Nocturnal: Enhanced Edition – játékteszt


nocturnal0

Fejlesztő: Sunnyside Games; Kiadó: Dear Villagers; Platform: PC, PS5, Xbox Series X|S

A Nocturnal Enhanced Edition frissítéssel a készítők véglegessé tették platformerüket. Megnéztük, hogy miért érdemes a júniusi megjelenés után újra előkapni ezt a rövidre sikerült akciójátékot.

Hosszas tengeri hánykolódás után Ardeshir, az Enduring Flame lovagja visszatér Nahran szigetére, ahol elborít mindent egy rejtélyes sötét köd. A különös esemény feltárásban segítségére lesz a szent tűz, aminek révén megismerhetjük képességünket és annak hatalmas erejét. A Nocturnal című ügyességi játék az idei esztendő júniusában jelent meg, de a svájci fejlesztők nem érezték úgy, hogy 100%-ban azt sikerült megvalósítaniuk, amit eredetileg megálmodtak. Ezért az előző héten, tehát október elején kiadták az Enhanced Edition elnevezésű frissítést. A Sunnyside Games művének eredeti változata sajnálatosan elkerülte a figyelmemet, éppen ezért nem tudom összehasonlítani a felturóbzott variánssal. Viszont annyit már a bevezetőben elárulok, hogy a játék ugyan 3 óra alatt teljesíthető, de kifejezetten üde színfoltja az indie gaming világnak.

nocturnal1

A Noctunral a klasszikus platformerek stílusával igyekszik elcsábítani az érdeklődőket, vagyis hősünkkel ugrálni, dash-selni, késeket dobálni és kardozni tudunk, valamint az ellenségeink legyőzése és a különböző vázák széttörése után érmékkel nehezedik a zsebünk. Öltözékünket az időről-időre felbukkanó oltárnál tudjuk könnyebbé tenni: természetesen vásárolhatunk életerőnövelőket és egyszerűbb kombókat, illetve a szablyánk védekezéséül szolgáló mozdulatsorokat is elsajátíthatunk így. Pengénk olykor lángra robban, ehhez csupán meg kell suhintanunk a különböző területeken megtalálható égő fáklyákat. Nem csupán nemeziseink miszlikbe aprításakor jön kapóra eme a talentumunk, hanem ekként közlekedhetünk a fénytelen területeken is. Ha viszont felemészt bennünket a sötétség, akkor esélyünk sincs a túlélésre.

nocturnal2

A pályák felépítése eme rövidre sikerült alkotás esetében meglepően változatosan sikerült és mentési pontokból is kellő mennyiségűt találunk. Ugyan az összes műfaji klisét felsorakoztatja, ám mechanikának és rosszarcú szerzeteknek köszönhetően rendkívül izgalmas kalandba csöppenünk. Korábban tán az eredeti Prince of Persia vagy az Outland rendelkezett hasonló atmoszférával. A homályban lévő effektusok pazarul kidolgozottak, a hideg és meleg színek találkozásakor rendkívül látványosan sikerültek a fényjátékok és ez által szinte átérezhető a fegyverünk iszonyatos pusztító ereje. Egyedül tán csak a linearitását lehet a Noctunral negatívumaként felhozni, ugyanis lényegében ez nem egy metroidvania, ahol olykor vissza kell merészkednünk egyik-másik kitakarított(nak tűnő) zónába, hanem szimplán „egyenesen” kell haladnunk, míg eljutunk a végjátékig.

Igazi rejtett gyöngyszem a Noctunral, ötletes logikai feladványai és kreatív harcrendszere már önmagában véve is figyelemre méltóan kidolgozott. Kicsit sajnálatos, hogy ebbe az egyedi hangulatú világba csupán pislantási időre merülhetünk el, de ennek tudatában az ára nem mondható vészesnek. Az Enhanced kiadás egyelőre csak PC-n érhető el, de év vége tájékán a konzolosok is megkapják jussukat.7 szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Savant – Ascent REMIX – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Tóth Barnabás Mesterjátszmájában Mácsai Pál sakkozik - trailer
Következő cikk A Koltai Lajos rendezte Semmelweis megkapta hosszú előzetesét