A Fiúk 1-3. évad – kritika


A Fiúk | fotó: muycomputer.com
A Fiúk | fotó: muycomputer.com
A Fiúk | fotó: muycomputer.com
A Fiúk

A Fiúk (The Boys), amerikai szuperhőssorozat; készítő: Eric Kripke; szereplők: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr, Erin Moriarty, Jessie T. Usher, Laz Alonso, Chace Crawford, Tomer Capone, Karen Fukuhara, Nathan Mitchell; ~60 perc/epizód; 3 évad 8 epizód; 2019-;

A fiúk, lányok és felnőttek álmaiból valóságba lépő szuperhősök

Valószínűleg az emberek többsége belegondolt már abba, milyen lenne a világ, ha a képregényekből, filmekből és történetekből megismert szuperhősök velünk élnének. Sokan talán egy jobb, biztonságosabb világot vizionálnak maguk előtt. A Fiúk sorozat éppen ezt hivatott megmutatni, betekintést enged abba a valóságba, ahol a szuperemberek valóban a hétköznapok részei, de ez korántsem olyan szivárványos és békebeli, inkább vérgőzben, mocskos humorban tapicskoló, tehát nézni bűnösen jó szórakozás.A Hetek a széria harmadik szezonjában (balról: Chace Crawford, Dominique McElligott, Aya Cash, Antony Starr, Erin Moriarty, Nathan Mitchell és Jessie T. Usher) | fotó: IMDb

A Hetek a széria harmadik szezonjában (balról: Chace Crawford, Dominique McElligott, Aya Cash, Antony Starr, Erin Moriarty, Nathan Mitchell és Jessie T. Usher)

Az Amazon Prime Video első igazán nagy dobása volt a A Fiúk, melyet Garth Ennis és Darick Robertson azonos nevű képregénye alapján készített csapatával Eric Kripke, aki többek között az Odaát széria miatt is lehet ismerős. A szuperhőssorozat nagyban különbözik a természetfeletti erővel bíró emberek eddigi reprezentációjától, hiszen ez esetben nem önfeláldozó, nemes lelkű hősöket láthatunk. Sokkal inkább jellemző rájuk az önzés, a hiúság, a kapzsiság és a mértéktelen egoizmus, a hétköznapi emberek életével pedig csak akkor foglalkoznak, ha az pozitívan hat népszerűségükre vagy a nevük köré felépített márkára.

Homelander (Antony Starr) és két rajongója | fotó: IMDb
A Hetek vezetője, Homelander (Antony Starr) és két rajongója

A széria nyitánya nem különbözik a már megszokott szuperhőstörténetekétől, megismerhetjük a látszólag tökéletes Hetek két tagját, akik éppen hétköznapi embereket mentenek meg. A készítők nem hagyják, hogy a nézők túl sokáig éljenek ebben az illúzióban, hiszen kicsit több mint öt percet kell várni, hogy elkezdjenek kételkedni a tökéletes, biztonságos világban. Az első epizódban rögtön a történet egyik főhősének, Hughie-nak (Jack Quaid) barátnője „atomjaira hullik”, miután A-Train (Jessie T. Usher) átrohan rajta. Ez a tragikus esemény adja meg az alapkonfliktusát a sorozatnak, Hughie képtelen beletörődni abba, hogy a „hősök” sorra ússzák meg a hasonló eseteket, miután az őket “képviselő” cég, a Vought lefizette az áldozatok hozzátartozóit.

A Fiúk (balról Karl Urban, Jack Quaid, Karen Fukuhara, Tomer Capone és Laz Alonso) | fotó: IMDb
A Fiúk (balról Karl Urban, Jack Quaid, Karen Fukuhara, Tomer Capone és Laz Alonso)

A fiatal fiú tragédiája kapóra jön Billy Butcher-nek (Karl Urban), aki egész életét a szuperhősök (főként Homelander) megbuktatására szentelte. Önjelölt igazságosztóként megkezdik a harcot a „szupik” ellen, majd csatlakozik hozzájuk Frenchie ( Tomer Capone), MM (Laz Alonso) és Kimiko (Karen Fukuhara) is hogy együtt vegyék fel a harcot a korrupt hősök és a Vought ellen. Mindeközben a Hetekbe is új tag kerül Starlight (Erin Moriarty) személyében, kinek csalódnia kell az istenként tisztelt hősökben.

A Fiúk és a “szuperhősök” harca

A bemutatkozó évadban nagyjából a klasszikus jó és rossz közötti harc elemei körvonalazódnak az első pár részben, azonban a történet előrehaladtával a két véglet közötti határvonalak kezdenek elmosódni. A szereplőket jobban megismerve már nehéz őket egyértelműen valamelyik oldalra besorolni vagy irántuk kizárólag szimpátiát vagy ellenszenvet érezni. A szuperemberek idővel levedlik a megtestesült gonosz jellemvonásait, motivációik úgy ahogy érthetővé válnak, ezáltal a karakterek is sokkal emberközelibbek lesznek és az elvileg a jó oldalán harcoló Fiúk inspirációi is egyre árnyaltabbá válnak.

A Jessie T. Usher által megformált A-Train | fotó: IMDb
A Jessie T. Usher által megformált A-Train

Már az 1. évad is számos parádés alakítást hoz, de még ezek közül is kiemelkedik a Homelandert megformáló Antony Starr és a Butchert alakító Karl Urban játéka, a két karakter közti feszültség szinte kézzel fogható. Noha a párbeszédek nincsenek túlbonyolítva, ám üres monológokról sem lehet beszélni, hiszen minden szónak megvan a maga jelentősége. A speciális effektek kiemelkedően jók, emellett a zene is remekül illeszkedik bele a történetmesélésbe. A vérengzős részek kissé eltúlzottnak hatnak, de épp emiatt nem kelt rossz érzést a nézőben egy-egy ilyen jelenet, hiszen eléggé elrugaszkodik a valóságtól.

Billy Butcher és Hughie Campbell | fotó: IMDb
Billy Butcher és Hughie Campbell

A debütáló évad minden része rejt valami izgalmat, a történet sallangmentesen halad előre, nincs egy felesleges képkocka sem a nyolc részben. Bár alapvetően a fekete humor és az akció dominál, betüremkedik azért némi romantika is, valamint olyan súlyos témák is felmerülnek, mint a nemi erőszak, az árvaság, a korrupció, az emberkísérletek vagy a tömegmanipuláció.

A második felvonás

A Fiúk következő évadára csupán egy évet kellett várnia a nagyérdeműnek. A nyitószezon bizony elég magasra tette a mércét, de szerencsére a folytatás nemcsak megugrotta, de felül is múlta azt. Egy sokkal dinamikusabb, izgalmasabb történetet kaptak a rajongók. A cselekmény magja nem változott, továbbra is a szuperhősök és a cég megbuktatása a cél, viszont ebben a szezonban már nagyobb szerepet kapott az egyének küzdelme, nemcsak fizikai, de mentális értelemben is. A látványban szintén tudott egyet lépni, persze a brutalitás és a fekete humor megmaradt, de az érzelmi része is egyre fajsúlyosabb lett.

Az Erin Moriarty által megformált Starlight harc közben

A főszereplőket alakító színészek továbbra is hozzák a kötelezőt, az általuk megformált karakterek közül pedig egyik sem mondható feleslegesnek. Mellékszereplők terén sincs ok a panaszra, a kevés játékidőt kapó karakterek szinte mindannyian emlékezetesek és hozzáadott értéket képviselnek a sorozatban. Az új “szuperhőst” alakító Aya Cash játéka ugyancsak figyelemre méltó, Hetek legújabb, Stormfront névre hallgató tagjaként. A Fiúk 2. évadában a rasszizmusa jelenik meg mint súlyosabb társadalmi probléma. Az alapkonfliktus mellett a történet mellékszálai is tartanak meglepetéseket, kellően izgalmasak, azonban nem terelik el a figyelmet a központi témáról.

MV5BYmI3Mjk1YjEtODY3Ni00NzEzLWIwYjEtOTQ1M2VhYzA4Mzk5XkEyXkFqcGdeQXVyMTIwODk1NTQ@. V1 FMjpg UX1920
A Hetek legújabb tagja, Stormfront (Aya Cash)

Az új „hős” megjelenése is új problémákat szül az amúgy is szerteágazó történetben, viszont a sztori minden egyes szála jól követhető. A karakterek szerencsére azért fejlődnek is (ki előnyére, ki hátrányára), és sok érdekes plusz információt is megtudhat róluk a néző, a háttértörténet-morzsákból. Az, hogy ki áll a jó és ki áll a rossz oldalon továbbra sem egyértelmű, a motivációkat legtöbbször az önös érdekek itatják át, az emberiség vagy legalábbis az amerikai állampolgárok sorsa mindig másodlagos.

Az apák és a fiúk

A szuperhőssorozat 3. már két évet kellett várni, ami igazából nem meglepő, hiszen a készítőknek rengeteget kellett dolgozniuk ahhoz, hogy megugorják az önmaguk által felállított lécet. Ez újfent sikerült, sőt A Fiúk legutóbbi évadja képes volt még tovább fejlődni és köröket verni az első két szezonra minden téren, az akciót, mind a látványt és a történetet nézve. A külcsín fejlődése nyilvánvalóan köszönhető a megugró költségvetésnek is, hiszen a sorozat az Amazon Prime Video húzónevévé nőtte ki magát. Nem csupán csilivili üres giccsparádét kinálnak, hanem egy szórakoztató, de egyben elgondolkodtató sztorit.

The Deep (Chace Crawford) A Fiúk harmadik évadában | fotó: IMDb
The Deep (Chace Crawford) A Fiúk 3. évadában

A szezonban továbbra is helyet kapnak a társadalmi és morális problémák, viszont a legnagyobb hangsúlyt itt az apa-fia kapcsolatok kapják. Ez több szinten is megjelenik a szériában, Butcher és Homelander szálában is fontos szerepet tölt be apjuk jelenléte vagy éppen hiánya. A színészek továbbra is remekelnek, viszont Antony Starr ismét kiemelendő. Az amúgy is erős „Herogasm” című 6. részben az új-zélandi színész kis túlzással talán a sorozattörténelem egyik legkomolyabb alakítását nyújtja, mindazt úgy, hogy saját tükörképével beszél.

A Jensen Ackles által megformált Soldier Boy | fotó: IMDb
A Jensen Ackles által megformált Soldier Boy

Persze a Hetek vezére mellett a többiek sem húzódnak háttérbe, a jellemek folyamatosan fejlődnek, hol szimpatikusabbá válnak, hol pedig csalódást keltenek. Ebben az évadban sem maradnak új „hős” nélkül a nézők, ugyanis csatlakozik a szereplőgárdához a Jensen Ackles által megformált Soldier Boy is, aki egy nagyon hosszú „álom” után tér vissza a mindennapokba, ezzel több konfliktust szülve. Az új karakter(ek) és beleírt friss történetszálak ebben a szezonban sem hátráltatják a fősztori előrehaladását, minden egyes fonala a cselekménynek tisztán érthető és hozzáadott értéket képvisel a sorozatban. A történetmesélés dinamikus, sőt az 1. évad a 3. mellett már-már kissé unalmasnak is hathat.

Visszatérnek

Összességében A Fiúk egy remekül „megkomponált” széria, mely elüt egy átlagos szuperhőstörténettől. Az erkölcstelen, korrupt és hiú szuperemberek és az ellenük harcoló karakterek sztorija súlyos társadalmi problémákat hordoz magában, rengeteg fekete humorral vagy brutalitással karöltve. Ezen felül olyan érzékeny témákhoz is bátran nyúlnak a készítők mint a vallás, az LMBTQ közösségek helyzete vagy például a rasszizmus.
Hibaként talán azt lehetne felróni, hogy a képregénnyel ellentétben a főszereplőink szinte elpusztíthatatlanok, ez pedig kicsit elveszi a súlyát a grandiózusnak szánt összecsapásoknak. A harcoknak nincs igazi tétje, hiszen nincs kiért aggódni. Ennek ellenére A Fiúk alkotói remekül mutatnak be egy variációt arra, milyen is lenne a világ, ha tényleg léteznének természetfeletti erővel bíró emberek.

Bár egyelőre nincs hivatalos dátum a megjelenésről, az már biztos, hogy idén visszatérnek a képernyőre A Fiúk és a Hetek is, élükön Billy Butcherrel és Homelanderrel. A legutóbbi szezon jócskán hagyott elvarratlan szálakat és nyitott kérdéseket, bizonyára a készítők most sem fognak csalódás okozni a rajongóknak, (a 4. évad előzetese eddig ígéretes).10 9

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Jett Rider – játékteszt
Következő cikk Willem Dafoe száznál is több filmben játszott, mégis jól emlékszik a szövegeire