Llamasoft: The Jeff Minter Story – játékteszt


jeffminter0

Fejlesztő és kiadó: Digital Eclipse; Platform: PC, Switch, PS4|5, Xbox One & Series

A Gold Master Series második etapjában a legendás Jeff Minter történetét ismerhetjük meg, aki a Llamasoft nevű cége égisze alatt a mai napig különös videojátékokat készít.

A brit videojáték fejlesztés egyik, ha nem legnagyobb húzóneve egy bizonyos Jeff Minter, aki 1979-től kezdődően először Commodore PET számítógépekre írt játékszoftvereket. Hamar a 8-bites korszak egyik legkülönösebb figurájává vált és nem csupán a szigetországban. A Spectrum, az Atari és az említett Commodore berendezésekre készült játékai idővel az egész világot meghódították, míg nem végül 1982-ben megalapította a Llamasoft nevű cégét, aminek első megjelenése az Andes Attack volt. A debütáló alkotás az 1980-ban kiadásra került Defender c. árkád lövöldözős játék klónjának számított azzal az aprócska eltéréssel, hogy űrhajók helyett ezúttal lámákat kellett eltalálni. Itt érdekességképpen érdemes megjegyezni, hogy Minter annyira rajongott az eredeti Defenderért, hogy 1996-ban elkészítette a Defender 2000-et.

jeffminter1

Onnantól fogva a játékok publikálásáért főleg a manapság másodvirágzását élő Atari kezeskedett, mely nem mellesleg 2023 óta a Digital Eclipse anyavállalata. Most pedig a Gold Master Series részeként megjelent a Llamasoft: The Jeff Minter Story, ami a The Making of Karatekához hasonlóan egy interaktív dokumentumfilm, s évekre/hónapokra lebontva megismerhetjük általa a kissé öntörvényű, de csupaszív Minter eddigi életútját; s kiderül belőle többek közt az is, hogy társfejlesztő cimborájának, Ivan Zorzinnak legalább ugyanakkora érdemei vannak az elért sikerekben.

jeffminter2

Minter történetének interaktív leírása gyakorlatilag megegyezik a Jordan Mechner fémjelezte doku kivitelezésével, vagyis tanulságos és érdekes karrierjét követhetjük figyelemmel a kezdeti fázisától, méghozzá archív felvételek és vadiúj interjúk közreműködésében – néhány képkockát a hamarosan bemutatásra kerülő Heart of Neon dokuban is megnézhetünk majd. Egyfajta kerek, de aktív pályafutása mivoltából befejezetlen életrajzot tanulmányozhatunk, a középpontjában persze valamennyiszer a játékok állnak, melyekből ezúttal több, mint 35 került a tesztalanyunk palettájára. Természetesen teljes verziókról van szó, és a Llamasoft egyik klasszikus zászlóshajója, úgymint a Gridmaster kapott egy klassz, mechanikájában 100%-ig C64 hű Remastered változatot.

Örömteli, hogy a doku címadó főszereplője 40 esztendő elteltével napjainkban változatlan elánnal szorgalmasan programozgat. Ebből adódóan nemrég jelent meg a Akka Arrh VR variánsa, de jól mutatja (a filmes rokon)szakma tiszteletét, hogy rövid időre láthatjuk a Fekete tükör interaktív epizódjában is.

8.szék

 

 

Legutóbb ezt teszteltük:

Final Fantasy VII Rebirth – játékteszt

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kötelező filmek: Hannah és nővérei
Következő cikk Most vagy soha! - kritika