Chained Echoes – játékteszt


Chained Echoes

Fejlesztő: Matthias Linda; Kiadó: Deck13; Platform: PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Linux, Mac

Figyelemreméltó egyszemélyes indie projekt a Chained Echoes, amire megérte Matthias Lindának ennyi figyelmet fordítania.

Igazán lenyűgözőnek találom amikor valaki annyira elhivatott egy projekt iránt, mint a Chained Echoes megálmodója és egyszemélyes fejlesztője Matthias Linda. A srác valamikor 7 évvel ezelőtt találta ki és kezdett el dolgozni a játék alapjain, ezt hosszú kemény munka és egy sikeres Kickstarter kampány követte 2019-ben, hogy eljussunk az aktuális megjelenésig. Azt kell, hogy mondjam a befektetett idő és energia maximálisan megérte, ugyanis olyan szintű játékot sikerült az úriembernek összehozni, amit több komoly fejlesztő brigád is megirigyelhetne.

Screenshot 1

A Chained Echoes egy hamisítatlan 2 dimenziós jrpg, annak is a klasszikus 16-32 bites erájából származó látványvilággal és megannyi más inspirációval. A történet szerint egy Valandis nevű helyen járunk, a kontinenst hosszú ideje három királyság háborúja sanyargatja egészen addig, míg főhőseink egy rejtélyes tárgy felrobbantásával, akkora tömegpusztítást nem okoznak, ami elhozza a hőn áhított békét. A bevezető események után néhány évet előre lépve láthatjuk azonban, hogy a béke igen törékeny jószág és számtalan árny dolgozik a háttérben a megszüntetésén. Természetesen kis csapatunk ezt nem nézheti tétlenül, így össze is fognak, hogy megakadályozzák a háború újbóli kitörését.

Screenshot 2

Ahogy már korábban is említettem a Chained Echoes egy 2 dimenziós jrpg, annak minden varázsával. Azonban van egy fontos különbség a megszokott formulához képest, mégpedig, hogy nincs egy darab főszereplőnk, sokkal inkább a teljes csapatra fókuszál a cselekmény, jóval színesebbé téve az eseményeket. Emellett minden a rendelkezésünkre áll ami egy megszokott jrpg-ben elvárható, van itt csodálatos főszál, komplex felszerelés- és képesség rendszer, nagy rakás loot, mellékküldetések, hatalmas városok, veszélyes dungeonok és még minijátékok is, tehát a tartalomra nem lehet panasz. Maga az alaptörténet leküzdése is 20 óra felett van, de aki mindennek a végére járna az bőven a dupláját is bele kell, hogy ölje, ami valljuk meg azért nem kevés egy 25 eurós címtől.

Screenshot 3

Fontos megemlítenem a harcrendszert, ami a klasszikus körökre osztott metódust használja, van azonban benne éppen annyi újdonság, amitől nem válik repetitívvé és kellemes szórakozást biztosít. Példának okért 4 karaktert irányíthatunk egyszerre a csatákban, azonban mindenkinek lehet egy-egy váltókaraktere, aki egy gombnyomásra beugorhat. Ez egy nagyon ötletes megoldás, mert számtalan taktikai előnyünk származhat a rendszerből, amiket bőven a hasznunkra válthatunk. Emellett van egy Ultra Move skála is, ami folyamatosan telítődik, ahogy sérülünk. Elsütése esetén pedig karakterspecifikus események következnek be. Hatalmas erejű csapásoktól, teljes regenerációig bármi előfordulhat, ami gyakran fordíthatja nyerésre a vesztesnek tűnő csatáinkat is. A Chained Echoes harcainak legfontosabb eleme azonban talán az Overdrive skála, amit lényegében mindig az optimális mezőben kell tartanunk, a különböző képernyőn megjelenő típusba tartozó képességekkel. Nem árt rá odafigyelni, mert ha pirosba lépünk számtalan negatív mellékhatás keserítheti a játékunkat.

Screenshot 4

A Chained Echoes megjelent szinte minden elérhető platformra, mi viszont Nintendo Switch-en teszteltük, ahol gond nélkül futott dokkolt és handheld üzemmódban is. A vizualitás nem eget rengető, azonban a stílusában teljesen megfelelő és szép ami elénk tárul. Személy szerint kedvelem a 16-32 bites era látványvilágát és ügyesen is ültették át ezt a modern gépekre. Ugyanez igaz a hangokra is, nincs semmi extra, de amit vállal, azt becsületesen és gond nélkül teszi.

Összességében a Chained Echoes egy remek játék, megkockáztatom, hogy az egyik legjobb, ami az utóbbi időben érkezett a műfajban. Kellemes a történet, rengeteg a tennivaló, igazán jó a harcrendszer és még órákig sorolhatnám a pozitívumokat. Mindenkinek bátran ajánlom aki elhivatott a zsáner iránt, azonban a jól átgondolt mondanivaló és a pazarul sikerült kivitelezés tükrében nyugodtan tehet vele egy próbát bárki, garantáltan nem fog csalódottan felállni előle.

85

 

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Need For Speed Unbound – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Megjöttek a huszárok, itt a kardos, romantikus Hadik első előzetese
Következő cikk Feketedoboz - kritika