Vertigo 2 / VR Skater SL Pro Series Tour DLC – játékteszt


vertigo 2 1

A virtuális valóság vonaton továbbra sincs megállás: a Vertigo 2 egy Half-Life szerű élményt ígér, a VR Skater-hez meg egy profi kiegészítés érkezett az SL Pro Series Tour DLC képében.

Megint PSVR2 újdonságokkal jelentkezünk, mégpedig egy ambiciózus, idegen világba kalauzoló akció-kalanddal, valamint egy korábban már ismertetett játékhoz szóló extra kiegészítéssel.

Vertigo 2

MV5BZDk5ZDIwNmItMjkzMC00OGRlLTk0OGItOGM5MzNmMTc1YTVkXkEyXkFqcGdeQXVyMTE4NDEyNDk@. V1

Fejlesztő: Zulubo Productions; Kiadó: Perpetual Entertainment; Platform: PC, PS5

Bevallom kissé zavarban vagyok a Vertigo 2 tesztjét illetően. A játékot már megelőzte a hírneve, többen is a Half-Life-hoz hasonlítgatták és hogy ez az a VR kaland amely az Alyx mellett hasonlót tud mutatni hangulatban. S mivel PSVR2-re a Valve üdvöskéje még mindig nem jelent meg, volt is hype, sokan várták a megjelenést a Sony sisakjára is, hiszen a PC változat csaknem egy éve elérhető már. A másik faktor, amiért a Vertigo 2 csodájára lehet járni, hogy mindössze egyetlen ember, egy huszonéves srác készítette – az ilyesmi mindig megsüvegelendő, pláne ha azt nézzük mennyire tartalmas és hosszú játékot rakott össze (simán 8-10 órára is rúghat a végigjátszás).

Igen ám, de az örömbe sajnos üröm is vegyült. Egyrészt szerintem kissé túlzó volt a hype, s habár a Vertigo 2 egy korrekt VR akció-kaland, azért az említett klasszikushoz nem ér fel. A sztori ugyan összetett és egy nagyon részletes fantasy univerzumot fest le robotokkal és idegen lényekkel. Kezdésnél egy Brian nevű figura köszönt, de már elsőre sem világos, hogy barát vagy ellenség, mert egy cellába zárva tart minket (ez az érzés később meg csak fokozódik). A cselekmény itt is egy kvantum reaktor körül kezd bonyolódni, nem csoda hát, hogy a Half-Life megidéződik, már csak azért is mert a fejlesztésért felelős Zach Tsiakalis-Brown tesz is róla, hogy eszünkbe jusson. (egy ponton még a Portal gun is előkerül mint díszlet).

Nem ez az amiért viszont kicsit lefelé görbül a szám, hanem a játék megvalósítása. A látvány és a grafika például sok helyen csúnyácska, sehol sincs például a szintén pár ember által összehozott Red Matter 2-höz, hogy fajsúlyban hasonló címet említsek. De még ez sem lenne baj, hiszen a művészi stílus szerinti rajzosabb, cartoonosabb megvalósításba még bele is férne. Az viszont már nem, hogy rengeteg helyen tetten érhető az egyszerű megvalósítás és temérdek bug is akad. Előbbire jó példa, hogy bármilyen járműben utazunk, a figuránk nem forog vele, hanem nekünk kell utánállítani folyamatosan és számos más hasonló sutaságot is tapasztalhatunk.

A bugok meg azért sajnálatosak, mert minden bizonnyal a portolás során keletkeztek. Az eredetileg decemberre tervezett startot el is kellett halasztani egy a végigjátszást ellehetetlenítő hiba miatt. De hiába jelent meg a játék január közepén, így is maradt benne bőven idegesítő defekt. Például a mentések visszatöltésével szinte mindig baj van, de rengeteg helyen kellett újra kezdenem egy-egy részt, vagy elviselnem fura helyzeteket (mondjuk  talajon áteső karaktereket), vagy nemes egyszerűséggel fagyásokat. Tudom mindezek riasztóan hatnak, de ennek ellenére is azért ajánlom a Vertigo 2-t, mert hihetetlenül sok érdekes helyszínre kalauzol el, vannak benne kiváló ötletek, egyedi fejleszthető fegyverek és változatos pályák is, csak hát azért mindezt érdemes kicsit helyén kezelve fogadni, a nagyon nagy elvárásokat azért otthon hagyva.

10 7

VR Skater SL Pro Series Tour DLC

Pro Series Tour DLC Art

Fejlesztő: DEFICIT Games; Kiadó: DEFICIT Games, Perpetual Entertainment; Platform: PC, PS5

A VR Skater már ismerős versenyző, hiszen nyáron már írtunk róla, a mostani nyúlfarknyi ajánlás a frissen kiadott DLC-nek szól. Maga a játék nem változott sokat, inkább új pályákat kaptak azok, akik kicsit profibb kihívásokra vágynak (az öt új aréna ugyanis valódi deszkás parkora hajaz). Játékmódok terén is akad frissítés, mégpedig a Mission Run és a Pro Run, amelyekben nevükhöz hűen küldetéseket kell megoldani (pl. a Tony Hawk féle betűvadászat).

Érzésem szerint ez a kiegészítő inkább amolyan kimaradt tartalom, amit nem sikerült a kiadásra már összehozni (ennek okán most az értékelés is elmarad). Ezt támasztja alá, hogy a kiadó ingyen bocsátja rendelkezésre azoknak, akiknek már eleve megvolt a játék (akár digitálisan, akár fizikai példány formájában). Mindehhez csak egy rövid bizonyíték szolgáltatás szükségeltetik és már küldik is a kódot.

Legutóbb ezt teszteltük:

Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (506.)
Következő cikk Kötelező filmek: Alkony sugárút