és mostantól minden egyes karakter saját maga fejlődhet így hatalmas variációs lehetőségek állnak előttünk. A mesterséges intelligencia is újra lett alkotva így már jóval rafináltabb ellenfelekkel kell szembenéznünk, akik ezúttal már a terepviszonyokat és a harc pillanatnyi állását is figyelembe veszik a küzdelem során.

Összességeben tehát a Tactics Ogre Reborn egy remek játék, ami kiváló szórakozást és új élményeket biztosít az új, a zsánerrel még csak ismerkedő játékosoknak és egyaránt a visszatérő vagy éppen a korábbi iterációkat ismerőknek és kedvelőknek. Az alsóhangon is 40-45 órás játékidőre sem lehet panasz szavatosság jegyében. Elsősorban talán az rpg-k és stratégiai játékok kedvelőinek ajánlanám, főleg a PC-seknek, de aki kacsingat a jrpg-k irányába az is nyugodtan nekimehet egy akció alkalmával, nem fog csalódni, lehet még egy új stílusba is beleszeret.

75

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Edengate: The Edge of Life – játékteszt

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk James Cameron sztorizgat ikonikus filmjeiről, DiCaprio majdnem bukta a Titanicot
Következő cikk Minden idők 10 legjobb filmcsaládja (Születésnap, Fanny és Alexander, Madárfészek...))