80 éves Chevy Chase, fotók, videók és megannyi érdekesség az emlékkönyvéből


c c80 éves Chevy Chase, az ember, akit legalább annyian utálnak, mint amennyien szeretnek. Azt még az ellenségei is elismerik, hogy rendkívül vicces fickó. Sokaknak csak Clark Griswold marad, pedig, ha nem hoz annyi karriergyilkos döntést, még Forrest Gumpként is láthattuk volna. Belelapoztunk az emlékkönyvébe, rengeteg fotó, videó és érdekesség, amiből kiderül, hogy azért rengeteg mindent belesűrített ebbe a nyolc évtizedbe.chase kalendarCornelius Crane Chase 1943. október 8-án született Alsó Manhattanben, New Yorkban. Apja  Edward Tinsley Chase író és szerkesztő, anyja Cathalene Parker (Browning) zongoraművész. Apai és anyai ágról is prominens családból származik, Edward Leigh Chase festő és illusztrátor, Miles Browning pedig a haditengerészet tengernagya volt, aki – többek között – a Midway-szigeteki ütközetben is részt vett.

gyerek
Chevy Chase (balra) 1948-ban a testvérével

A Chevy becenevet nagyanyja adta neki kétéves korában.chase 3Négy éves volt, amikor szülei elváltak. Önéletrajzi könyvében anyjáról és nevelőapjáról is azt írta, hogy sokszor bántották fizikálisan és lelkileg egyaránt.

Az osztály bohóca volt, több magániskolából rúgták ki, egyszer egy tehenet vitt be az egyetem épületének harmadik emeletére. Ekkortájt randizott Blythe Dannerrel (Gwyneth Paltrow anyukájával). Végül bölcsészdiplomát szerzett angol szakon.

A főiskolán a The Leather Canary Canary nevű jazz zenekarban dobolt.

Zongorán és szaxofonon is játszik.

Orvos szeretett volna lenni, de az egyetem helyett a katonai behívója érkezett meg. Végül “meggyőzte” a sorozóbizottságot, hogy 4-F besorolást érdemel, mivel “‘hamisan’ azt állította, többek között, hogy homoszexuális hajlamokkal rendelkezik”.
chevy danDolgozott taxisofőrként, teherautó vezetőként, motoros futárként, pincérként, építőmunkásként, hangmérnökként, szupermarketben, borkereskedésben és színházban is.chevy kKarrierje kezdetén forgatókönyvíróként dolgozott. A Channel One nevű korai underground komédiaegyüttes egyik alapítója volt. Írt paródiát a Mad magazinnak.

Az 1975-ben induló Saturday Night Live stáb tagja volt, ő mondta ki először a műsorban, hogy “Live from New York, it’s Saturday Night!”. Chase lett az egyik legnépszerűbb, hamar fejébe is szállt, egy évad után ki is szállt a produkcióból. Később lenyilatkozta, hogy aztán megbánta. Legendás botrány, hogy aztán az őt váltó Bill Murray-vel összeverekedtek John Belushi öltözőjében, de azóta már elásták a csatabárdot.snlbill chasechase 11997-es Saturday Night Live vendégszereplése során megpofozta az egyik stábtagot elmondása alapján viccnek szánta), emiatt kitiltották, de ezt később a műsor producere, Lorne Michaels cáfolta, és aztán többször is visszatért egy-egy vendégszereplésre, a műsor 40. évfordulóján is részt vett.

A Saturday Night Live és a The Paul Simon Special számos Primetime Emmy-díjat és – jelölést hozott neki, az 1978-as Oscar-jelölt Óvakodj a törpétől című vígjátékért 2 Golden Globe-díjra jelölték (vígjáték, musical legjobb férfi színész és legjobb férfi színészi debütálás).

Az 1978-as Óvakodj a törpétől is már emlékezetes volt, ám a legnagyobb mozisikereit a ’80-as években aratta olyan filmekben, mint a Golfőrültek (1980), a Családi vakáció (1983), a Fletch (1985), a Fletch 2 (1989), Hárman a slamasztikában (1980), Családi vakáció (1983), Az évszázad üzlete (1983), Európai vakáció (1985), Kémek, mint mi (1985), A három amigó (1986), Fura farm (1988) az 1989-es Karácsonyi vakáció (1989) is. karacsonyi vakacioA 90-esekből még derenghet az Eszelős szívatás és a Semmit a szemnek is, no meg még egy Vegasi vakáció újra Clark Griswoldként.

c aPersze Oscarra sosem jelölték, de ettől még az 1987-es emlékezetes díjátadó maradt, mert hárman voltak a házigazdái: Goldie Hawn, “Crocodile Dundee” Paul Hogan és ő.

c m

Itt 1980-ban járunk, a képen Carrie Fisher és anyukája, Debbie Reynolds, aki Chevy Chase bakelitet szorongat, közben mindketten átkarolják a művészt. A mosolyokat lehetne elemezni.chevy 1
Az 1981-es Légvonalban közelebb forgatásán majdnem életét vesztette, a halál közeli élmény mély depressziót okozott nála.

1993-ban a Fox szeretett volna felvenni valakit egy talkshow házigazdájaként, hogy pótolja azt az űrt, ami Johnny Carson távozásával keletkezett, ezért leszerződtették Chevy-t. A Chevy Chase Show hatalmas elvárásokkal indult, a vezetők abban bíztak, hogy megelőzi David Lettermant és Conan O’Brient is. A csatorna 1 millió dollárt költött egy színház felújítására is, ahol a műsort forgatták, és még át is nevezték! Öt hét után azonban a műsort törölték. A Time szerint: “Chase mindent megpróbált, de semmi sem sikerült neki”.

Alkoholproblémái voltak, 1995-ben ittas vezetésért el is ítélték. A hátfájására szedett fájdalomcsillapítóktól pedig függősége alakult ki nála.chase 5A Balfékek (2009) sitcom sikeres visszatérésnek bizonyult, az első 4 évadában játszott, de a végére annyira elmérgesedett a viszonya a stábbal, hogy az írók örömmel gyilkolták meg a karakterét.

2015-ben a Vissza a jelenbe 2-ért és a Vakációért Arany Málnára jelölték.

vakSzerepek, amiket visszautasított vagy elhappolták előle:

A családi mozikat előnyben részesítve olyan kultfilmekre mondott nemet, mint pl. az Amerikai szépség, így az elmaradt szerepek mások számára hozták meg az elismerést.

Nem hallhattuk őt a Toy Story – Játékháború (1995) Buzz Lightyear-jeként. Nem akarta visszautasítani, érdekelte, de az ügynöke lebeszélte róla. Tim Allen meg köszönte szépen.

A Szellemirtók (1984) Peter Venkmanje Bill Murray, a My Girl – Első szerelem (1991) Harry Sultenfussa Dan Aykroyd, az Alvin és a mókusok (2007) Dave Seville-je Jason Lee, a Forrest Gump főszereplője Tom Hanks, a Télapu főszereplője Tim Allen, a Dogma (199) Cardinal Glickjét George Carlin, a Thelma és Louise (1991) Jimmyjét Michael Madsen, az Arthur (1981) főszerepét Dudley Moore játszhatta el helyette.

kep2 4A Star Wars IV. Rész – Egy új remény (1977) Han Solójának és Az elveszett frigyláda fosztogatóiban (1981) Indiana Jones-t pedig Harrison Ford kapta meg.

Tom Hanks happolta el előle A nagy csobbanás (1984) és az Egyik kopó, másik eb (1989) főszerepét is.

hanWayne Knight játszotta Stan Podolakot a Space Jam – Zűr az űrbenben (1996), Richard Dreyfuss Dr. Leo Marvint az Isten nem ver Bobbalban (1991), Robin Williams Alan Parisht a Jumanjiban (1995), Tom Selleck Peter Mitchellt a Három férfi és egy bébiben (1987), Emilio Estevez Gordon Bombayt a Kerge kacsákban (1992), Rock Moranis Phillip Brainnerdet a Drágám, a kölykök összementek!-ben (1989) című filmekben.chase

kep 7Bill Murray kapta meg helyette a főszerepet az Ahol a bölény dübörögben (1980) és az Idétlen időkigben (1993), John Goodman pedig A Flintstone családban (1994) és a Csenő manókban (1997).

Esélyes volt a Doctor Who (1996) The Masterének szerepére (Eric Roberts), az Aranyoskám (1982) főszerepére (Robin Williams) és Willie Wonka (Jonny Depp) szerepére a Charlie és a csokigyárban (2005).

Nem kapta meg A játékos (1992), az Elbaltázott nászéjszaka (1993), a Végzetes vonzerő (1987) Dan Gallagharjét (Michael Douglas) és A kispapa (1983) Jack Butlerjét (Michael Keaton).

A családi vakáció (1989) forgatása miatt maradt le a Talpig zűrbenről (1990).

Tudtad Chase-ről, hogy…:

Egy interjúban A három amigót (1986) nevezte meg a legviccesebb filmjének, a Szimat nyomozót (1980) pedig a legrosszabbnak, és gyűlölte a Golfőrültek 2. (1988) forgatását is.chevy chase 1

 

1973–1976 között Suzanne Chase volt a felesége, második házassága 1976-1980-ig tartott, ekkor Jacqueline Carlin volt a párja. 1982-ben pedig harmadszor is megnősült, ekkor Jayni Luke lett a párja. Tőle három lánya született (Cydney Cathalene (1982), Caley Leigh színésznő (1984) és Emily Evelyn (1988), és már több mint 40 éve házasok.chase csaladchevy es a csaladPaul Simon és Steve Martin mellett Robin Williams is jó barátja volt.robin williams 1

ccFél a kígyóktól.

Fénykorában filmenként 7 millió dolláros gázsit kapott.

Ebben az időben napi 5 mérföldet futott, hogy formában tartsa magát.

Aktív környezetvédő és emberbarát. Liberális politikai nézeteket vall. Az 1990-es években Bill Clintonnak gyűjtött pénzt; a 2004-es elnökválasztáson pedig John Kerryne elnöki kampányában segédkezett.
George W. Bush elnököt pedig 2004-ben egy jótékonysági rendezvényen jól kiosztotta (“Tanulatlan, igazi hazug baromnak” és “hülye f*sznak” nevezte).

Az exkluzív Hollywood Gourmet Poker Club tagja, akik közé tartozik/ott: Martin Short, Steve Martin, Carl Reiner, Barry Diller, Neil Simon és Johnny Carson.

Négy államban is utcát neveztek el róla: pennsylvaniai Cochrantonban, a kaliforniai Breában, a floridai Port Charlotte-ban és a louisianai New Orleansban.

A Moe’s Southwest Grill gyorsétteremlánc három filmjének szereplőiről elnevezett menüpontokat kínál: A három amigó (1986) (a híres El Guapo szósz), Golfőrültek (1980) (Billy Barou nachos csirkével) és Fletch (1985) (John Coctostan quesadilla steakkel).

Egy 1980-as televíziós interjúban Cary Grant homoszexualitásával viccelődött, amit a hollywoodi legenda beperelte, de később peren kívül megegyeztek.

1993. szeptember 23-án csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek sétányán
chase 4Chase mondta:

Egy bohóc vagyok, csak festett mosoly nélkül.

Nagyjából 28 filmet csináltam, ebből azt hiszem 5 volt jó.chase 2

A 76 éves Chevy Chase a Családi vakációból idéz, megható emlékvideó

Kepkivagas

Több mint 30 év után Chevy Chase megint Karácsonyi vakációzott egy reklámban

Clark Griswold és Eddy bácsi vagyis Chevy Chase és Randy Quaid ütközött még júniusban Dallasban. chevy chaseEgy elég friss és kiadós interjú vele.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Sehol - kritika
Következő cikk A hét röhögései (493.)