Együttműködés – kritika


casselEgyüttműködés (Liaison), kitaláló: Virginie Brac, szereplők: Vincent Cassel, Eva Green, Peter Mullan, Gérard Lanvin, francia-angol thrillersorozat, 1. évad, 6 rész (50-56 perc), 2023.  16 éven aluliaknak nem ajánlott!

Egyesek, nullák és néhány halott

A Brexitet követően a britek magukra maradnak a kiberbiztonság területén is, így amikor országukat támadás éri, a nem is oly’ rég elhagyott szövetségeseik segítségét kérik. Nemzeti büszkeségüket felülírja a szükség, az egykori világhatalom mostanra meggyengült, így nem csak külföldön, de az országon belül is gyűlnek az ellenségei. A szálak a csatorna túloldalára, sőt, még annál is messzebb vezetnek. Az Együttműködés az Apple első közös francia-angol produkciója, a kémjátszmában Vincent Cassel és Eva Green vesznek részt (többek közt), az általuk alakított karaktereket pedig gyengéd szálak fűzik egymáshoz a múltból.

egyuttmukodes 2Gabriel Delage (Vincent Cassel) csinos lányok és némi alkohol társaságában bulizza át az éjszakákat, csak a testét borító sebhelyek és forradások utalnak arra, hogy élete a veszély körül forog és a sz…unk bele mindenbe életmód valójában a gőz kieresztésére szolgál. Az egykori ügynök továbbra is a francia kormánynak tesz szívességet, de egy ideje már magánzóként végzi el azt, amihez az öltönyös-nyakkendős bürokratáknak nincs gyomra. Amikor két fiatal szír hacker országuk kormányzati szerverein szörfölgetve olyan bizalmas információk birtokába jut, mellyel halálos veszélynek teszik ki magát a franciák segítségét kérik, ám a kimentésükkel megbízott Gabriel számításait keresztülhúzzák.
Eközben ismeretlenek gúnyt űznek a britek Nemzeti Kibervédelmi Központjával, de ez még csak a kezdet, a dolog akkor válik véresen komollyá, amikor belenyúlnak a Temze védőgátjait irányító, valamint a közlekedés biztonságát felügyelő számítógépes rendszerekbe is. A belügy részéről Alison Rowdy (Eva Green) feladata lesz annak kiderítése, hogy kik állhatnak a támadások mögött.greenMivel a Brexittel a britek kikerülnek az Unió közös kiberbiztonsági rendszeréből, bepróbálkoznak Brüsszelnél, ám a gépezet fogaskerekei közé homokszem kerül, a védelmi rendszereket és fegyvereket szállító magánvállalatok, a hataloméhes politikusok és az egymással versengő szolgálatok pedig olyan káoszt teremtenek, ami ténylegesen veszélyezteti a békét és a stabilitást. A két szír után hajóvadászat indul és kiderül, hogy Alisonnak és Gabrielnek közös múltja van, ami nem csak románcot, hanem egy súlyos titkot is rejt. Saját érzelmeikkel viaskodva futnak versenyt az idővel és próbálják meg kibogozni az egyre jobban összekuszálódó szálakat.
Az Együttműködés nem túl hízelgő képest fest az elmúlt évek Európájáról, az Unióról, a Brexitről, az angol-francia viszonyról és a kiberbiztonságról. Miközben mi éljük a magunk kis életét, súlyos döntéseket hoznak a fejünk fölött, melynek eredményeként a kényelmünket és biztonságunkat szolgáló informatikai rendszerek irányítása akár rossz kezekbe is kerülhet. Mint mindig, most is a pénzről és hatalomról van szó; szerelem, ármány, cselszövés, árulás, kaland és – az orosz-ukrán háborút még nem érintő – politikai, gazdasági és etikai kérdések egy olyan kémthriller cselekményébe beleszőve, mely a megszokott panelekből építkezik.cassel egyuttmukodesA befejező rész sokat elvesz az élményből, mert sajnos olyan, mintha mindenki szabadult volna már a sorozattól és hagyta volna a fenébe az egészet. A megelőző öt rész cselekményszálait egyetlen részbe vezeti össze, gyors megoldást találva mindenre, ami teljesen felborítja a megszokott ritmust és ütemet. Eva Green tehetségét illetően nem lehetnek kétségeink, annak idején pl. tökéletesen elkapta a Casino Royale-ban Vesper Lynd karakterét, de most, hogy két férfi közt őrlődve az országát kell megmenteni, valahogy nem tud kiteljesedni a szerepben, legtöbbször nyúzott és kétségbeesett.  Vincent Cassel sokkal karizmatikusabb, mint a jóval többet dicsért Éjjeli ügynök Gabriel Bassoja, róla kételkedés nélkül elhisszük, hogy mind az ökölharcban, mind pedig a szerelemben profi. A bevezető által sugallott fülledt erotika ugyanakkor nincs meg a két főszereplő között, a múltbeli események és kapcsolatuk jellege nem igazán indokolja a nagy egymásra találást, ami mindent és ami látszólag a sorozat gerincét hívatott alkotni.

Az Együttműködés csak egy a sok hasonló közül, új színt nem hoz az életünkbe, nem ettől fogunk megvilágosodni. Egyértelműen vannak ennél sokkal jobb kémthrillerek, ugyanúgy sokkal rosszabbak is, néhány ötlet, csavar és színész játéka, valamint hangulata miatt viszont mégis tudtam élvezni és nem csak azért, mert a politikusok ugyanolyan s…fejek, mint a valóságban.65

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 130 éve született Harold Lloyd, videókkal bizonyítjuk, miért volt Chaplin és Buster Keaton mellett a legnagyobb
Következő cikk Formula Retro Racing: World Tour - játékteszt