EA Sports WRC – játékteszt


ea sports wrc 09 05 23 1

Fejlesztő: Codemasters; Kiadó: Electronic Arts; Platform: PC, PS5, Xbox Series X|S

Vártuk az EA Sports WRC trónfosztását, mint a messiást, de végül kicsit csalódnunk kellett, mert homok került a gépezetbe.

Nem igazán szokás ácsingózva várakozni az évenkénti frissítésű sportjátékokra. Mert ugyan mindig hoznak újdonságot ezek, amit persze a rajongók nagyon is értékelnek, de inkább csak a vérfrissítés érzés van meg ilyenkor. Az EA Sports WRC esete azért más. Más, mert a hivatalos licensz hosszú idő után került új helyre. Mégpedig ahhoz a Codemastershez, akik azért rally fronton tettek már le az asztalra jelentőset, mégpedig a Colin McRae nevével fémjelzett játékokat, amelyből meg a Dirt széria alakult ki a rally legenda sajnálatos halála után. Volt ok tehát az izgalomra, pláne hogy időközben az Electronic Arts szőröstül-bőröstül bekebelezte a fejlesztőcsapatot.

rally scandia ford focus rs rally 2008 highres

Az utóbbi majd tíz esztendőben a Kylotonn gondozta a WRC játékokat és hát egyre-másra fejlődött a széria, de mindig volt valami aprócska bibi, ami nem hagyott jó szájízt. Ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot, mint amikor a rokon vagy ismerős kisgyerek elkezd rajzolni, énekelni és nyilvánvalóan nem tökéletesek az első szárnypróbálgatások, de az embernek nincs szíve lehordani, hanem kedvesen csak annyit mond biztatólag, hogy legközelebb majd jobban sikerül. 2022-ben a WRC Generations már egész vállalható lett, de még mindig messze nem álmaink rally játéka. Akkor úgy is búcsúztam el, hogy jövőre ugyanekkor ugyanitt, és majd meglátjuk, de vajon tényleg eljött a kánaán? Nos nem egészen, de jó az irány. Nem ismerős ez valahonnan?

Persze az EA Sports WRC egy teljesen új kezdet, így ne szaladjunk előre a problémákig, mert egyrészt nem lenne fair, meg mert teljesen mások is ezek, mint korábban. Kezdjük rögtön inkább a lényeggel: milyen a játszhatóság? Hát bizony sokkal jobb, mint az előző részeknél. A Kylotonn féle sorozat rákfenéje az volt, hogy noha kormánnyal biztosan élvezetes volt, aki csak kontrollerrel indult neki, az bizony szinte biztosan szívta a fogát. Miért? Mert túlságosan is nagy volt a holtjáték, ami nem tett lehetővé precíz kormányzást. Hiába lehetett ezt is állítani, finomítgatni, érthetetlen módon szinte minden epizód szenvedett ettől valamilyen formában. Nos Codemasterséknél nincs így. Tökéletesen lehet terelgetni a verdákat és élvezetesek a versenyek.

wrc creightons colin

Konkrétan 17 ország nagyjából 200 szakaszán, 68 járművel. Természetesen a hivatalos licensz nyomán a valódi pályákat járhatjuk be, de akadnak képzeletbeli etapok is. Ugyanúgy, ahogy a WRC, WRC 2 és Junior WRC mezőnye jelen van ugyan teljes létszámban, de mellette még legendás és matuzsálemi járgányok is helyet kaptak. Természetesen a szokásos módozatok vannak, Careerben menedzselhetünk is, illetve van betanulós Rally School is, mégis és ismerkedésnek a kusztomizálható quick bajnokit ajánlom, ahol egy régebbi, lassabb autóval kiválóan bele lehet szokni a játékba 4-5 helyszínen keresztül.

safari rally kenya wrc1 toyota yaris rally1 23

Igen, de akkor mi a gond tehát az EA Sports WRC-vel? Hát az a fránya performance. Sajna sem lehet szinte semmit állítgatni a látványon a HDR-en kívül, így nincs performance meg quality választás, hanem megy ahogy megy a képfrissítés – sajnos rosszul. Nagyon gyakoriak a belassulások (igaz épphogy, de beszaggat a képernyő scroll – viszont néha akár egy hosszú másodpercre meg is áll, ami igen zavaró), ami viszont a legfájóbb az a screen tearing folyamatos jelenléte. Mi Xbox Series X-en teszteltünk, de a jelenség sajnos PC-n és PS5-ön is jelen van. Patch már érkezett a megjelenés óta, de sajnos nem lett jobb a helyzet. Ez van, sajnos valószínűleg az okozza a gondot, hogy a csapat az elavult és erre nem pont alkalmas Frostbyte engine helyett az Unreal 4-nek szavazott bizalmat, ebben viszont kevés tapasztaltuk volt, még csiszolódniuk kell egymáshoz.

Nem lehet tehát azt mondani, hogy megkaptuk végre álmaink rally játékát, sokkal inkább azt (már megint), hogy majdnem és egy pici hiányzik. Kár, mert amúgy minden más rendben van. A kocsik gyönyörűek, a tájak mondjuk lehetnének egy hangyányit szebbek, de így se rossz a helyzet (egy-két homályosabb és későn kirakódó textúrát leszámítva), csak azt a fránya teljesítmény problémát tudnánk feledni. Őszintén szólva jelenleg nem is látom, hogy mennyire lehet ezt kikalapálni utólag, könnyen lehet hogy az áttörést csak a jövő évi változat hozza majd meg. Szóval hát ismét van miért (mégis) várakozni, talán jövőre sikerül kiköszörülni a csorbát. Addig is azért érdemes játszani azzal ami van, mert így is lehet kis kompromisszummal élvezetes futamokat futni az EA Sports WRC-ben.

8.szék

Legutóbb ezt teszteltük:

Air Twister – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Marvelek - kritika
Következő cikk Ennio Morricone - kritika