SteamWorld Build – játékteszt


steamworldbuild0

Fejlesztő: The Station; Kiadó: Thunderful Publishing; Platform: PC, Switch, Xbox One & Series X|S, PS4|5

Stratégiai játékok ötvözete a SteamWorld Build, amiben robotok uralják a vadnyugatot. Ám annyira mohók, hogy ezúttal a törpökhöz hasonlóan túl mélyre ásnak.

A SteamWorld Build helyszíne egy haldokló bolygó, mely a felszín felett teljesen úgy néz ki, mint a régi vadnyugat, azonban alatta különleges barlangrendszer található. A bánya feltárása érdekében úgy kell terelgetnünk folyamatosan egyre nagyobb számban terebélyesedő mechanikus lakosságot, hogy mindig meglegyen a város és a polgárok fejlődéséhez elengedhetetlen nyersanyag. A posztapokaliptikus steampunk világban játszódó építkezős-menedzselős cím a 2010-ben startolt franchise hatodik felvonása, ami történetének első ilyen zsánerű játéka.

steamworldbuild1

Érdekesség, hogy a SteamWorld Build már nem a korábbi fejlesztők keze munkáját dicséri, – az Image & Fordot a Thunderful 3 esztendővel ezelőtt bekebelezte – hanem a The Station nevű svéd csapat, akik korábban úgy szereztek elismerést maguknak, hogy a LittleBigPlanet játékok assetjeit fejlesztették. A 2020 óta tartó munkálatok tehát most értek be és tesztalanyunk sztorija ott folytatódik, ahol a 2017-ben kiadott SteamWorld Dig 2 befejeződött. A műfajváltás során az alkotóknak egy igazán különös videojátékos egyveleget sikerült tető alá hozniuk, aminek során klasszikus RTS elemeket ötvöztek minimális RPG fűszerezéssel.

steamworldbuild2

Már az írott és mozgóképes beharangozók alapján megtudhattuk, hogy a készítők számára a Dungeon Keeper jelentette az ihletet, de én hangyányit tovább mennék annyival, hogy csipetnyi The Settlerst is sikeresen beleintegráltak. A felszínen lévő metropoliszunk kialakítása nagyban függ attól, hogy miként tudunk érvényesülni a legmélyebb bugyrokban, de mindennek tálalása a korábbiakhoz hasonlóan sok-sok humorral történik. Valamennyi helyszín és környezet rendkívül okosan lett felépítve. A robotok alkotta civilizáció kapcsán pedig párhuzamot vonatunk emberi társadalommal, vagyis sokszínű és bizonyos szempontból nézve ugyanazok a mesterségek jellemzik, mint az 1800-as évek végi Amerikát, persze mindez többek közt fakitermelésre, a szeszgyártásra és a kereskedelemre épül.

steamworldbuild3

A kutakodás azonban főleg bányászat során csúcsosodik ki, s olyan spéci vagy akár a felszíni épületeket erősítő tárgyakat és ládákat találhatunk, amelyekhez a napsütötte helyszínen legfeljebb csak árucserével juthatunk hozzá. De, hogy mégis kivel tudunk bizniszelni egy ide-oda zakatoló gőzmozdony közreműködésével, az maradjon inkább meglepetés. A földalatti rendszer megtervezésekor viszont előrelátónak kell lennünk, ugyanis a megfelelő mennyiségű pillér elhelyezése nélkül az könnyedén beomolhat. S nem maradunk ellenséges fenevadak nélkül, a mélységben válogatott ocsmányságok fészkelnek, egészen pontosan valamiféle bazi nagy rovarok, akárcsak a Starship Troopersben, akik kommunikáció helyett inkább szorgalmas munkásainkkal vívnak élet-halál harcot.

Felbukkannak ismerős szereplők a korábbi SteamWorldökből, de a Build önálló játékként maximálisan megállja a helyét. Kellemes hangulatú RTS számtalan lehetőséggel, a néhai Bullfrog klasszikusainak megidézésével. Kérdés, hogy a néhány napja megjelent Dungeons 4-gyel mennyire tud egymás mellett megférni, mindenesetre bátran tegyetek vele egy próbát, ugyanis nyüstölése közben hamar elrepülnek az órák, ráadásul maradéktalanul tartalmasan.

7 szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Pinball M – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Távol a világtól - kritika
Következő cikk Így lett pszichotrhiller Bodrogi Gyula és Szilágyi Tibor reklámjából