Fire Emblem Engage – játékteszt


fire emblem engage key art

Fejlesztő: Intelligent Systems; Kiadó: Nintendo; Platform: Nintendo Switch

A Fire Emblem Engage hozza a szériától elvárt kötelező minőséget, bár talán ez már nem is olyan meglepő.

Réges-régen ott volt a Nintendo játékain egy Seal of Quality plecsni, ami azt hivatott jelezni, hogy itt bizony komoly szűrőn futnak át a programok és nem jelenhet meg csak úgy akármi a platformjaikon. Persze tudjuk, hogy rengeteg olyan alkotás látott napvilágot, aminek nem szabadott volna, plecsni ide vagy oda, azonban valahogy az évek folyamán azért az egy biztos ponttá vált, hogy a Nintendo belső fejlesztései, a saját kiadásaikban megjelent cuccok, mindig az adott gépezet legjobbját adják. Időközben feledésbe merült a Seal of Quality megjelölés és persze becsúsztak kivételek is, de azért továbbra sem panaszkodhatunk és máris itt van a legújabb versenyző, aki tovább erősíti a tendenciát. A Fire Emblem franchise 1990-es Famicomos debütálása óta töretlenül öregbíti a japán vállalat hírnevét és a legújabb Engage alcímet viselő iteráció sem töri meg a hagyományt.

FE01

A Fire Emble Engage nem tököl és egyből a cselekmény közepébe vág, a történet kezdetén ugyanis egy nagyobb csata közepén találjuk magunkat, ahol Sombron, a Fell Dragon próbálja igába hajtani a világot. Ebben viszont megakadályozza hősünk/hősnőnk Alear, aki a rend helyreállítást egy 1000 éves szunyókálással koronázza meg. Visszatérve az életbe memóriánk már nem a régi, így apránként fedjük fel/jövünk rá, hogy az időközben eltelt 1000 évben megváltozott ez meg az és az emblem gyűrűk szét lettek osztva a környező királyságokban. Az időközben visszatérő Sombront csak ezek begyűjtésével tudjuk lenyomni. Persze a gyűrűk nem csak ékszerként funkcionálnak, hanem tartalmaznak egy-egy speciális karaktert is, akik a korábbi játékokban hol főszereplők, hol kulcs karakterek voltak. Így a gyűrűket viselve, hőseikkel “egyesülve” az adott karakterek erejére és speciális képességeikre tehetünk szert, persze limitált ideig.

FE02

A játékmenet maradt a megszokott stratégiai rpg, azonban a korábbi epizódokhoz képest egy kicsit még inkább felpörgetett módon, ugyanis a Fire Emblem Engage-ben szinte másodlagossá vált a történet a harccal szemben. Olyan őrült tempót diktál a játék, hogy néha meg kellett állnom átgondolni, hányadán is állunk, olyan ütemben fogunk egyik csatából a másikba szédelegni, hogy elég lesz követni. Van azért idő némi karakterápolásra is, sőt még az emblemek lelkét is simogatni kell, hogy elérjük a bennük rejlő potenciált és viccen kívül még az őket reprezentáló gyűrűket is tisztítani kell a legjobb eredmény elérése érdekében. Emellett persze folyamatosan esnek be az új karakterek is, ami nagyon változatossá teszi a harcot, de ember legyen a talpán, aki az alsó hangon is 40 órás végigjátszás végére emlékezni fog mindenkire. A baj azonban az, hogy ez nem feltétlen azért van, mert olyan sokan vannak, inkább mert annyira sablonosak, nem ártott volna a karakterek kidolgozására több időt szánni.

FE03

Ahogy már utaltam rá a Fire Emblem Engage erőssége a harc és harcrendszer. Nagy újítás nincs, lényegében  megegyezik a korábbi részek megoldásaival, tetten érhetők a jól bejáratott rendszerek, azonban a jól bevált módon nem is muszáj változtatni, viszont így nem is sokban különbözik a korábbi részektől. Audió és vizualitás szempontjából meg kell dicsérnem a játékot, mert kipréseli a maximumot a Nintendo hibrid konzoljából, tényleg varázslatos a látvány és a színek is kicsattannak, öröm a képernyőre nézni. Szerencsére handheld és dokkolt üzemmódban is folyamatos és remek teljesítményt kapunk, a tesztelés során semmilyen ingadozásba, hibába nem futottam bele, technikailag is remekül megállta a helyét.

Összességében azt kell, hogy mondjam a Fire Emblem Engage egy remek játék, ami az egyre korosodó hardverből kihozza a maximumot minden téren. A stílus szerelmeseinek kötelező vásár, de az új belépőknek is remek választás lehet.

85

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Trenches – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Guy Ritchie újabb mozijában Jake Gyllenhaal háborúzik, itt a trailer
Következő cikk Profi túsztárgyaló elemzi ki a filmek/sorozatok túszejtős jeleneteit