Boti: Byteland Overclocked – játékteszt


boti0Fejlesztő: Purple Ray Studio; Kiadó: Untold Tales; Platform: PC

A Boti: Byteland Overclocked jól bevált ötletekkel igyekszik kedvünkre lenni, és remekül hozza az ügyességi játékok valamennyi kliséjét, ám a végeredményt átélve mégsem tűnik sablonosnak.

Néhányan biztos emlékeztek még arra a gyerekeknek szánt 26 részes francia rajzfilmsorozatra, ami az emberi test felépítését és működését oktatói jelleggel, de rendkívül szellemes módon mutatja be. Na a Boti: Byteland Overclocked platformert Az Egyszer volt… az élet című klasszikushoz tudnám hasonlítani. A lengyel fejlesztők debütáló játéka azonban egy számítógép belsejében játszódik, vagyis főszeplőnkkel egy olyan robotot irányíthatunk, akivel régi és új informatikai szerkezetekben háríthatunk el hibákat. Még mielőtt frászt hoznám az olvasóra, megnyugtatásul közlöm, hogy tesztalanyunk szerencsére nem kőkemény rendszergazda szimulátorként látott napvilágot, hanem végtelenül szimpatikus humorral fűszerezett, bitang szórakoztató ugrálós játékként.

boti1

Trójai falovak, vírusok és hardveres vagy szoftveres meghibásodások: az IT-sok vagy az ahhoz hangyányit konyító felhasználók bizonyára találkoztak már valamelyik frusztráló jelenséggel, és a Boti esetében sem történhet ez másként. Feladatunk pedig alapvetően annyiból áll, hogy eljussunk a pálya elejétől a végéig, miközben apró chipeket és a bináris számrendszer számjegyeit szorgalmasan harácsoljuk. A 0-ákat és 1-eseket időről-időre összegyűjtve kell beillesztenünk az arra dedikált helyre, míg a maradékot zsebre vágjuk, s közben pedig zónáról zónára mászkálva folyamatosan bosszantani próbálnak rosszakaróink, akik lehetnek jellemzően például malware-ek vagy olyan programok, amiknek csupán az a cél lebeg a szemük előtt, hogy keresztbe tegyenek.

boti2

A zsákmányolásnak helyi osztott képernyős vagy online kooperatív módban is nekiállhatunk, és egészen családbarát játékkal állunk szemben, ugyanis, ha meghalunk, akkor a keresgélést a legutóbbi ellenőrzőponttól folytathatjuk tovább. Képességeink tárháza viszont szegényesnek mondható. Dash mellett kétszer szökkenhetünk, levegőben sikolthatunk vagy a vonzás negatív és pozitív erejét használva kapcsolókat állítgathatunk és pallókat mozgathatunk. A kevéske talentum dacára a nyolc szint változatosnak bizonyult, köszönhető a nagyon színes, de nem túl giccses, nem mellesleg gyerekbarát látványvilágnak. A pályaválasztó főhadiszállásunkon költekezhetünk is, így beruházhatunk többek közt több életerőre vagy jópofa szerkókra – csak, hogy az értelmesebbeket említsem.

A Boti: Byteland Overclocked nagyjából 5-6 órát felölelő, frappánsan kidolgozott küldetéssel érkezett, ráadásul igényes angol nyelvű szinkronnal. A kora őszi videojátékos dömping egyik legüdítőbb meglepetése, mely nem kizárólag az informatikával kacérkodók számára ajánlható. Precedens értékű alkotás, s messze túlszárnyalja az átlagos indie címeket.8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Armored Core VI: Fires of Rubicon – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Viccesen őszintén az Indiana Jones és a sors tárcsájáról
Következő cikk Kötelező filmek: A félelem ára